Czy prąd ma wpływ na zapis dźwięku?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mc_iek

Re: Czy prąd ma wpływ na zapis dźwięku?

Post autor: mc_iek » środa 12 paź 2005, 14:19

Jeszcze nie spotkałem UPS-a, który generowałby prawdziwą sinusoidę, zazwyczaj jest w ich prądzie więcej harmonicznych niż w tym z gniazdka. A oglądałem róne modele APC, Evera, Ety i innych.

Z opisów różnych modeli zasilaczy UPS wynika, że stosowane są dwa podstawowe typy.

Line Interactive - zasilające odbiornik prądem z sieci przefiltrowanym przeciw zakluceniowo i dopiero w wypadku jego zaniku włączające własny układ podtrzymania.

On-Line - zamieniające 230v z sieci na napięcie stałe potrzebne do ladowania akumulatora/ów i zamieniające to napięcie spowrotem na 230v ~50Hz. UPS-y te są dużo droższe ale dają pełne odseparowanie od sieci. Ponadto modele z górnej półki dają na wyjściu prawdziwą sinusoidę. Nie miałem do czynienia osobiście z takimi UPS-ami ale z opisu modelu APC Smart UPS100 coś takiego wynika. Podobnie z modelem IMV Match 1000VA

. Fakt, że kosztują ponad 2kzl, ale z drugiej strony patrząc na ceny sprzętu studyjnego nie jest to najdroższa pozycja.

---------------------------------

Druga sprawa - gdyby przebieg generowany przez UPS-a był faktycznie synchronizowany z tym z gniazdka (a po co?) to właśnie spowodowałoby, że wszelkie śmieci jeszcze łatwiej by przechodziły. Cała sztuczka polega właśnie na tym, żeby to napięcie NIE było zsynchronizowane z sieciowym.

...

A po co synchronizuje się elektrownie?
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » środa 12 paź 2005, 14:21

Errata!

Pierwszy model to APC Smart UPS 1000 a nie 100 jak podałem.

Przepraszam!

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 12 paź 2005, 14:24

......

co to zapytanie?zastanow sie co zes napisal buehehehe

ups to nie elektrownia - i nie laczysz 10 upsow ze soba.....i nie wskazane jest zasilanie kilku polaczonych ze soba urzadzen z kilku upsow tylko z jednego duzego....

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » środa 12 paź 2005, 14:36

.........

co to zapytanie?zastanow sie co zes napisal buehehehe

ups to nie elektrownia - i nie laczysz 10 upsow ze soba.....i nie wskazane jest zasilanie kilku polaczonych ze soba urzadzen z kilku upsow tylko z jednego duzego.......

Niektóe UPS-y są przystosowane do pracy równoległej.

UPS-y stosuje sie nie tylko do zasilania komputerów! Inie tylko są to małe pudełka mieszczące się na półeczce pod blatem biurka!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 12 paź 2005, 15:06

Ponadto modele z górnej półki dają na wyjściu prawdziwą sinusoidę. Nie miałem do czynienia osobiście z takimi UPS-ami ale z opisu modelu APC Smart UPS100 coś takiego wynika. Podobnie z modelem IMV Match 1000VA

. Fakt, że kosztują ponad 2kzl, ale z drugiej strony patrząc na ceny sprzętu studyjnego nie jest to najdroższa pozycja.

zapewniam Cię, że to są czcze obietnice producenta. Mam 4 sztuki APC Smart 1000 i z całą pewnością to co produkują DALEKO odbiega od sinusoidy.

A po co synchronizuje się elektrownie?...

a jak myślisz?

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » środa 12 paź 2005, 15:56

......ale po co?czy tak naprawde macie az tak powazne problemy z zasilaniem?

ależ skadże...kliki te sa sporadyczne, ale są.

W moim przypadku jest to karta rme multifejs połączona światłowodem adat z przedwzmacniaczami digimax. wszystko dziala naprawde bdb, tylko te kliki ....oczywiscie zawsze moge je usunac w cubase za pomocą ołówka, ale jednak występują.

Może to o czym pisał kolega Chlebow czyli ,,Czasami nie ważne jaki bufor się ustawi a i tak szczela - konflikt karta - edytor + inne badziewia'', ale jak to sprawdzic? sprzęt nie przejawia zadnego wyraźnego konfliktu... pozostaje kwestia z pradem.

Dodam ze przedwzmacniacz presonus digimax juz raz byl w serwisie z powodu nieprawidlowego zasilana. ........

Proponuje spiąc wszystko WordClock - u nas w studio pomogło (motu mkII + motu HD + presonus + dbx).
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

fabio

Post autor: fabio » czwartek 13 paź 2005, 00:27

Witam!

Co do filtrowania napięcia z sieci to myślę, że stosowanie UPS jest trochę mało opłacalne. Ma to sens jedynie, gdy napięcie z sieci jest w jakiś sensownym stopnius filtrowane przez niego, lecz głównym zadaniem UPS'a jest zasilanie odbiornika przy braku napięcia w sieci, a nie wytwarzanie idealnego napięcia. Wytworzenie idealnego sinusa z napięcia stałego z akumulatora jest w praktyce nieosiągalne, ponieważ zawsze w jakimś tam stopniu wystąpi harmoniczna prądu o częstotliwości przelączania falownika. Myślę, że dobrze jest w tym przypadku zastosować filtr sieciowy lub jakiś kondycjoner składający się z szeregu dławików i kondensatorów filtrujących wyższe harmoniczne sieci. Mój znajomy kupił kiedyś takie coś w Niemczech w raku 2U, i rezultaty byłu całkiem niezłe.

Znalazłem ciekawy opis konstrukcji:

undefinedfiltr sieciowy

albo chociażby to

Pozdawiam!

DogHead

Post autor: DogHead » czwartek 13 paź 2005, 09:28

Inna, nie wspominana w dyskusji metoda czyszczenia brudow w zasilaniu, to jego zbalansowanie. Cos podobnego do balansowania sygnalu audio. Pionierem i wiodaca firma w tej dziedzinie jest Equi=Tech.

Zainteresowanych odsylam do www.equitech.com , gdzie oprocz informacji o firmie i jej produktach jest tez sporo publikacji na temat zbalansowanego zasilania.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » czwartek 13 paź 2005, 12:20

Mogę jeszcze tylko dodać, że aby odciąć się od zakłóceń generowanych przez zasilacz komputera często wystarczy przerwać pętle mas poprzez odpięcie kompa od uziemienia. Przerabiałem ten problem ze swoim laptopem - kiedy był podłączony z uziemieniem, a dokładniej kiedy masa zasilania kompa była połączona z masą miksera czy też wzmacniacza przez przewody uziemiające (pewnie w instalacji było zerowanie a nie uziemienie) słychać było ruchy myszy, pracę twardego dysku i inne śmieci - i to na poziomie gdzieś -40dB albo i głośniej, niezależnie od użytej karty - to samo było z zintegrowaną jak z zewnętrznymi co jednoznacznie wskazuje na przenoszenie się zakłóceń po masie - tym bardziej że były one słyszalne nawet przy wyciszeniu w mikserze wejścia do którego był wpięty komp. Po przerwaniu pętli mas przez podpięcie kompa do gniazdka bez bolca wszystkie zakłócenia zniknęły.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 13 paź 2005, 15:15

Jasne, że można, ale czy jest sens eliminować brumy za cenę zagrożenie dla życia?

ODPOWIEDZ