Beyer DT990 PRO/DT770 PRO (250 Ohm)
Re: Beyer DT990 PRO/DT770 PRO (250 Ohm)
Troche zle sie wyraziłem, nie proby Miksowania , a raczej ustawaniania poziomów głosnosci poszczególnych instrumentów. Ale to chyba jest norma w słuchwkach .
te beyery 990 nie sa takie zle - ja wiem ostra gora?musze sprawdzic - ale przyjemniej mi sie slucha na 770 - tam jest tylko mocny bas - reszta nie razi tyle ze uszy sie gotuja.....
AKG 240 pokazuja zamulone pasmo bardzo wyraznie , fakt ze proby miksu na tych słuchwakach to porazka raczej nie mozliwe , natomiast do kontroli sa doskonałe . ...
A to fakt. rzeczywiście. Na AKG każde minimalne przegięcie z mułem wychodzi bardzo wyraźnie. Co do miksowania na naprawdę skutecznych słuchawkach to jednak w naszych domowych warunkach paczki też mogą być podstępne, chyba, że ktoś ma idealne pomieszczenie, a takie coś nie trafia się często nawet w naszych komercyjnych studiach. Pomieszczenie często ma charakterystykę odbiegającą dużo bardziej od ideału, niż charakterystyka nawet przeciętnych monitorów, co ciekawe, słabo sprawdza się korekcja kompensująca na sumie, dlatego w domowych warunkach wybór słuchawek wcale nie jest taki bezsensowny. Oczywiście proporcje dużo łatwiej ustawić na kolumnach, natomiast "kolor" instrumentu to sprawa, której nigdy nie powierzę akustyce w domu.
A to fakt. rzeczywiście. Na AKG każde minimalne przegięcie z mułem wychodzi bardzo wyraźnie. Co do miksowania na naprawdę skutecznych słuchawkach to jednak w naszych domowych warunkach paczki też mogą być podstępne, chyba, że ktoś ma idealne pomieszczenie, a takie coś nie trafia się często nawet w naszych komercyjnych studiach. Pomieszczenie często ma charakterystykę odbiegającą dużo bardziej od ideału, niż charakterystyka nawet przeciętnych monitorów, co ciekawe, słabo sprawdza się korekcja kompensująca na sumie, dlatego w domowych warunkach wybór słuchawek wcale nie jest taki bezsensowny. Oczywiście proporcje dużo łatwiej ustawić na kolumnach, natomiast "kolor" instrumentu to sprawa, której nigdy nie powierzę akustyce w domu.
Produkuję i realizuję pierwszą płytę Magdaleny Tul (Lady Tullo). Oprócz tego pogrywam na klawiszach tu i tam. Bardzo zajęty jestem ostatnio.
Hmm, no tak, ale ty piszesz o AKG 270 .. a ja mowie o nowym AKG 271STUDIO , i nowym AKG 240 STUDIO to całkowicie nowa konstrukcja , kiedys miałem 270, czy to są te które jak sie zdejmie to sie wyłaczają ? A to była totalna porazka , tam nie było dołu tylko jakis stukot , no to sie zgodzie ze stare 270 to badziwe , ale proponuje posłuchac nowyvch AKG 271 , albo 240 S. Jedna sprawa mnie zastanawia , bardzo mało sklepów sprzedaja DT 150 , odnosze wrazenie ze te słuchawki sa wycofywane ze sprzedazy , jednak czytajac jakies forum doczytałem sie ze DT 150 sa o niebo lepsze od DT 770 i DT 990 .. dziwna sprawa . W niemczech cena DT 150 jest taka sama jak DT 990 Pro .. totalne zamieszanie
TUTAJ jest Link do forum mówiac szczerez jestem zaciekawiony :
Ano... Cena nie ma tu nic do rzeczy. Cyferki to patent obliczony na zwabienie audiofilów - oczywiście tych, na których bardziej działa sugestia, a nie osobiste odczucia estetyczne. No bo jak wytłumaczyć fakt, że w polsce np. Sennheisery HD600 kosztują ponad 1000 zł, a DT150 ok. 800? Wg mnie w odniesieniu do ceny HD600, DT150 powinny kosztować przynajmniej 2000 zł. To naprawdę inny świat precyzji dźwięku. Jak posłuchałem Robbie Williamsa na HD600 i na DT150, to na DT150 nareszcie usłyszałem "każdy atom" końskiego włosa trący o struny w sekcji smyczkowej. No, może przesadziłem, w kazdym razie ta precyzja jest szokująca. Co ciekawe, DT150 to, jak dla mnie, jedne z najbrzydszych słuchawek, jakie widziałem. Przypominają raczej ochraniacze słuchu traktorzysty, niż słuchawki HiEnd:)
Produkuję i realizuję pierwszą płytę Magdaleny Tul (Lady Tullo). Oprócz tego pogrywam na klawiszach tu i tam. Bardzo zajęty jestem ostatnio.
...Hmm, no tak, ale ty piszesz o AKG 270 .. a ja mowie o nowym AKG 271STUDIO , i nowym AKG 240 STUDIO to całkowicie nowa konstrukcja...
Te nowe też słyszałem i niestety daleko im do DT150. Poza tym DT150 to konstrukcja obliczona przede wszystkim na przekładalność miksów na wszystko co się da - z tego punktu widzenia ich wartośc dla realizatora jest nieoceniona. Sam sprawdzałem, poprawiając godzinami miksy na DT150 i rzeczywiście, na każdym innym sprzęcie miksy dostają tego "powiewu" komercyjnego, profesjonalnego brzmienia. Z odsłuchem jest jak z okularami dla malarza - nie powinien nosić kolorowych:)
Te nowe też słyszałem i niestety daleko im do DT150. Poza tym DT150 to konstrukcja obliczona przede wszystkim na przekładalność miksów na wszystko co się da - z tego punktu widzenia ich wartośc dla realizatora jest nieoceniona. Sam sprawdzałem, poprawiając godzinami miksy na DT150 i rzeczywiście, na każdym innym sprzęcie miksy dostają tego "powiewu" komercyjnego, profesjonalnego brzmienia. Z odsłuchem jest jak z okularami dla malarza - nie powinien nosić kolorowych:)
niestety musze stwierdzić z przykrością ze jestem lżejszy o 599 zł. zamówiłem te słuchawki na szczęście cena jest przystępna , po przeczytaniu wypowiedzi na innym forum przekonałem sie ze w tych słuchawkach musi być coś co warto przynajmniej posłuchac ! ,będę miał możliwość porównania tego cuda do moich AKG 240 S , Z drugiej jednak strony lubię AKG 240 nie za to ze grają ładnie tylko za to ze pokazują gdzie jest problem i to w nich cenie , ale trudno sam sie przekonam czy było warto :)
Zajrzałem na to forum, co podałeś, Master. No, no... opinie raczej zbieżne z moimi. Jeden gostek pisze o zbyt rozległym basie, ale podejrzewam, że nigdy nie miał sprzętu, który tak idealnie gra bas i jest nieco jeszcze nieprzyzwyczajony:) Sklep, który ma te DT150 w ciągłej sprzedaży za ok. 750 zł to www.musiccenter.pl. Hehe, chyba powinienem od nich dostać jakąś gratyfikację za reklamę;)
Ale tak poważnie, to ciągle pluję sobie w brodę, jak mogłem tyle czasu stracić na odsłuchach, które robiły mnie ciągle w balona.
Ale tak poważnie, to ciągle pluję sobie w brodę, jak mogłem tyle czasu stracić na odsłuchach, które robiły mnie ciągle w balona.
...niestety musze stwierdzić z przykrością ze jestem lżejszy o 599 zł.
Master? Gdzie znalazłes tak tanio DT150??? :)
Master? Gdzie znalazłes tak tanio DT150??? :)