E-mu 0404 - odwołuję wszystko co napisałem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Piechnik

Re: E-mu 0404 - odwołuję wszystko co napisałem

Post autor: Piechnik » czwartek 27 sty 2005, 23:55

...w cubase można zapiąć efekty na wejściu sygnału tak że nagrają się z nimi

cyprio mylisz się niestety

kolega łukasz ma rację...

no zapiąc można, ale niestety nie zmieni to faktu że nie uchroni to sygnału przed przesterowaniem na przetworniku. pozatym nie jest żadna rewelacja bo dużo bezpieczniej jest zapiąć efekt podczas miksu i mieć kontrole nad sygnałem, a jak nagrasz z kompresorem to już go nie usuniesz. rozwiązanie dobre tylko w przypadku doświadczonych realizatorów, którzy posiadają celerona 300 i chcą zaoszczedzić moc komputera do innych zadań.

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » czwartek 27 sty 2005, 23:58

......w cubase można zapiąć efekty na wejściu sygnału tak że nagrają się z nimi

kolega łukasz ma rację...

no zapiąc można, ale niestety nie zmieni to faktu że nie uchroni to sygnału przed przesterowaniem na przetworniku. pozatym nie jest żadna rewelacja bo dużo bezpieczniej jest zapiąć efekt podczas miksu i mieć kontrole nad sygnałem, a jak nagrasz z kompresorem to już go nie usuniesz. rozwiązanie dobre tylko w przypadku doświadczonych realizatorów, którzy posiadają celerona 300 i chcą zaoszczedzić moc komputera do innych zadań. ...

oczywiście wypowiedziałem się tylko na temat tego że można a jak będzie peakować to bedzie przesterować to normale wystarczy się tylko zastanowić chodziło mi tylko o to że w nuendo czy cubase możma nagrywać z efektami

makaronix

Post autor: makaronix » piątek 28 sty 2005, 00:05

no zapiąc można, ale niestety nie zmieni to faktu że nie uchroni to sygnału przed przesterowaniem na przetworniku. pozatym nie jest żadna rewelacja bo dużo bezpieczniej jest zapiąć efekt podczas miksu i mieć kontrole nad sygnałem, a jak nagrasz z kompresorem to już go nie usuniesz. rozwiązanie dobre tylko w przypadku doświadczonych realizatorów, którzy posiadają celerona 300 i chcą zaoszczedzić moc komputera do innych zadań. ...

w 100% zgadzam sie z przedmówcą to ze coś jest dospępne w programie nie znaczy ze jest dobre, nie znaczy też ze trzeba z tego korzystac, tylko dlatego ze jest.
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 28 sty 2005, 00:07

w cubase można zapiąć efekty na wejściu sygnału tak że nagrają się z nimi

Tego nikt nie neguje, Cyprio tez...

kolega łukasz ma rację

Czym innym jest nagrywanie z kompresorem, czym innym ratowanie tym kompresorem przesterowania powstalego w przetwornkach AC. Wszelkie manipulacje na sygnale w Cubasie "na wejsciu" sa dokonywane na sygnale cyfrowym, ktory mozna bez zadnych problemow z odpowiednia rozdzielczoscia zapisac i tymi manipulacjami zajac sie pozniej - z mozliwoscia eksperymentow, dokladnego dobrania parametrow kompresora i bez denerwujacej latencji.

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » piątek 28 sty 2005, 01:33

Txc-Wwa- zrozum, proszę (błagam)- to nie jest 'wejście'- tak się tylko Tobie wydaje... Dżizas...

Co do wykorzystanie efektów i jakże ważnej przyjemności posiadania śladów nieobrobionych- zgadzam się w całej rozciągłości z Matizem i Piechnikiem... wgrywanie na PSEUDO 'wejściu' sygnału z efektami jest czymś zupełnie niepotrzebnym- tym bardziej, że moc komputerów jest coraz 'tańsza', a możliwości niedestrukcyjnego edytowania sygnału dają o wiele większą kontrolę nad miksem.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » piątek 28 sty 2005, 01:38

wybaczcie mi mój nastrój, ale - dla co niektórych nierozumiejących, tak prostym językiem to ujmę: wejścia w karcie dźwiękowej szukajcie tam, gdzie jest 'dziurka' na kabel

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 28 sty 2005, 01:54

...wybaczcie mi mój nastrój, ale - dla co niektórych nierozumiejących, tak prostym językiem to ujmę: wejścia w karcie dźwiękowej szukajcie tam, gdzie jest 'dziurka' na kabel ...

Wejscie w Cubase to jest to, co dochodzi do engine programu PO konwersji A/D w przetworniku karty audio. Więc jak przesterujesz sygnał na WEJŚCIU karty to na wejście Cubase można sobie zapiąć cokolwiek a i tak nie zmieni to faktu, że sygnał dostaje się do programu już przesterowany. Wejście sygnału w Cubase to wirtualny twór. Prawdziwa konwersja odbywa się w przetworniku np. Crystal Semiconductors, znajdującym sie na płytce drukowanej karty. Tam nic się nie da wpiąć.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 28 sty 2005, 02:00

A że można nagrywać z efektem, no cóż jasne że można, ale jak to ma pomóc w walce z przesterowaniem powstałym w sprzętowym przetworniku karty?

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 28 sty 2005, 02:11

Tia, Waves...

Osmielę się zauważyć, że Waves to doskonały pakiet wtyczek, ale zebranie wszystkiego do kupy w jednym interfejsie tak, jak w Ozone czy T-Racks usprawnia pracę. Poza tym Waves są niemożliwie drogie (a jeszcze droższe w upgrade'owaniu).

No chyba, że czynnik finansowy nie gra roli a Waves pochodzą z Osiołka

Ale to juz nie moja sprawa, nie chcę się znowu pokłócić z THC-WWA, róbcie chłopaki na czym chcecie, co mnie to w końcu obchodzi - nie mam zapędów moralizatorsko-edukacyjnych

Pozdrawiam,

Maciej R.

prostm

Post autor: prostm » piątek 04 lut 2005, 21:33

Łukasz1985 prosze o kontakt... gg: 2091347 lub skc@op.pl

ODPOWIEDZ