Muzyka w formacie 5.1

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JM

Re: Muzyka w formacie 5.1

Post autor: JM » środa 07 wrz 2005, 17:32

Nadmiar mentorstwa i teoretycznej retoryki.

Nie wiem, czy Koledzy MB i Szkudnik są muzykami (zakładam przynajmniej, że wszyscy użytkownicy forum mają słuch muzyczny), ale zadam im praktyczne pytania:

1. Czy są w stanie z zamknietymi oczami w pokoju średniej wielkości pokoju odróżnić, czy grająca niskie tony kolumna basowa (powiedzmy dźwięk E gitary basowej) stoi przed, czy za nimi?

Żaden muzyk nie będzie miał z tym problemów.

2. Czy są w stanie zlokalizować w panoramie stereo gitarę basową umieszczoną np. w lewym kanale, lub stopę umieszczoną w prawym (są takie nagrania)?

Każdy ze słuchem muzycznym zlokalizuje je natychmiast.

Więc jak to jest z problemem lokalizacji niskich tonów?

Problemy z dokładną lokalizacją występują dla dźwięków niskich, "zamulonych", sinusoidalnych (bez wyższych harmonicznych). Natomiast realne instrumenty muzyczne generują praktycznie zawsze dźwięki złożone. Rzeczywiste brzmienie (np. gitary basowej) jest sumą dźwięku podstawowego, widma częstotliwości harmonicznych zmiennych w czasie, dźwięków szarpnięcia struny, szumów powietrza, szmeru ruch palców po strunach, uderzania strun o sąsiednie progi itd.

Podobnie jest w przypadku stopy bębna centralnego - całe dość szerokie widmo dźwiękowe.

Dlatego lokalizacja w miksie tych instrumentów "niskobrzmiących" jest z reguły bezproblemowa.

Dlatego dedykowanie subwoofera do obsługi niskich dźwięków, zlokalizowanego w jednym określonym miejscu, jest ułomne i zniekształca przestrzeń. Ja tę ułomność słyszę. Jeżeli ktoś tego nie słyszy lub mu przeszkadza, jego sprawa.

Ja jestem zwolennikiem rozwiązań bardziej naturalnych.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 07 wrz 2005, 18:07

Podobnie jest w przypadku stopy bębna centralnego - całe dość szerokie widmo dźwiękowe.

Dlatego lokalizacja w miksie tych instrumentów "niskobrzmiących" jest z reguły bezproblemowa.

Dlatego dedykowanie subwoofera do obsługi niskich dźwięków, zlokalizowanego w jednym określonym miejscu, jest ułomne i zniekształca przestrzeń.

Obawiam sie, ze sam sobie zaprzeczasz - raz u Ciebie subwoofer gra tylko najnizsze skladowe, ale gdy chodzi o lokalizacje, to cala stopa idzie pelnym pasmem z subwoofera, a nic z satelitek

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » środa 07 wrz 2005, 18:14

Trochę się rozgadałem, ale dodam jeszcze jeden argument na nienaturalność systemów z subwooferem w zastosowaniach audio.

Trochę dziwnie się czuję, bo wydaje mi się, że piszę o rzeczach oczywistych.

Muzyka symfoniczna

Ustawienie instrumentów orkiestry symfonicznej jest w naturalny sposób niesymetryczne pod względem widma częstotliwości tych instrumentów. Generalnie z prawej strony ustawione są instrumenty "niskobrzmiące", z lewej odwrotnie. Czy centralny subwoofer nie zniekształca tej panoramy? W sposób oczywisty TAK.

No chyba, że ktoś chce tu napisać o hip-hopie. Lecz o tym ja nie będę dyskutował.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » środa 07 wrz 2005, 18:20

...Obawiam sie, ze sam sobie zaprzeczasz - raz u Ciebie subwoofer gra tylko najnizsze skladowe, ale gdy chodzi o lokalizacje, to cala stopa idzie pelnym pasmem z subwoofera, a nic z satelitek...

Matiz, chyba mnie źle zrozumiałeś, albo ja nieprecyzyjnie się wyrażam. Jeśli tak to przepraszam za moje nieudolności.

Powiem krótko - jestem przeciwnikiem systemów z subwooferem w zastosowaniach audio i w tym kontekście czytaj moje tu wypowiedzi.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 07 wrz 2005, 18:25

Matiz, chyba mnie źle zrozumiałeś, albo ja nieprecyzyjnie się wyrażam. Jeśli tak to przepraszam za moje nieudolności.

No przeciez sam wyraznie piszesz, ze subwoofer odtwarza tylko najnizsze czestotliwosci, a o lokalizacji decyduja wyzsze skladowe

Powiem krótko - jestem przeciwnikiem systemów z subwooferem w zastosowaniach audio i w tym kontekście czytaj moje tu wypowiedzi.

A spytam - slyszales Ty chociaz zwykle stereo z subwooderem? Bo cos mi sie wydaje, ze nie. Tak sie sklada, ze ja tez jestem raczej slabo przekonany do takich rozwiazan, ale trzeba przyznac, ze znajduja one coraz wieksze zastosowanie, rowniez w systemach profesjonalnych, to znaczy odsluchow studyjnych. Czestotliwosci najnizsze nie maja szans byc zlokalizowane w przestrzeni przez czlowieka, chyba, ze ktos ma zaawansowane wodoglowie Nie ma co teoretyzowac, wystarczy prosty eksperyment z sinusoida.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 07 wrz 2005, 18:31

Generalnie z prawej strony ustawione są instrumenty "niskobrzmiące", z lewej odwrotnie. Czy centralny subwoofer nie zniekształca tej panoramy? W sposób oczywisty TAK.

Dla mnie nie jest to takie oczywiste, wrecz przeciwnie, sklaniam sie do przeciwnej tezy

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » środa 07 wrz 2005, 18:36

złożone. Rzeczywiste brzmienie (np. gitary basowej) jest sumą dźwięku

no tak - ale sub ma przenoscic tylko skladowe do np. 70Hz. Reszta dźwieku gitary basowej jest juz przenoszona przez głośniki rozstawione.

pozdr

bjortos

Ano

Post autor: Ano » środa 07 wrz 2005, 19:22

Nie ma co teoretyzowac, wystarczy prosty eksperyment z sinusoida...

Wlasnie, wystarczy prosty test z sinusoida. Zadaj takiemu studyjnemu subowi 30Hz i 3/4 jego znamionowej mocy, a przekonasz sie ze lokalizacja kierunku bedzie latwa. Najczesciej te "subwoofery" wyposazone sa w male 20cm glosniczki, ktore sieja harmonicznymi jak cholera (~10% znieksztalcen).

Ale jesli takie glosniki zabudujesz do dwu monitorow, to do uzyskania analogicznego SPL - potrzebne bedzie na kazdy z kanalow zaledwie 1/4 mocy podawanej na suba. Przy takim wysterowaniu glosniki wyprodukuja tylko 2% znieksztalcen i lokalizacja kierunkow bedzie niemozliwa.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 07 wrz 2005, 19:27

Zadaj takiemu studyjnemu subowi 30Hz i 3/4 jego znamionowej mocy, a przekonasz sie ze lokalizacja kierunku bedzie latwa. Najczesciej te "subwoofery" wyposazone sa w male 20cm glosniczki, ktore sieja harmonicznymi jak cholera (~10% znieksztalcen).

Masz racje - badziewne glosniczki sa badziewne. Tylko czy my tu dyskutujemy o supermarketowym kinie domowym Manta?

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » środa 07 wrz 2005, 19:51

...Generalnie z prawej strony ustawione są instrumenty "niskobrzmiące", z lewej odwrotnie. Czy centralny subwoofer nie zniekształca tej panoramy? W sposób oczywisty TAK.

Dla mnie nie jest to takie oczywiste, wrecz przeciwnie, sklaniam sie do przeciwnej tezy ...

OK, skłaniaj się.

...Czestotliwosci najnizsze nie maja szans byc zlokalizowane w przestrzeni przez czlowieka, chyba, ze ktos ma zaawansowane wodoglowie ....

No Matiz, teraz się uspokoiłem. Już wiem, kto tu czegoś nie zrozumiał.

ODPOWIEDZ