Mysz i klawiatura bezprzewodowa

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Markus

Mysz i klawiatura bezprzewodowa

Post autor: Markus » poniedziałek 16 sty 2006, 14:55

Mam możliwość umieszczenia komputera w drugim osobnym pomieszczeniu. Co się lepiej sprawdzi:

1. Mysz i klawiatura bezprzewodowa

2. Ciągnięcie przedłużaczy.

Odległość od stanowiska pracy ok. 5 m.

Z tym, że w przypadku kabla (przedłużacza) potrzebowałbym ok. 10 m ze względów estetycznych (by chociażby uniknąć kładzenia kabla przez środek reżyserki).

Oczywiście zaznaczam, że chodzi o kompa do studia, także bezkonfliktowość i stabilność jest dla mnie najważniejsza.

Proszę o rady ...

Awatar użytkownika
santa

Re: Mysz i klawiatura bezprzewodowa

Post autor: santa » poniedziałek 16 sty 2006, 19:40

...Mam możliwość umieszczenia komputera w drugim osobnym pomieszczeniu. Co się lepiej sprawdzi:

1. Mysz i klawiatura bezprzewodowa

2. Ciągnięcie przedłużaczy.

Odległość od stanowiska pracy ok. 5 m.

Z tym, że w przypadku kabla (przedłużacza) potrzebowałbym ok. 10 m ze względów estetycznych (by chociażby uniknąć kładzenia kabla przez środek reżyserki).

Oczywiście zaznaczam, że chodzi o kompa do studia, także bezkonfliktowość i stabilność jest dla mnie najważniejsza.

Proszę o rady ......

osobiście byłbym za wyborem zestawu bezprzowodowego (ze względu na wygodę) chociaż trzeba miec odbiornik do myszy i klawiatury ktory raczej nie odbiera fal przez sciany :>_> jezeli napisałes ze ma to sie znajdować w drugim osobnym pomieszczeniu ...
www.myspace.com/determinacja

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 16 sty 2006, 20:00

Ja bym zastosowal dlugi kabel usb do odbiornika i na koncu klawiature i mysz bezprzewodowe - tak zreszta mam i nie narzekam. Wiekszym jednak problemem bedzie podlaczenie monitora - kabel 10m to raczej chyba tylko analogowo i BNC...

Awatar użytkownika
biawoj

Post autor: biawoj » poniedziałek 16 sty 2006, 20:26

Myszy i klawiatury bezprzewodowe zwykle działają na nie większe odległości niż metr. Moja logitechowa mysz nawet na nieco mniej. Więc 5m odpada, no chyba że jakieś chińszczaki śmigają na większe odległości. Pomysł więc z podciągnięciem przedłużacza USB i reszty bezprzewodowo praktycznie jest najlepszy, pamiętać należy że te teoretyczne 4,5 metra często jest nieprzekraczalne dla stabilności działania, ale niektóre kontrolery bezkarnie obsługują kable nawet 10m długości.

Co do monitora, nie jest tak źle, dobra karta graf. podłączona kablem jak do projektorów (taki dość gruby, w cenie ok 10zł za metr gotowego) do dobrego monitora nie powinna stwarzać żadnych problemów.

Moja iiyama437 (SXGA) dawała bezproblemowo radę na kablu o długości 20metrów - obrazek miałem tak samo ładny jak na kablu 1,5 metra.
Jestem realizatorem dźwięku live, posiadam własną aparaturę nagłośnieniową 2x5kW TriAmp z 64 kanałami w miksie i 12 torami monitorowymi, oraz możliwością nagrywania do 72 kanałów na 3x Alesis HD24. Lubię czasem zatopić się w przestrzeniach wydobywanych z

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 16 sty 2006, 20:54

Moja iiyama437 (SXGA) dawała bezproblemowo radę na kablu o długości 20metrów - obrazek miałem tak samo ładny jak na kablu 1,5 metra

Jaka rozdzielczosc? Ja przy 1600x1200 musialem sie "rozczapierzyc" na BNC tuz przy komputerze - przy kablu rzedu 7m...

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » poniedziałek 16 sty 2006, 22:00

No tak ...

Zapomniałem jeszcze o monitorach (dwóch) ...

Oj, problemy się piętrzą ...

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » poniedziałek 16 sty 2006, 22:13

...Oczywiście zaznaczam, że chodzi o kompa do studia, także bezkonfliktowość i stabilność jest dla mnie najważniejsza...

Moim zdaniem nie po to optymalizuje się system, odciąża go (zwalnia zasoby z nieużywanych urządzeń), daje się dobre złącza i kable, by później trfonić to na jakieś radyjkowe myszy czy klawiatury.

W studio - kable. Dobre kable.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 16 sty 2006, 22:18

by później trfonić to na jakieś radyjkowe myszy czy klawiatury

Juz chyba dwa lata mam "radyjkowa" mysz Logitecha. Zadnych problemow nie zauwazylem. Teraz do nowego komputera zanabylem zestaw z bezprzewodowa klawiatura i mysza - "zuzycie" USB jest takie same, jedna sztuka. O co tak konkretnie Tobie chodzi?

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » poniedziałek 16 sty 2006, 22:50

...Juz chyba dwa lata mam "radyjkowa" mysz Logitecha. Zadnych problemow nie zauwazylem...

To gratuluję. Częstotliwości radiowe (nie wiem na jakiej ta mysz akurat pracuje) mogą być w okreslonych wypadkach być przyczyną problemów - zauważyłeś np. jak zachowuje się monitor lampowy, gdy w pobliżu dzwoni telefon komórkowy? Jest to tylko zobrazowanie tego, co dzieje się w układach elektronicznych. Przecież nawet zasilanie (linie, zasilacze) zabezpiecza się przed wpływem częstotliwości radiowych. Jak myślisz, dlaczego?

Jest taki stary patent na minimalizację zakłóceń przewodów: przewody kładzie się w uziemionej stalpancerce (to taka cienkościenna rurka stalowa). Dziś robi się to w plastikowych korytkach kablowych ze względu na estetykę.

Lecz mówimy tu o niezawodności.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 16 sty 2006, 22:57

To gratuluję. Częstotliwości radiowe (nie wiem na jakiej ta mysz akurat pracuje)

Moja akurat 27MHz...

mogą być w okreslonych wypadkach być przyczyną problemów - zauważyłeś np. jak zachowuje się monitor lampowy, gdy w pobliżu dzwoni telefon komórkowy? Jest to tylko zobrazowanie tego, co dzieje się w układach elektronicznych. Przecież nawet zasilanie (linie, zasilacze) zabezpiecza się przed wpływem częstotliwości radiowych. Jak myślisz, dlaczego?

No ale teoretyzujemy czy mowimy o zastosowaniach w praktyce? Mam w studiu pare takich myszy i nie ma z nimi zadnych problemow - moze poza masa, ktora niektorym moze przeszkadzac, bo bezwladnosc jest spora, na szczescie nowe modele maja male i lekkie akumulatory a nie 2xR6. Odbiornik stoi dokladnie pod monitorem. Jak pisalem, zadnych problemow na paru stacjach audio i video. Swiat idzie do przodu, nie nagrywamy juz szesnastu sladow na polcalowej tasmie z dbx

ODPOWIEDZ