Wypukła czy wklęsła?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zbynia

Re: Wypukła czy wklęsła?

Post autor: Zbynia » poniedziałek 13 cze 2005, 15:44

ale nie wszystkie instrumenty graja dookolnie....

wiekszosc ma ukierunkowany dzwiek w pewnym stopniu....

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » poniedziałek 13 cze 2005, 19:40

A ja naiwny po tytule postu myslałem ze pytasz o dziewczyny? ;)

silver_sound

Post autor: silver_sound » poniedziałek 13 cze 2005, 21:16

Witam

Nie będe zajmował sie "wypukłościami" ani też "wklęsłościami" damskimi, lecz skoncentruję sie na głosnikach.

Swego czasu firma Beyma w kilku swoich głosnikach wykonała takie klejenie kopólki, lecz dośc szybko zrezygnowali z tego.

Okazało sie iż psuje to głosnik.

Z pozoru wydawało sie ze wpływa to pozytywnie, bo podniosło mgórny zakres pracy głosnika, lecz charakterystyka była tak poszarpana, że bezużyteczna, a na dodatek trudna do "obrobienia" zwrotkami pasywnymi....Sam osobiście wyklejałem , i wklejałem kopółkę ponownie, klasycznie ...wypukle...

.Osobiście wolę głośnik, tak jak RCF, niech sobie ładnie pracuje do określonej częstotliwości dla danej średnicy, a potem szybko znika....łatwo o łagodne zwrotki, nie ma sensacji...

Konkludując, to jest nieporozumienie (montaż kopółki "wklęśle'), i poważni producenci tego nie stosują.

Beyma już też z tego zrezygnowała

....

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
MG

Post autor: MG » poniedziałek 13 cze 2005, 21:37

......jaka róznica w dzwieku jest miedzy membraną głosnika basowego z wypukłym srodkem od membrana ze srodkime wklesłym |?? ...

Wypukła jest bardziej wypukla od wklęsłej....

Jak śledzę forum EiS to Pan Pewu nigdy nic mądrego nie napisał...:lol: nawet nie odpisuj Pewu na ten post...

pemark

Post autor: pemark » poniedziałek 13 cze 2005, 21:37

Głośnik dookulny tylko pozornie zbliża się do ideału

----------------------------------------------------------------

Przepraszam za dygresję,aleTwój głośnik nigdy nie będzie grał dookólnie,bo ma "otwarte U".Myślałem,że to lapsus,ale w Twojej wypowiedzi ten błąd pojawił się wiele razy.Jeżeli uważasz się za profesjonalistę,to powinno też dotyczyć poprawnej pisowni

pemark

Post autor: pemark » poniedziałek 13 cze 2005, 21:47

... Głośnik dookulny tylko pozornie zbliża się do ideału

----------------------------------------------------------------

Przepraszam za dygresję,aleTwój głośnik nigdy nie będzie grał dookólnie,bo ma "otwarte U".Myślałem,że to lapsus,ale w Twojej wypowiedzi ten błąd pojawił się wiele razy.Jeżeli uważasz się za profesjonalistę,to powinno też dotyczyć poprawnej pisowni...

Jeszcze jedna dygresja.Nie wiem czy wiecie,że w wyrazie"wschód"można popełnić aż 4 błędy.Wystarczy napisać"fshut".Brzmienie to samo,a jaka pisownia?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 13 cze 2005, 22:19

...Witam

Nie będe zajmował sie "wypukłościami" ani też "wklęsłościami" damskimi, lecz skoncentruję sie na głosnikach.

Swego czasu firma Beyma w kilku swoich głosnikach wykonała takie klejenie kopólki, lecz dośc szybko zrezygnowali z tego.

Okazało sie iż psuje to głosnik.

Z pozoru wydawało sie ze wpływa to pozytywnie, bo podniosło mgórny zakres pracy głosnika, lecz charakterystyka była tak poszarpana, że bezużyteczna, a na dodatek trudna do "obrobienia" zwrotkami pasywnymi....Sam osobiście wyklejałem , i wklejałem kopółkę ponownie, klasycznie ...wypukle...

.Osobiście wolę głośnik, tak jak RCF, niech sobie ładnie pracuje do określonej częstotliwości dla danej średnicy, a potem szybko znika....łatwo o łagodne zwrotki, nie ma sensacji...

Konkludując, to jest nieporozumienie (montaż kopółki "wklęśle'), i poważni producenci tego nie stosują.

Beyma już też z tego zrezygnowała

....

jk...

pewnie...

a focal to badziewna firma z chin tak?

to przejzyj oferte i spojrz czy tego nie stosuja...

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 13 cze 2005, 22:20

a swoja droga spojrzcie na ich odsłuchy...ciekawa sprawa i fajne rozwiazania

ODPOWIEDZ