4 problemy z cubase 2.0

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
bleem

4 problemy z cubase 2.0

Post autor: bleem » czwartek 09 cze 2005, 05:48

Witam, mam pewien problem z cubasem sx 2.0, jest taka sprawa że gdy daję tam efekt "step designer" i układam wszystko to jest ładnie i super, jak kawałek idzie w cubasie to wszystko gra jak należy ale gdy zgrywam kawałek w audio (*.wav czy inny) i odsłuchuję to okazuje się że nie ma tego instrumentu który był z tym efektem. W Reasonie na podobnej zasadzie działał matrix ale tam wszystko przy przegrywaniu było ok co tutaj trzeba zrobić aby ten efekt był "słyszalny" po zgraniu do audio?

Drugi mój proglem jest taki czy jak już nagram fragment midi z klawiaturki sterującej i widzę ten mój zapis to czy jest możliwość pojedynczego usunięcia elementu jak w reasonie? bo gdy zaznaczę nagranie midi to podświetla się całość a ja chciłbym usunąć np. jeden błąd który tam popełniłem, czy to jest możliwe?

trzeci problem. chciałem sie doweidzieć jak ustawić wszystko aby nagrany ślad midi z podciągniętym syntezatorkiem nie wchodził tak nagle wtedy kiedy zacząłem grać ale podgłaśniał się z efektem fade in.

i ostatnia rzecz to chciałem wiedzieć jak działa re-wire między cubasem a reasonem i jak go wykorzystać, jakie możliwości daje.

mały z problemami ;)

Awatar użytkownika
tomsfactory

Re: 4 problemy z cubase 2.0

Post autor: tomsfactory » czwartek 09 cze 2005, 07:37

...Witam, mam pewien problem z cubasem sx 2.0, jest taka sprawa że gdy daję tam efekt "step designer" i układam wszystko to jest ładnie i super, jak kawałek idzie w cubasie to wszystko gra jak należy ale gdy zgrywam kawałek w audio (*.wav czy inny) i odsłuchuję to okazuje się że nie ma tego instrumentu który był z tym efektem. W Reasonie na podobnej zasadzie działał matrix ale tam wszystko przy przegrywaniu było ok co tutaj trzeba zrobić aby ten efekt był "słyszalny" po zgraniu do audio?

========================================

za bardzo nei wiem o co biega? byc moze nie zaznaczyłes wszystkich trackow - łacznie z wirtualnymi trackami od vst.

Drugi mój proglem jest taki czy jak już nagram fragment midi z klawiaturki sterującej i widzę ten mój zapis to czy jest możliwość pojedynczego usunięcia elementu jak w reasonie? bo gdy zaznaczę nagranie midi to podświetla się całość a ja chciłbym usunąć np. jeden błąd który tam popełniłem, czy to jest możliwe?

==========================================

No cóz wypadałoby cie odesłac do manuala;)

Ale po prostu kliknij 2 razy na ten track midi i otworzy ci sie edytor - gumka do reki i kasujesz. proste jak......

trzeci problem. chciałem sie doweidzieć jak ustawić wszystko aby nagrany ślad midi z podciągniętym syntezatorkiem nie wchodził tak nagle wtedy kiedy zacząłem grać ale podgłaśniał się z efektem fade in.

===========================================

No coz po prostu szukasz odpowiedniego sladu audio, ktory jest wyjsciem z twego vst i tam obrabiasz automatyke.

Na czym Ty sie wychowałes - pewnie fruity loops i cool edit? Te funkcje to juz minimalny standard wszedzie

i ostatnia rzecz to chciałem wiedzieć jak działa re-wire między cubasem a reasonem i jak go wykorzystać, jakie możliwości daje.

Ten temat był wałkowany w dwóch numerach EiS całkiem niedawno. Nie chce mi sie szukac - wiec napisz do szanownego admina - on ma wszytskow jednym palcu.

Awatar użytkownika
tox

Re: 4 problemy z cubase 2.0

Post autor: tox » czwartek 09 cze 2005, 14:46

......Witam, mam pewien problem z cubasem sx 2.0, jest taka sprawa że gdy daję tam efekt "step designer" i układam wszystko to jest ładnie i super, jak kawałek idzie w cubasie to wszystko gra jak należy ale gdy zgrywam kawałek w audio (*.wav czy inny) i odsłuchuję to okazuje się że nie ma tego instrumentu który był z tym efektem. W Reasonie na podobnej zasadzie działał matrix ale tam wszystko przy przegrywaniu było ok co tutaj trzeba zrobić aby ten efekt był "słyszalny" po zgraniu do audio?

========================================

Piszesz zapewnę o Renderingu. Też raz miałem takie zdarzie i rozwiązałem je poprzez zrenderowanie wtrybie real time i update coś tam. Jeżeli natomiast to nie pomoże to zawsze możesz użyć efektu VST recordera (np. Voxengo) i zgrać dany ślad do Wav.

==========================================

To jedna z podstawowych możliwości tego sekwencera

===========================================

No coz po prostu szukasz odpowiedniego sladu audio, ktory jest wyjsciem z twego vst i tam obrabiasz automatyke.

Na czym Ty sie wychowałes - pewnie fruity loops i cool edit? Te funkcje to juz minimalny standard wszedzie

=========================

Ja się wychowałem na FL`ku i autoamtyka tam jest na dobrym poziomie, obejmuje wszystkie parametry (zresztą jak w Reason) co nie zawsze się udaje w Cubase (np. efekty) jeśli chodzi o Midi Learn (bynajmniej z tego co mi wiadomo i czegodoświadczyłem).

Ten temat był wałkowany w dwóch numerach EiS całkiem niedawno. Nie chce mi sie szukac - wiec napisz do szanownego admina - on ma wszytskow jednym palcu.

...

heh.Admin pewnie odeśle do EiS.

ODPOWIEDZ