Witam.
Wpadłem ostatnio do znajomego co ma Nuendo2 i podpieliśmy moją klawiaturkę sterującą (Evolution) - instrumenty VST grają, ale tylko gdy we właściwościach danej ścieżki midi - opcje kanałów midi ustawione są na "any" (chodzi o kanał midi). Gdy wybiorę cokolwiek innego - tzn Ch.1, Ch.2 itd program już się nie "słucha" i nic nie gra.
Przez to nie możemy przyporządkować danego instrumentu VST do danego kanału midi. Myślę, że w ustawieniach MIDI samego programu już wszystko jest ok - wybrane urządzenie sterujące itp.
Problem jest też w opcji "Generic Remote" - tam gdzie się ustawia/podporządkowywuje funkcje programu pod komunikaty midi. W Nuendo1, którego kiedyś miałem okazję pokatować nie było problemu - wybierałem np. że suwak 1 kanału mixera ma śmigać jak poruszę gałkę na keyboardzie - program czekał na sygnał - ja go dawałem, a program "czuł" i zapamiętywał.
W Nuendo2 w generic remote, mimo że jest już wybrane urządzenie sterujące - nie mogę nic podporządkować - jakby nie wychwytywał podawanego sygnału midi. (?)
Czy przeoczyłem jakąś opcję w ustawieniach sterowania midi?
Proszę o pomoc.
Nuendo2 + klawiatura sterująca
Nuendo2 + klawiatura sterująca
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)
Re: Nuendo2 + klawiatura sterująca
sprawdź, na którym kanale MIDI wysyła kontroler.
Jestem przystojny i młody
...sprawdź, na którym kanale MIDI wysyła kontroler. ...
Masz tez tam funkcję LEARN.
Masz tez tam funkcję LEARN.
...sprawdź, na którym kanale MIDI wysyła kontroler. ...
Wiem na którym kanale wysyła kontroler - jaki by nie był kanał, to działa -ALE tylko przy ustawionym "any" (we właściwościach danej ścieżki midi)
Chodzi o to że np.: ustawiam 1 channel w klawiaturze i 1 channel w ścieżce midi (z podpiętym oczywiście inst VST) - i wtedy nic nie gra - a powinno.
Wiem na którym kanale wysyła kontroler - jaki by nie był kanał, to działa -ALE tylko przy ustawionym "any" (we właściwościach danej ścieżki midi)
Chodzi o to że np.: ustawiam 1 channel w klawiaturze i 1 channel w ścieżce midi (z podpiętym oczywiście inst VST) - i wtedy nic nie gra - a powinno.
Masz tez tam funkcję LEARN....
Wiem, ale jak biorę "learn" i kręcę gałami to nic nie chwyta - mimo że widać jak skacze wskaźnik oznajmiający aktywnośc midi z zewnątrz.
Mowa tu o oknie "Generic Remote"..