Sprzęt nagłaśniający dla wokalistki

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
silver_sound

Re: Sprzęt nagłaśniający dla wokalistki

Post autor: silver_sound » czwartek 12 maja 2005, 16:51

...Silver Sound nie osmieszaj sie kilka razy z tego samego powodu. Wniosek z dyskusji na elektrodzie byl jeden. Twoj glosnik 18 " w pewnej obudowie gral gorzej niz nasz 15" w tej samej obudowie (kilomax z reszta). Dlatego stosowanie kilomaxa 18 w tym porownaniu nie ma sensu. Wiec ten argument mozesz schowac. Jeszcze raz powiem ani ja ani nikt kto znam nie bedzie bronil serii ze slabym koszem. Rozmawiamy o profesjonalnych rozwiazaniach....

PANOWIE, KTO TU JEST ŚMIESZNY, :::: KILOMAX 18 OBUDOWA MINIMUM 250 LITRÓW, TBX 46 = 100 litrów. Tbź charakterystyka bez podbarwień, eminence ok 3-4 dB

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=931066#931066

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 12 maja 2005, 17:17

ostatnio slyszalem w dzialniu TO dziwadlo od BOSE i trzeba przyznac ze dziala rewelacyjnie. Toto jest wlasnie zaprojektowane do naglasniania pojedynczych instrumentow czy vocalow.

...

Co do BOSE to jest to juz zupelnie inna bajka. Wezmy takie model 800 - brzmienie nie z tej ziemi (wokal tak czysty i tak bliski, ze daje wrazenie, jakby ktos odzywal sie do nas bezposrednio do ucha, bas tak klarowny i niski, ze az dziw skad to sie bierze w tak malutkiej paczce), niestety cena, jak na Polskie warunki, jest tez nie z tej ziemi:(

Ehh, gdyby wszystko gralo tak jak produkty BOSE...

horncqt

Post autor: horncqt » czwartek 12 maja 2005, 20:20

Do mocy sie nie czepiaj jest dobrze podawana. Jest bardziej restrykcyjna pod tym wzgledem niz ktorykolwiek z innych producentow - zobacz opis normy wg ktorej ja podaja. Rozpatruje sie moc elektryczna czyli mozliwosci samej cewki a nie mechanicznie. Zaden glosnik nie jest zabezpieczony przed wilgocia. Jezeli nie zabezpieczylem przed nia glosnikow innych firm po roku w klubie (bardzo wilgotnym) dzialo sie zawsze to samo. A parametr ktory sie zmienia z czasem to podatnosc zawieszenia. W naszych konstrukcjach parametr ten jest bez znaczenia. Jezeli chodzi o mozliwosci mechaniczne robilismy test - na wychylenie. Osiagnal 44mm miedzyszczyytowego - mam filmik. Eminence produkuje rowniez dla wielu innych marek przeciez jest najwekszym producentem glosnikow na swiecie.

PS kiedys pisales ze kilomaxy byly gluche po pewnym czasie.. co znaczy gluche? tzn nisko graly zapewne? to chyba jednak dobrze ... psluchaj meyera.
GG: 5239173

horncqt

Post autor: horncqt » czwartek 12 maja 2005, 20:28

albo basow verteca

horncqt

Post autor: horncqt » czwartek 12 maja 2005, 20:31

Slver sound juz ci pisalem glosnika 18 cali uzywa se jezeli chcesz zagrac nizej bez sensu go uzywac jezelli potrzebujesz nisko zagrac w malej obudowie, dlatego uwaga uwaga moj malutki kilomax 15 grzeje twojego tbxa 18 w identycznej obudowie. Na twoim miejscu nie chwalilbym sie tym tbxem.

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 12 maja 2005, 21:14

...Do mocy sie nie czepiaj jest dobrze podawana. Jest bardziej restrykcyjna pod tym wzgledem niz ktorykolwiek z innych producentow - zobacz opis normy wg ktorej ja podaja. Rozpatruje sie moc elektryczna czyli mozliwosci samej cewki a nie mechanicznie. Zaden glosnik nie jest zabezpieczony przed wilgocia. Jezeli nie zabezpieczylem przed nia glosnikow innych firm po roku w klubie (bardzo wilgotnym) dzialo sie zawsze to samo. A parametr ktory sie zmienia z czasem to podatnosc zawieszenia. W naszych konstrukcjach parametr ten jest bez znaczenia. Jezeli chodzi o mozliwosci mechaniczne robilismy test - na wychylenie. Osiagnal 44mm miedzyszczyytowego - mam filmik. Eminence produkuje rowniez dla wielu innych marek przeciez jest najwekszym producentem glosnikow na swiecie.

PS kiedys pisales ze kilomaxy byly gluche po pewnym czasie.. co znaczy gluche? tzn nisko graly zapewne? to chyba jednak dobrze ... psluchaj meyera....

Nie pisałem nigdy że sa "głuche'

Ostrzegałem tylko że w małej obudowie sa "BUCZYDŁAMI"!!!

silnuie barwiącymi w określon\\ym zakrasie. Pisałem że do dyskoteki mogą w ostateczności być, bo tam liczy się WALENIE PO Bebechach, jak to ktoś napisał.

Ale nawet proponowana, jako alternatywa kolumna subbasowa na TBX 46 nie jest w żadnym przpadku potrzebna dla wokalistki.

Dla mnie ten temat jest zakończony,a moje wywody o celowości zastosowania mniejszych średnic głosników do takiego celu bezpośrednio, i pośrednio poparli inni uczestnicy forum.

Zainteresowana podpowiedzia osobe sama zdecyduje kogo posłuchać, nas, którzy za nieco większe pieniądze proponujemy wysoką jakoś, czy ciebie, BO TANIO!!!!, ale i kiepsko..

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

horncqt

Post autor: horncqt » czwartek 12 maja 2005, 22:39

Wiesz co to sa podbarwienia? Albo co najlepiej wali po bebechach? Najlepiej wali po bebechach tuba zle skonstruowana albo gdy jej obetniemy pasmo mniejsze od 60 Hz. Co z rszta czesto stosowane na estradzie. Nie do ciebie pisalem o gluchych kilomaxach tylko do alfonso.

W ogole to nie chce mi sie z toba gadac skoro nie sluchasz argumentow i caly czas piszesz swoje to cala rzmowa bez sensu.

horncqt

Post autor: horncqt » czwartek 12 maja 2005, 23:17

A jaka chcesz podawac szczytowa a moze muzyczna? to bzdura. Moc nie jest oszukana przynajmniej nie w zadnym glosniku pro i tyle

horncqt

Post autor: horncqt » czwartek 12 maja 2005, 23:20

ostatni post pomylony;)

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » piątek 13 maja 2005, 10:17

... albo gdy jej obetniemy pasmo mniejsze od 60 Hz. Co z rszta czesto stosowane na estradzie. Nie do ciebie pisalem o gluchych kilomaxach tylko do alfonso.

W ogole to nie chce mi sie z toba gadac skoro nie sluchasz argumentow i caly czas piszesz swoje to cala rzmowa bez sensu....

Dziwna teoria , na prawde, z tym obcinaniem pasma ponizej 60Hz. Chyba tylko idiota by tak robil na F-O-H. No, chyba, ze zle zrozumialem Kolege, bo ten byc moze mowil o monitorach czy czyms w ten desen (ale po co tam 18"?). Co do HPF stosuje sie jako punkt odciecia nie wiecej jak 25-30Hz. A Kilomaxy sa gluche w porownaniu z np. EighteenSound 18LW1000 czy 18LW1400-naprawde sprobuj, polecam. Te ostatnie sa duzo glsoniejsze a i graja nizej. I przede wszystkim jeszcze w zadnej obudowie nie slyszalem, zeby klepaly i generowaly jakies przytony. Nie wiem, byc moze Kolega ograniczony jest jedynie do glosnikow Eminence, bo z tego co tutaj widze, to chyba innych nie uzywa. Eminence, owszem, jest jednym z najwiekszych producentow glosnikow, ale nie zawsze w markowych boxach montowane sa wersje cywilne tychze glosnikow, takze rozmowa na temat tego, ze wielu producentow wstawia je do swoich paczek jest nie zawsze na miejscu. Generalnie duzo trwalsze i wytrzymalsze sa glosniki Beymy, porownujac z Kilomaxem 15", a glosniki ,o ktorych mowa to 15G450-N (moc ma mniejsza, ale resory sa nie do zniszczenia).

ODPOWIEDZ