Stacja muzyczna PC
Re: Stacja muzyczna PC
...Szczeze mówiac, to z tego co sie orjentuje to mac jest lepszy do zastosowan multimedialnych, oraz jest bardziej stabilny(sam go kiedys posiadalem). A tak co do komputera PC to ja proponuje;
procek P4 od 2.0GHz wzwyz
Płyta główna Intel (zadne tam asusy,gigabajty itp. bedzie to chodzic moze nie najszybciej ale naj stabilniej, a o to tu przeciez chodzi. sam mialem juz kilka płyt głównych pod p4 i intel nie ma sobie równych z doswiadczenia wiem ze intel to intel,)
Ram: im wiecej tym lepiej ale totalne minimum to 512. najlepiej DDR XyperX i najlepiej jak by to wszstko chodzilo w dualu.
Dysk ATA (nie SATA bo to niezbyt dobre rozwiazanie) dobrze jak by to byly dwa dyski w rajdzie. minimalna pojemnosc jaka powiniennes brac pod uwage to 80 giga ale im wiecej tym lepiej.
do tego dozuc jakiegos radeona 9550 (dobra cena i wystarczajaca jakosc)
dwa napey jeden DVD drudi DVDnagrywarka
flopik
naped zip.
to chyba wszystko
Poleccam
i jeszcze dobry zasilacz
...
Brr... odrzuca mnie na takie podpowiedzi... ehh... przepraszam, ale niestety tak jest. Czy kolega ma jakieś szersze pojęcie o komputerach?
Najpierw odniosę się do Twoich podpowiedzi:
"procek P4 od 2.0GHz wzwyz"
Chyba nie chodzi o to, żeby się cofać tylko żeby iść do przodu, P4 2.0 to już dość mocno leciwy procesor i ZUPEŁNIE niewarto go kupować, toż to marnotrawstwo pieniędzy...
"Płyta główna Intel (zadne tam asusy,gigabajty itp. bedzie to chodzic moze nie najszybciej ale naj stabilniej, a o to tu przeciez chodzi. sam mialem juz kilka płyt głównych pod p4 i intel nie ma sobie równych z doswiadczenia wiem ze intel to intel,)"
Niestety kolego mylisz się i to bardzo, Intel wcale nie robi najstabilniejszych płyt głównych, bo płyty to nie jego działka, są bo są, ale ani wydajne, ani stabilne, ani z odpowiednimi możliwościami (jak na te czasy). Gigabyte jest o niebo lepszy od Intela. ASUSów nie polecam, gdyż miałem z nimi trochę problemów. Poza tym warto spojrzeć na MSI i DFI (zresztą poniżej skompletowany zestaw).
"Ram: im wiecej tym lepiej ale totalne minimum to 512 najlepiej DDR XyperX i najlepiej jak by to wszstko chodzilo w dualu."
Kiedy kolega kupował komputer? 512MB to do zastosowań audio obecnie zbyt mało... tymbardziej, że jak pisał autor postu, zależy mu na używaniu VSTi. A no i co to jest XyperX? Pierwsze słyszę, może chodziło Ci o HyperX? Kingston to przereklamowane badziewie (pomijam Kingstony selekty), już lepsze i tańsze są np. GoodRAMy, albo rodzime Wilk.
"Dysk ATA (nie SATA bo to niezbyt dobre rozwiazanie) dobrze jak by to byly dwa dyski w rajdzie. minimalna pojemnosc jaka powiniennes brac pod uwage to 80 giga ale im wiecej tym lepiej."
Dysk SATA to jedyne słuszne rozwiązanie, są dużo wydajniejsze. Proponuję mirroring 160GB+160GB, czyli RAID1.
"do tego dozuc jakiegos radeona 9550 (dobra cena i wystarczajaca jakosc)"
Jakim cudem chcesz na PCI-EX wsadzić 9550?
"dwa napey jeden DVD drudi DVDnagrywarka
Nie ma większego sensu, bo raczej DVD przegrywać dużo nie będzie, więc wystarczy spokojnie sama nagrywarka.
"naped zip"
Cofnij się kilka, a nawet naście lat wstecz, wtedy możesz polecać zipa. Obecnie to kompletny bezsens. Od tego masz dużo pojemniejsze obecnie PenDrive'y.
W kolejnym poście napiszę dwie konfiguracje, na AMD i Intelu. Co wybierzesz zależy od Ciebie.
procek P4 od 2.0GHz wzwyz
Płyta główna Intel (zadne tam asusy,gigabajty itp. bedzie to chodzic moze nie najszybciej ale naj stabilniej, a o to tu przeciez chodzi. sam mialem juz kilka płyt głównych pod p4 i intel nie ma sobie równych z doswiadczenia wiem ze intel to intel,)
Ram: im wiecej tym lepiej ale totalne minimum to 512. najlepiej DDR XyperX i najlepiej jak by to wszstko chodzilo w dualu.
Dysk ATA (nie SATA bo to niezbyt dobre rozwiazanie) dobrze jak by to byly dwa dyski w rajdzie. minimalna pojemnosc jaka powiniennes brac pod uwage to 80 giga ale im wiecej tym lepiej.
do tego dozuc jakiegos radeona 9550 (dobra cena i wystarczajaca jakosc)
dwa napey jeden DVD drudi DVDnagrywarka
flopik
naped zip.
to chyba wszystko
Poleccam
i jeszcze dobry zasilacz
...
Brr... odrzuca mnie na takie podpowiedzi... ehh... przepraszam, ale niestety tak jest. Czy kolega ma jakieś szersze pojęcie o komputerach?
Najpierw odniosę się do Twoich podpowiedzi:
"procek P4 od 2.0GHz wzwyz"
Chyba nie chodzi o to, żeby się cofać tylko żeby iść do przodu, P4 2.0 to już dość mocno leciwy procesor i ZUPEŁNIE niewarto go kupować, toż to marnotrawstwo pieniędzy...
"Płyta główna Intel (zadne tam asusy,gigabajty itp. bedzie to chodzic moze nie najszybciej ale naj stabilniej, a o to tu przeciez chodzi. sam mialem juz kilka płyt głównych pod p4 i intel nie ma sobie równych z doswiadczenia wiem ze intel to intel,)"
Niestety kolego mylisz się i to bardzo, Intel wcale nie robi najstabilniejszych płyt głównych, bo płyty to nie jego działka, są bo są, ale ani wydajne, ani stabilne, ani z odpowiednimi możliwościami (jak na te czasy). Gigabyte jest o niebo lepszy od Intela. ASUSów nie polecam, gdyż miałem z nimi trochę problemów. Poza tym warto spojrzeć na MSI i DFI (zresztą poniżej skompletowany zestaw).
"Ram: im wiecej tym lepiej ale totalne minimum to 512 najlepiej DDR XyperX i najlepiej jak by to wszstko chodzilo w dualu."
Kiedy kolega kupował komputer? 512MB to do zastosowań audio obecnie zbyt mało... tymbardziej, że jak pisał autor postu, zależy mu na używaniu VSTi. A no i co to jest XyperX? Pierwsze słyszę, może chodziło Ci o HyperX? Kingston to przereklamowane badziewie (pomijam Kingstony selekty), już lepsze i tańsze są np. GoodRAMy, albo rodzime Wilk.
"Dysk ATA (nie SATA bo to niezbyt dobre rozwiazanie) dobrze jak by to byly dwa dyski w rajdzie. minimalna pojemnosc jaka powiniennes brac pod uwage to 80 giga ale im wiecej tym lepiej."
Dysk SATA to jedyne słuszne rozwiązanie, są dużo wydajniejsze. Proponuję mirroring 160GB+160GB, czyli RAID1.
"do tego dozuc jakiegos radeona 9550 (dobra cena i wystarczajaca jakosc)"
Jakim cudem chcesz na PCI-EX wsadzić 9550?
"dwa napey jeden DVD drudi DVDnagrywarka
Nie ma większego sensu, bo raczej DVD przegrywać dużo nie będzie, więc wystarczy spokojnie sama nagrywarka.
"naped zip"
Cofnij się kilka, a nawet naście lat wstecz, wtedy możesz polecać zipa. Obecnie to kompletny bezsens. Od tego masz dużo pojemniejsze obecnie PenDrive'y.
W kolejnym poście napiszę dwie konfiguracje, na AMD i Intelu. Co wybierzesz zależy od Ciebie.
Pozdrawiam
Konfiguracja na AMD, starczy na pewno na długo (z monitorem):
Procesor: AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket 939)
Płyta główna: Microstar K8N Neo4-FI nForce4 Ultra
Pamięć RAM: PDP Patriot LLK 2 x 512MB DDR 400MHz CL2-5-3-2
Dysk twardy: Hitachi DeskStar T7K250 160 GB SATA II NCQ x2
Karta graficzna: Radeon X300SE Asus AX300SE 64 MB DVI + TV BOX
DVD-RW: NEC DVD+/-RW ND-4550A bulk black (zapis DVD-RAM)
Wentylator procesora: Arctic Cooling Freezer 64 Pro
Zasilacz: Tagan 380W - PFC
Obudowa: Chieftec BA-01B-B-B bez zasilacza
Monitor cyfrowy 19": LG Flatron F900B
Z monitorem: ok. 5000zł + myszka, klawiatura
Procesor: AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket 939)
Płyta główna: Microstar K8N Neo4-FI nForce4 Ultra
Pamięć RAM: PDP Patriot LLK 2 x 512MB DDR 400MHz CL2-5-3-2
Dysk twardy: Hitachi DeskStar T7K250 160 GB SATA II NCQ x2
Karta graficzna: Radeon X300SE Asus AX300SE 64 MB DVI + TV BOX
DVD-RW: NEC DVD+/-RW ND-4550A bulk black (zapis DVD-RAM)
Wentylator procesora: Arctic Cooling Freezer 64 Pro
Zasilacz: Tagan 380W - PFC
Obudowa: Chieftec BA-01B-B-B bez zasilacza
Monitor cyfrowy 19": LG Flatron F900B
Z monitorem: ok. 5000zł + myszka, klawiatura
Pozdrawiam
Konfiguracja na Intelu j/w, zmiana konieczna:
Procesor: Intel Pentium D 820 (S775) 2.80 GHz (2x1MB cache) BOX
Pamięć RAM: PDP Patriot Dual LLK 2x 512MB DDR2 800MHz
Płyta główna: Asus P5WD2 Premium Intel 955X
Chłodzenie: Arctic Cooling 7
Wychodzi drożej - ok. 5400zł, no i mniej wydajnie niż na X2.
Procesor: Intel Pentium D 820 (S775) 2.80 GHz (2x1MB cache) BOX
Pamięć RAM: PDP Patriot Dual LLK 2x 512MB DDR2 800MHz
Płyta główna: Asus P5WD2 Premium Intel 955X
Chłodzenie: Arctic Cooling 7
Wychodzi drożej - ok. 5400zł, no i mniej wydajnie niż na X2.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Ja długo myslałem i własnie taką kwotę wydaje na sprzęt jak postujący. Był już mój post na tym forum.
ogólnie mój nowy zestaw wyglada następująco:
Jako, że mam dostęp do hurtowni, więc mój zestaw który składam w przyszłym tygodniu wyglada tak:
Płyta głowna: ASUS P5WD2 Premium (netto 660PLN)
Procesor P4 DualCore 3Ghz (netto 1050)
RAM - GoodRAM - 4x1GB DDR2 533 (netto 4x252)
HDD - Samsung 160GB SATA (netto 2x280) lub Samsung 200GB SATA (netto 2x310)
Grafika Radeon X300SE) - do podłączenia 2xLCD (VGA) - (netto 160PLN)
Zasilacz ChiefTec GPS400AA-101A (netto 152PLN)
Obudowa ATX/BTX - Aetocool BayDream
Monitory LCD17' AG Neovo (2x771netto) lub 19' LCD (2x940)
do tego karta EMU1820 (brutto 1530PLN)
Ewentualne drobne korekty potem dojdą, jesli będzie za głośno.
SATA będzie chodzić w RAID
[addsig]
ogólnie mój nowy zestaw wyglada następująco:
Jako, że mam dostęp do hurtowni, więc mój zestaw który składam w przyszłym tygodniu wyglada tak:
Płyta głowna: ASUS P5WD2 Premium (netto 660PLN)
Procesor P4 DualCore 3Ghz (netto 1050)
RAM - GoodRAM - 4x1GB DDR2 533 (netto 4x252)
HDD - Samsung 160GB SATA (netto 2x280) lub Samsung 200GB SATA (netto 2x310)
Grafika Radeon X300SE) - do podłączenia 2xLCD (VGA) - (netto 160PLN)
Monitory LCD17' AG Neovo (2x771netto) lub 19' LCD (2x940)
do tego karta EMU1820 (brutto 1530PLN)
Ewentualne drobne korekty potem dojdą, jesli będzie za głośno.
SATA będzie chodzić w RAID
[addsig]
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
...
Zasilacze Chieftec'a robione są obecnie przez Sirteca i są dość hałaśliwe. Celuj raczej w Tagany
, są najcichsze na rynku (nie licząc tych z pasywnym chłodzeniem). Co do obudowy to lepiej Chieftec bądź Thermaltake, są solidniejsze i lepiej wyciszone. Aerocool to generalnie obudowy efektownie wyglądające, a nie solidne pod względem, np. ciszy.
...
Zasilacze Chieftec'a robione są obecnie przez Sirteca i są dość hałaśliwe. Celuj raczej w Tagany

Pozdrawiam
... jednak biorąc pod uwagę nieustanny rozwój technologiczny, przynajmniej część informacji dezaktualizuje się w błyskawicznym tempie...
Nie jest aż tak źle. Jak ustawisz się wyłącznie na pościg za nowościami, to przegrasz już w momencie zakupu. Proponuję: nastaw się raczej na rzeczy sprawdzone (stabilne) i przeanalizuj zweryfikowane praktycznie konfiguracje. Znajdziesz dużo tego typu materiału na naszym forum oraz w innych źródłach.
Nie jest aż tak źle. Jak ustawisz się wyłącznie na pościg za nowościami, to przegrasz już w momencie zakupu. Proponuję: nastaw się raczej na rzeczy sprawdzone (stabilne) i przeanalizuj zweryfikowane praktycznie konfiguracje. Znajdziesz dużo tego typu materiału na naszym forum oraz w innych źródłach.
Gigabyte jest o niebo lepszy od Intela. ASUSów nie polecam, gdyż miałem z nimi trochę problemów. Poza tym warto spojrzeć na MSI i DFI (zresztą poniżej skompletowany zestaw).
A ja nie polecam MSI,bo od czasu jak zrobiłem przesiadkę na Abit'a zniknęło mi sporo dziwnych problemów z komputerem (np. porty USB czasem działające a czasem nie, problemy z wyłączaniem komputera itp..)
A ja nie polecam MSI,bo od czasu jak zrobiłem przesiadkę na Abit'a zniknęło mi sporo dziwnych problemów z komputerem (np. porty USB czasem działające a czasem nie, problemy z wyłączaniem komputera itp..)
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
-
- Kontakt:
Co do ciszy, to niestety w mojej pracy nie jest aż tak istotne, końcowki mocy i pare innych sprzętów generują też sporo hałasu. Tagan'a też mialem, i taki superdobry to on nie był. Jakbym chciał miec ciszę to uzbierałbym na Zalmana 500. Wtedy 0db in da house. Poza tym mam jeszcze 2 kompy w studiu i nie odczuwam super glośności przy Chieftec'ach.
Ja wybrałem taką a nie inną konfigurację i nie będę tego zmieniać. Każdy dostosuje sobie sprzęt do własnych upodobań. Dla jednego tak, dla innego tak. Wszystkim nie da sie dogodzić.
Ja kompów używam tylko do pracy z aplikacjami muzycznymi, kabinę nagraniową mam sporo metrów dalej by mi cokoliwiek (nawet box'owe) przeszkadzały.
ot i wsio.
poza tym IMO płyty Intel'a nie są wcale takie super.
AMD procki mają swoje zalety ale i wady - jak wszystko. Ogólnie chodzi o dobranie optymalnego stusunku kasa/jakość biorąc pod uwagę cel zastosowania PC.
wiem, dziwny jestem, ale w branży od 1991 roku i jakoś jeszcze daje rade ;]
/peace
[addsig]
Ja wybrałem taką a nie inną konfigurację i nie będę tego zmieniać. Każdy dostosuje sobie sprzęt do własnych upodobań. Dla jednego tak, dla innego tak. Wszystkim nie da sie dogodzić.
Ja kompów używam tylko do pracy z aplikacjami muzycznymi, kabinę nagraniową mam sporo metrów dalej by mi cokoliwiek (nawet box'owe) przeszkadzały.
ot i wsio.
poza tym IMO płyty Intel'a nie są wcale takie super.
AMD procki mają swoje zalety ale i wady - jak wszystko. Ogólnie chodzi o dobranie optymalnego stusunku kasa/jakość biorąc pod uwagę cel zastosowania PC.
wiem, dziwny jestem, ale w branży od 1991 roku i jakoś jeszcze daje rade ;]
/peace
[addsig]
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
...Gigabyte jest o niebo lepszy od Intela. ASUSów nie polecam, gdyż miałem z nimi trochę problemów. Poza tym warto spojrzeć na MSI i DFI (zresztą poniżej skompletowany zestaw).
A ja nie polecam MSI,bo od czasu jak zrobiłem przesiadkę na Abit'a zniknęło mi sporo dziwnych problemów z komputerem (np. porty USB czasem działające a czasem nie, problemy z wyłączaniem komputera itp..)...
Heh, trzeba było się zaopatrzyć w porządny zasilacz, a nie używać Codegena, albo innego niemarkowego badziewia, bo jak mniemam tak właśnie było. Co do wyłączania - to kwestia konfiguracji. Ja z MSI nie miałem NIGDY żadnych problemów, a z Abitami owszem, wprawdzie nie w chwili obecnej, ale bodajże 2 lata temu.
A ja nie polecam MSI,bo od czasu jak zrobiłem przesiadkę na Abit'a zniknęło mi sporo dziwnych problemów z komputerem (np. porty USB czasem działające a czasem nie, problemy z wyłączaniem komputera itp..)...
Heh, trzeba było się zaopatrzyć w porządny zasilacz, a nie używać Codegena, albo innego niemarkowego badziewia, bo jak mniemam tak właśnie było. Co do wyłączania - to kwestia konfiguracji. Ja z MSI nie miałem NIGDY żadnych problemów, a z Abitami owszem, wprawdzie nie w chwili obecnej, ale bodajże 2 lata temu.
Pozdrawiam
...Co do ciszy, to niestety w mojej pracy nie jest aż tak istotne, końcowki mocy i pare innych sprzętów generują też sporo hałasu. Tagan'a też mialem, i taki superdobry to on nie był. Jakbym chciał miec ciszę to uzbierałbym na Zalmana 500. Wtedy 0db in da house. Poza tym mam jeszcze 2 kompy w studiu i nie odczuwam super glośności przy Chieftec'ach...
Tagany są najcichszymi zasilaczami, czy tego chcesz czy nie
, a Zalmana nie kupiłbym za żadne skarby bo doświadczenia w produkcji zasilaczy nie ma on żadnego. Pasywne chłodzenie - ok, ale nie Zalmana.
Poza tym piszesz, że masz 2 zasiłki Chieftec'a już, ale pewnie by Delta, a nie by Sirtec. Zresztą mi przeszkadza praca Chiefów, Taganów praktycznie nie słychać.
Tagany są najcichszymi zasilaczami, czy tego chcesz czy nie

Poza tym piszesz, że masz 2 zasiłki Chieftec'a już, ale pewnie by Delta, a nie by Sirtec. Zresztą mi przeszkadza praca Chiefów, Taganów praktycznie nie słychać.
Pozdrawiam