Przedwzmacniacz czy mikser?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
DetektyFF

Przedwzmacniacz czy mikser?

Post autor: DetektyFF » czwartek 12 sty 2006, 10:26

Zakupiłem JUlie + Mikrofon Shure PG58

Niestety nie moge tego ze sobą połączyć ( pomimo że prosiłem sprzedawce o konkrety w sprawie połączenia, to mi nie doradził co będzie jeszcze potrzebne ) brakuje przedwzmacniacza, ale mniejsza o to....

Pytanie jest takie:

CO lepiej zakupic:

1. Przedwzmacniacz

2. Jakiś nieduży i NIEDROGI mikser

Zależy mi na tym by vokal był konkretnie nagrany

DO tworzenia muzyki potrzebuje podłączyć - mikrofon, gitare i klawisze przez MIDI ( które już podlączyłem )

co proponujecie ?

Pozdrawiam
Jam jest..

Awatar użytkownika
Gerry

Re: Przedwzmacniacz czy mikser?

Post autor: Gerry » czwartek 12 sty 2006, 12:17

Jeśli chcesz konkretnie nagrać wokal to na pewno nie na pg58. Karte masz b. dobrą. Kup mikser z phantomem + mikrofon pojemnościowy. Dopiero wtedy w pełni wykorzystasz swoją karte.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 12 sty 2006, 12:29

no ale mikser tez musi byc odpowiedniej klasy - te tanie wystarcza do prostych rzeczy.......ale kupienie dobrego miksera czy preampu to niestety spory wydatek - i kwestia czy potrzebujesz miksera czy starczy sam preamp

DetektyFF

Post autor: DetektyFF » czwartek 12 sty 2006, 12:52

A co to jest preamp :P ?

Ja potrzebuje po prostu nagrać VOKAL, do tego sobie dodaje rożne instrumenty w FL, REASON lub SUBASE + trzeba mi też dograć

gitare

takie mam zapotrzebowania...

Gatunek jaki mam teraz na celwoniku to rock, jazz, blues..

Dlatego max 1 mikrorofn - ale dynamiczny = bo nie mam studia tylko nagrywam w pokoju i wole nagrać sam vokal, a nie na pojemnościowym - wszystko do okoła - szum komputera, przechodzący rodzice itp itd :P

jakie sugestie :) ?

pozdrawiam
Jam jest..

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » czwartek 12 sty 2006, 12:57

...A co to jest preamp :P ?

Ja potrzebuje po prostu nagrać VOKAL, do tego sobie dodaje rożne instrumenty w FL, REASON lub SUBASE + trzeba mi też dograć

gitare

takie mam zapotrzebowania...

Gatunek jaki mam teraz na celwoniku to rock, jazz, blues..

Dlatego max 1 mikrorofn - ale dynamiczny = bo nie mam studia tylko nagrywam w pokoju i wole nagrać sam vokal, a nie na pojemnościowym - wszystko do okoła - szum komputera, przechodzący rodzice itp itd :P

jakie sugestie :) ?

pozdrawiam...

hmm ... nie musisz nagrywac szumu komputera i pokoju ... wierz mi nagrywałe w pokoju wokal - gitarę akustyczną na pojemniku i da sie to zrobic bez "odgłosów z zewnatrz" ... wystarczy uzyć bramki szumów ( softwerowej lub hardwerowej ) ... a najtanszy pojemnik mozna juz kupić za jakieś 200 zł ...

DetektyFF

Post autor: DetektyFF » czwartek 12 sty 2006, 13:29

heh :)

po 1. nie mam kasy na takie cele

po 2. odeszliśmy troszke od tematu

chodzi mi o to czy lepiej wziaść DOBREJ marki ( lub złożyć z konkretnych części ) przedwzmacniacz, czy kupić mały mixer ? :)

ps. co do marki mikrofonu - kiedyś kupie lepszy :), poza tym od czego mam programy by ulepszać vokal i dodawać efekty :)
Jam jest..

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » czwartek 12 sty 2006, 13:41

...heh :)

chodzi mi o to czy lepiej wziaść DOBREJ marki ( lub złożyć z konkretnych części ) przedwzmacniacz, czy kupić mały mixer ? :)

ps. co do marki mikrofonu - kiedyś kupie lepszy :), poza tym od czego mam programy by ulepszać vokal i dodawać efekty :)...

jesli potrzebujesz dograć wokal i gitare i tylko to to zalezy czy chcesz robic do jednocześnie czy nie ... do wyboru ... jak jednoczesnie to lepszy będzie mikser - jak nie to możesz kupic jednokanałowy preamp ( zreszta zamiast miksera może być tez dwokanałowy preamp ) ... zważywszy na budżetowość takiego sprzetu to do 1000 sa niewielkie roznice pomiedzy firmami ... jesli preamp to wszyscy ci tu beda proponowali studio projects VTB1 :) tyle ze on chyba phantoma nie ma ... ja z powodzeniem uzywam jednokanałowego sm pro audio tb101 ... co do miksera to na formum sa glownie zwolennicy compact4 soundcrafta :) ... taniej to jedynie jakis behringer ub802 - ub1002 ... cos tego typu ...

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 12 sty 2006, 13:45

...heh :)

ps. co do marki mikrofonu - kiedyś kupie lepszy :), poza tym od czego mam programy by ulepszać vokal i dodawać efekty :)...

jezeli pod "preamp" rozumiemy coś co ma jedną gałkę "gain" i nic więcej to zdecydowanie lepszy jest mały mixer

+1) cena porównywalna

+2) możliwości routingu itd. nieporównanie większe

+3) różnice brzmieniowe - w zasadzie żadne

jeżeli ma to być nie preamp tylko "signal patch" - czyli preamp + EQ + compresor, to można się zastanawiać. Ja jestem zwolennikiem nagrywania tak surowego sygnału jak to jest tylko możliwe i obrabiania go na etapie mixu, więc takie "signal patche" albo omijam z daleka albo wpinam w insert przy mixie - więc dalej doradzam mały mixer.

SM58 to dynamik, więc ma małą skuteczność, przyda się więc preamp o małych szumach. Ostatnio pracuje z dynamikami na konsoletach Behringera i nie mam zastrzeżeń co do szumu (znacznie mniej szumią niż np. preampy z EMU 1820)

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » czwartek 12 sty 2006, 13:50

doradzam ci behringer ub802. dobry i tani, napewno bedziesz zadowolny.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
santa

Post autor: santa » czwartek 12 sty 2006, 22:58

no to wszystko zależy od Ciebie :)

zalezy tez jaka muzyke bedziesz nagrywał ?

mysle ze na poczatek z tego mikrofonu bedziesz zadowolony

..pozniej czas sie bedzie przesiasc na lepszy model [;

pozdrowienia
www.myspace.com/determinacja

ODPOWIEDZ