Słuchawki do masteringu + dj

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Davi

Re: Słuchawki do masteringu + dj

Post autor: Davi » wtorek 19 lip 2005, 15:39

sorka troszke sie pogubilem w tych postach , HD 280 Pro polecam do pracy "live" i w studiu podczas nagrywania wokalistow i wszedzie tam gdzie trzeba sie uchronic przed zewnetrznym halasem i przesluchami z sluchawek , a wiec swietnie izoluja ! Monitory sa jedynym rozwiazaniem do poprawnego masteringu, sluchawki zas tylko pomocne ! Tylko pytanie w jakim pomieszczeniu ? i jakie monitory ? bo chyba na takich behringerach to go nie zrobisz poprawnie ! chyba ze masz dar przewidywania . Wiec moze to pytanie jakie sluchawki do masteringu jest troszke nie na miejscu ? , to tak jak z pytaniem jaki silnik 1,2 czy 1,8 do Samochodu ciezarowego ? a kazdy wie ze to nie udzwignie ? ! pewnie sie myle skoro Pudzianowski pociagnie to czemu nie ten silnik .... ? ja rozumie kreatywnosc to klucz do sukcesu ale lepiej pracowac na tym co sensowne a umiec to druga sprawa

pozdrowko

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » wtorek 19 lip 2005, 16:05

Ach, bierzcie na mnie dziś poprawkę, hehe. Pozdrawiam wszystkich bacznie strzegących każdego słowa ,joty, kreski
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
dj_jon-x

Post autor: dj_jon-x » wtorek 19 lip 2005, 21:46

...Rozumiem ze do mixu i masteringu nie wystarcza sluchawki.

A czy te DJ Pro 60 do mixu beda lepsze od w podobnej cenie firm AKG. Senheiser lub Koss?

Które polecacie?...

Osobiście polecam zdecydowanie te DJ Pro 60. Chyba że nie tolerujesz słuchawek które mają stosunkowo słabą konstrukcję mechaniczną. Dla mnie Pro60 to najlepsze słuchawki za cenę do 200 złotych. Trzymają się od tyłu głowy, przez co nie trzeba burzyć sobie fryzury :) brzmienie jest bardzo dobre. Jak masz je od tyłu głowy założone, maleje zawartość naprawdę niskiego basu, bo jego ilość bardzo mocno zależy od nacisku przetworników na ucho. Masz wtedy dobry odsłuch rytmiczny. Możesz je trzymać na głowie cały czas (adio fryzura), i przekładać prawą, lewą lu obie słuchawki za uszy, nie ściągając słuchawek z głowy. Fajna rzecz. Grałem raz w małym (200-300 osób) klubie w Katowicach, 1,6 kW na dołach, 1,4 kW górki, brzmienie całości cholernie mało selektywne. Grałem z słuchawkami na uszach cały czas. Zero problemów z brzmieniem w kolumnach.

Pozdrawiam!
everybody kombinerki

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 20 lip 2005, 01:18

pewnie ze zero jak nie zwracales na nie uwagi(kolumny) tylko grales w sluchawkach.....

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 21 lip 2005, 02:24

Tak czy siak, sluchawki do 200 pln to nie sluchawki... Albo niska jakosc przetwornikow, albo niska jakosc tworzywa, albo i to i to. W efekcie mamy wyrzucone pieniadze w bloto.

Co do miksu na sluchawkach to jest to wykonalne. Ponoc pierwsza plyta SiStars to efekt pracy na sluchawkach. Kwestia umiejetnosci (w tym przypadku duzych) i wiedzy, a przede wszystkim dobrego 'czuja'.

Wiele sluchawke przerzucilem,ale poki co najbardziej odpore na wszelakie warunki sa sluchawki Fostex'a z serii RP, poza tym oferuja potezna moc, znakomite brzmienie i odpowiednia izolacje od otoczenia.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 21 lip 2005, 08:08

Co do miksu na sluchawkach to jest to wykonalne. Ponoc pierwsza plyta SiStars to efekt pracy na sluchawkach.

Hmm. a to cos nowego , owszem uzywali słuchawek , przy nagrywaniu wokali czasem przy odsłuchu lecz miks był robiony w piwnicy , nawet nie na monitorach lecz na Atusach ( kolumny głosnikowe) miałem okazje słyszec materiał przed masterem ... grało to srednio , to , ze to jakos brzmi to przezde wszystkim zasługa Jacka Gawłowskiego do ktorego efektów pracy wielu ma zastrzezenia ale , ktory na wyrazną prosbe Wytworni fonografoicznej spedził sporo czasu przy masterze tej płyty .

Osobiscie nigdy nie miksowałem na słuchawkach , chociaz z pewnoscia sa tacy ktorzy to potrafia .

Słuchawki to jedynie alternatywne zrodło odsłuchu , czasami pomaga i mozna kontrolowac pewne aspekty dzwieku , lecz tak jak z monitorami trzeba miec swiadomosc jakie posiadaja ułomnosci .

Awatar użytkownika
dj_jon-x

Post autor: dj_jon-x » czwartek 21 lip 2005, 17:46

...pewnie ze zero jak nie zwracales na nie uwagi(kolumny) tylko grales w sluchawkach........

nie jest to na pewno dobre rozwiązanie ale powiem Ci że w tym klubie lepiej grać w dobrych słuchawkach niż wsłuchiwać się w kaszę dobiegającą z sali, konsoleta jest na dość wysokim podwyższeniu i kolumny podwieszone przy niej są odwrócone tyłem do grającego, a dźwięk z głównych paczek, skierowanych w stronę podestu, zaczyna być wyraźny w połowie schodów, po prostu tak są drivery skierowane. może złego określenia użyłem "cały czas w słuchawkach" bo to po prostu niemożliwe. Przy którymś z kolei użyciu w warunkach partyzantki znasz już słuchawki na tyle dobrze że wiesz czego się spodziewać w kolumnach. Pozdrawiam
everybody kombinerki

BRAF1

Post autor: BRAF1 » czwartek 21 lip 2005, 17:56

...Tak czy siak, sluchawki do 200 pln to nie sluchawki... Albo niska jakosc przetwornikow, albo niska jakosc tworzywa, albo i to i to. W efekcie mamy wyrzucone pieniadze w bloto.

Co do miksu na sluchawkach to jest to wykonalne. Ponoc pierwsza plyta SiStars to efekt pracy na sluchawkach. Kwestia umiejetnosci (w tym przypadku duzych) i wiedzy, a przede wszystkim dobrego 'czuja'.

Wiele sluchawke przerzucilem,ale poki co najbardziej odpore na wszelakie warunki sa sluchawki Fostex'a z serii RP, poza tym oferuja potezna moc, znakomite brzmienie i odpowiednia izolacje od otoczenia....

Nie znam tych słuchawek.Z tego co wiem najlepsze słuchawki studyjne robi firma AKG.

Czy Fostex też robi studyjne słuchawki?

Czy są one lepsze od np. AKG 271 Studio?

Ile one kosztują i gdzie je można kupic?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » czwartek 21 lip 2005, 19:22

Czy są one lepsze od np. AKG 271 Studio?

Ile one kosztują i gdzie je można kupic?...

AKG 271 Studio?

kilka dni temu je zamówiłem u Ostrowskiego. Doszły na drugi dzień, chociaż to była sobota. Razem z przesyłką wyszło 559 PLN.

W pierwszym kontakcie mogą zniechęcić, ale po kilkunastu godzinach pracy już się ,,przetkały". Pierwsza rzecz, która mi się w nich spodobała, to bas - wreszcie go dobrze usłyszałem - wcześniej na Nearach 05 przejrzystości w tych rejonach nie uświadczyło się, podobnie na konsumenckich philipsach i akg k-55. Chciałem HD 600, albo chociaż 595, ale były za drogie, albo sprzedawcy coś kręcili - niepotrzebanie straciłem tydzień. Na razie jestem zadowolony, bo Neary + 271 pozwoliły mi lepiej zmixować kilka swoich wcześniejszych ,,dzieł", mixowanych tylko na głośnikach.

Jeżeli coś Ci to powie, to jak narazie najlepiej mi się na nich słuchało ,,OK Computer" Radiohead...

I nie pytaj mnie o żadne techniczne sprawy, bo znów mi się coś po[post edytowany przez Admima].

dOpe.
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

BRAF1

Post autor: BRAF1 » czwartek 21 lip 2005, 21:02

...Czy są one lepsze od np. AKG 271 Studio?

AKG 271 Studio?

kilka dni temu je zamówiłem u Ostrowskiego. Doszły na drugi dzień, chociaż to była sobota. Razem z przesyłką wyszło 559 PLN.

W pierwszym kontakcie mogą zniechęcić, ale po kilkunastu godzinach pracy już się ,,przetkały". Pierwsza rzecz, która mi się w nich spodobała, to bas - wreszcie go dobrze usłyszałem - wcześniej na Nearach 05 przejrzystości w tych rejonach nie uświadczyło się, podobnie na konsumenckich philipsach i akg k-55. Chciałem HD 600, albo chociaż 595, ale były za drogie, albo sprzedawcy coś kręcili - niepotrzebanie straciłem tydzień. Na razie jestem zadowolony, bo Neary + 271 pozwoliły mi lepiej zmixować kilka swoich wcześniejszych ,,dzieł", mixowanych tylko na głośnikach.

Jeżeli coś Ci to powie, to jak narazie najlepiej mi się na nich słuchało ,,OK Computer" Radiohead...

I nie pytaj mnie o żadne techniczne sprawy, bo znów mi się coś po[post edytowany przez Admima].

dOpe....

Piszesz o AKG K-55.Są to słuchawki z najniszczej pułki tej firmy.Kosztują niecałe 100 zł.Ty zaplaciłes ponad 500 zł a za ta cene mozna kupic studyjne AKG K271 Studio o ktorych pisałem przed chwilą.Chodzi mi o to czy porównywałeś Twoje słuchawki z w podobnej cenie AKG?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

ODPOWIEDZ