Konkurs Chopinowski

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Kalafior

Konkurs Chopinowski

Post autor: Kalafior » wtorek 04 paź 2005, 12:38

Na forum muzycznym nie sposób pominąć tematu Konkursu Chopinowskiego, chyba że zaraz dostanę za to zaśmiecanie bana.

Ktoś z Was obserwuje zmagania w radiowej Dwójce ? Macie własne typy?

Jak dla mnie wczoraj najlepiej grał ten młody, 17 letni chłopczyk z Polski. Jak powiedzieli ile ma lat to pomyślałem ,że będzie żenada, a co najwyżej odklepanie materiału. Ale chłopak się przyłożył i faktycznie dało się odczuć spory ładunek emocjonalny. Dobrze grał też Japończyk Kozuka czy jakoś tam, nie pamiętam dokładnie jego ksywki
[addsig]
Amateur

Awatar użytkownika
Pewu

Re: Konkurs Chopinowski

Post autor: Pewu » wtorek 04 paź 2005, 12:48

...Dobrze grał też Japończyk Kozuka czy jakoś tam, nie pamiętam dokładnie jego ksywki ...

Shinya Kiyozuka
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » wtorek 04 paź 2005, 13:33

Bardzo podobała mi sie wypowiedz Amerykanina Chinskiego pochodzenia, ktory w jednym z wywiadow powiedzial, ze bedzie sie dobrze bawial i pil polska wodke.....

Kalafior

Post autor: Kalafior » środa 05 paź 2005, 09:01

Wczoraj cienko grali. Jedynie gość z Tajwanu Wei Chi Li (jak coś nie tak to Pewu poprawi nazwisko ) coś konkretnego pokazał.

Według mnie do tej pory najlepiej wypadł Kiyozuka i założę się o piwko, że wejdzie do finału. Jak ktoś jest z Wrocka lub okolic to chętnie przyjmę zakład.
[addsig]
Amateur

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » środa 05 paź 2005, 09:59

...Wczoraj cienko grali. Jedynie gość z Tajwanu Wei Chi Li (jak coś nie tak to Pewu poprawi nazwisko ) coś konkretnego pokazał...

Lin Wei-Chi

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » sobota 22 paź 2005, 20:21

...Na forum muzycznym nie sposób pominąć tematu Konkursu Chopinowskiego...

Jak widzisz Kalafior, nawet Taki temat spłynął bokiem, i nic dziwnego. Bo czego można oczekiwać od maluczkich - tu typuję:

- jeszcze jednego "pirata" z pytaniem jak go obsłużyć

- jeszcze jednego klawisza z pytaniem jak go obsłużyć

- jeszcze ....

Słów szkoda.

Niemniej, przy tym wszystkim, myślałem, iż pociągniesz ten temat .

Szkoda!

Coby zakończyć jakoś ten temat.

Popatrzmy: http://www.konkurs.chopin.pl/

Decyzją Jury z dnia 21 października 2005 przyznano następujące nagrody:

1. zwycięzca - 20-letni Rafał Blechacz, nasz rodak

2. nagroda - nie przyznano

3. nagroda - Dong Hyek Lim - Korea Płd, Dong Min Lim - Korea Płd.

4. nagroda - Shohei Sekimoto - Japonia, Takashi Yamamoto - Japonia

5. nagroda - nie przyznano

6. nagroda - Ka Ling Colleen Lee - Chiny-Hong Kong

oraz 6 równorzędnych wyróżnień(!):

Jacek Kortus - Polska, Rachel Naomi Kudo - USA, Rieko Nezu - Japonia, Yuma Osaki - Japonia, Ms Yeol Eum Son - Korea Płd., Mr Andrey Yaroshinskiy - Rosja.

Przyznano również nagrody specjalne, np.:

- za najlepsze wykonanie poloneza: Rafał Blechacz – Polska

- za najlepsze wykonanie mazurków: Rafał Blechacz – Polska

- za najlepsze wykonanie koncertu (szkoda, że nie podali jakiego - f-moll, czy e-moll): Pan Rafał Blechacz – Polska

Dodam: z ciekawszych źródeł wiedzy

NEWS iTVP http://www.itvp.pl/chopin/

FORUM iTVP (telewizji TVP "interaktywnej"): http://www.itvp.pl/forum/index.php

INNE: http://ww6.tvp.pl/4980.dzialy itp, itd...

Jakie są wrażenia? Otóż takie sobie. Każdy podkreśla, iż plusem było to, iż można było prześledzić wszystkich wykonawców (w TVP), a największym zaś zarzutem było to, iż jury musiało weryfikować własnych uczniów. Co oczywiście jest w cholerę do obalenia, gdyż jesteśmy w Polsce i tu, u Nas, kształcą się (a przynajmniej powinni) najwięksi tego konkursu. Generalnie możnaby rzec: Nihil Novi.

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » sobota 22 paź 2005, 20:29

o tym się nie gada, tego się słucha

C.

Ryba

Post autor: Ryba » sobota 22 paź 2005, 20:57

Moim skromnym zdaniem :od konkursu na którym wygrał Stanisław Bunin , nie pojawił sie żaden pianista , który by interpretował Chopina romantycznie .Gdzieś zatraciła sie muzyka na rzecz wyścigowego tempa ,a ja lubię takie podejście do Chopina jakie miał A. Rubinstine. Od trzech edycji tego konkursu ,zastanawia mnie mizerność polskiej ekipy pianistycznej ,oraz kretyńskie decyzje jury.Mam również wrażenie ,że ranga tego konkursu podupadła .Oby Blechaczowi ,po zwycięstwie , powiodło się w świecie. ........... Na dobra , idę posłuchać Chopina

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » sobota 22 paź 2005, 21:30

...Moim skromnym zdaniem :od konkursu na którym wygrał Stanisław Bunin , nie pojawił sie żaden pianista , który by interpretował Chopina romantycznie .Gdzieś zatraciła sie muzyka na rzecz wyścigowego tempa ,a ja lubię takie podejście do Chopina jakie miał A. Rubinstine. Od trzech edycji tego konkursu ,zastanawia mnie mizerność polskiej ekipy pianistycznej ,oraz kretyńskie decyzje jury.Mam również wrażenie ,że ranga tego konkursu podupadła .Oby Blechaczowi ,po zwycięstwie , powiodło się w świecie. ........... Na dobra , idę posłuchać Chopina ...

Wiesz Ryba, rzeczywiście coś w tym jest, a nawet więcej.

I prawdą też jest, iż w dzisiejszych czasach możnaby od laureatów oczekiwać czegoś więcej. Niemniej jednak Chopin pisał w realiach swojej epoki, i przecież nie miał zielonego (ani każdego innego) pojęcia w którą stronę potoczy się to koło. A sam konkurs (w sumie) ma odtworzyć to, co miał na myśli, w realiach jego epoki. I chyba właśnie to w tym wszystkim jest najbardziej dla nas teraz interysujące.

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » sobota 22 paź 2005, 22:15

Gratulacje dla Rafała Blechacza. Tak się akurat składa, że miałem przyjemność posłuchać go już wcześniej na żywo (a jeden koncert nawet rejestrowałem ale ciiiiii...:) Moje ucho na codzień przyzwyczajone raczej do kapel typu A Perfect Circle czy Fantomas za każdym razem stwierdzało: na kolana - oto mistrz! Tego faceta naprawde słucha się z przyjemnością. Jego nagrania (lub występy) powinny być wykorzystywane do promocji muzyki poważnej. Szczerość i swoboda, które słychać w jego muzyce cechuje największych artystów, i nieważne czy to jazz, rock czy inne disco w polu:). Dlatego raduję się wraz z całym (?) plemieniem znad Wisły.
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

ODPOWIEDZ