autor: Master » wtorek 19 kwie 2005, 15:52
......Powiem tak - na codzien pracuje w Logic Audio Platinum 5.5.1, ale podjalem kiedys probe przesiadki na Cubase SX2 - ze wzgledu na to, ze program caly czas jest uaktualniany. Niestety wydajnosc kompa w CSX byla dwa razy mniejsza, nie mowiac o nieco zbyt uproszczonej konstrukcji programu. Logic i Samplitude to wg. mnie znacznie lepsze propozycje pod wzgledem mozliwosci oraz ergonomii pracy.
Onegdaj, przygotowując test Logica, też zrobiłem taki eksperyment, tylko, że w drugą stronę. I doszedłem do dokładnie odwrotnej konkluzji niż Ty. W moim archaicznym już systemie (P3/1GHz) Cubase zasuwa płynnie na 80 śladach audio bez wtyczek, a z pełnym obłożeniem kompresorami i korektorami waves - na 24 śladach jeszcze daje się swobodnie pracować. Na Logicu nie udało się wyciągnąć nawet połowy tego, cały system czkał i się dławił.
Moim zdaniem zdroworozsądkowa konkluzja jest albo taka, że obydwaj nie umiemy optymalnie skonfigurować programu, którego nie znamy perfekcyjnie, albo taka, że jak ktoś chce to może udowodnić każdą tego typu tezę porównawczą. Nie wierzę w to, że któraś firma zatrudnia tak nieudolnych programistów, żeby po tylu latach ewolucji obu programów ich silniki były nieoptymalne. Stąd wniosek, że o wydajności decyduje raczej konfiguracja systemu, a różnice pomiędzy optymalnie skonfigurowanym Logiciem i Cubase (a także Samplitude) są znikome. Tego zresztą dowodzi wiele porówawczych testów wydajności, które pojawiają się w Internecie.
...
na co dzień pracuje na LOGICU , i także robiłem podobne testy w moi m przypadku wynik był następujący
LOGIC 5,51 wykorzystuje więcej Pamięci a mniej procesora
Cubase działa dokładnie odwrotnie więcej procesora a mniej pamięci , jednak LOGIC pociągnął więcej niż Cubase ,