Samplitude wiesza się pod WinXP
Samplitude wiesza się pod WinXP
Bardzo proszę o radę na ten uniemożliwiający mi prace problem:
Kompletne zawieszanie programu Samplitude (ver. 6.0 ... 7.11) przy próbie nagrania, miksowania czegokolwiek. SAMPLITUDE zawiesza sie , system dalej jednak działa.
Ważne, konfiguracja:
INTEL PENTIUM III 833MHz
512MB RAM
płyta ASUS CUSL-2C
2 karty MARC-8-MIDI
System Win XP Profesipnal ServisPack 2
-------------------------------------------------------
Dotychczas na Win98SE nie było (akurat tego) problemu.
Myślałem, że na Win XP wszystko pójdzie lepiej.
Komputer nie ma żadnego kontaktu z Internetem, ani żadnych innych apklikacji, ani wirusów, nawet nie zainstalowałem jeszcze DX-pluginów.
Co robić, wracać do Win98?
nullnull
Kompletne zawieszanie programu Samplitude (ver. 6.0 ... 7.11) przy próbie nagrania, miksowania czegokolwiek. SAMPLITUDE zawiesza sie , system dalej jednak działa.
Ważne, konfiguracja:
INTEL PENTIUM III 833MHz
512MB RAM
płyta ASUS CUSL-2C
2 karty MARC-8-MIDI
-------------------------------------------------------
Dotychczas na Win98SE nie było (akurat tego) problemu.
Myślałem, że na Win XP wszystko pójdzie lepiej.
Komputer nie ma żadnego kontaktu z Internetem, ani żadnych innych apklikacji, ani wirusów, nawet nie zainstalowałem jeszcze DX-pluginów.
Co robić, wracać do Win98?
nullnull
Re: Samplitude wiesza się pod WinXP
a moze to sterowniki karty ? jakies nie do konca pod XP ?
chociarz moj Marc 4 DIGI chodzil dobrze i pod 98 i pod xp
pozdrawiam
chociarz moj Marc 4 DIGI chodzil dobrze i pod 98 i pod xp
pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
Mój Samplitude pracuje pod WInXP SP2 bez zadnych zarzutów. Jedyne zwisy jakie czasami mi sie zdarzają są wywołane działaniem niektorych freewarowych wtyczek w trakcie pracy. Moim zdaniem cos ze sterownikami. Trudno to ocenic.
...Mój Samplitude pracuje pod WInXP SP2 bez zadnych zarzutów. Jedyne zwisy jakie czasami mi sie zdarzają są wywołane działaniem niektorych freewarowych wtyczek w trakcie pracy. Moim zdaniem cos ze sterownikami. Trudno to ocenic....
A może dołożyć kolejne 512 MB ramu. Xp jest bardziej pamięciożerny niż poprzednie Windowsy.
A może dołożyć kolejne 512 MB ramu. Xp jest bardziej pamięciożerny niż poprzednie Windowsy.
reżyser dźwięku, rencista
i na 256 powinno dzialac bez najmniejszego klopotu...to tylko ram - jedynym skutkiem bedzie wolniejsze dzialanie(gdy go za malo)
przy samplitudzie zwrocilbym uwage jednak na sterowniki i ustawienia samego programu odnosnie systemu audio
przy samplitudzie zwrocilbym uwage jednak na sterowniki i ustawienia samego programu odnosnie systemu audio
Dzięki, dzięki Panowie za odpowiedzi,
czytam i przymierzam się, ale co zrobic?
Zainstauję sterowniki od nowa, oczywiście prosto ze strony MARIANa ver 2.09
Płyta główna ASUS CUSL-2c przyjmuje do 512 MB RAM więc nie dołożę RAMu , może to już przestarzały sprzęt, ale w swoim czasie było to wysoko notowane i sprawdzało się razem z procesorami Intel P III w zastosowaniach audio. Muszę to przezwyciężyć skoro u Was działa.
Jurek
[addsig]
czytam i przymierzam się, ale co zrobic?
Zainstauję sterowniki od nowa, oczywiście prosto ze strony MARIANa ver 2.09
Płyta główna ASUS CUSL-2c przyjmuje do 512 MB RAM więc nie dołożę RAMu , może to już przestarzały sprzęt, ale w swoim czasie było to wysoko notowane i sprawdzało się razem z procesorami Intel P III w zastosowaniach audio. Muszę to przezwyciężyć skoro u Was działa.
Jurek
[addsig]
Nigdy jeszcze nie mialem sytuacji aby Sequoia (wiekszy brat Samplitude) sie zawiesila. Chodzi pod XP i Service Pack1 i nawet jak mialem tylko 512 ramu dzialalo sprawnie i bez zadnych "niespodzianek". Jedyne co przychodzi mi do glowy (jak juz chyba ktos zauwazyl) to felerne pluginy, ktore byc moze powoduja jakis krytyczny blad lub sa tak procesozerne, ze komp sie zawiesza
2 karty MARC-8-MIDI
Obstawiam sterowniki - a dokładniej ustawienia. Skoro masz dwie karty, to może coś z synchronizacją masz źle ustawione? Jak masz ustawioną komunikację w programie (ASIO, MME czy WDM)? W sterowniku do Mariana są opcje synchronizacji dwóch kart. Ustaw jedną ma Master drugą na Slave.
Poza tym jak chcesz działać na MME to musisz to uaktywnić w sterowniku (w W98 tego nie było).
Jeżeli miałem kiedykolwiek problem z Samplitude pod XP, to właśnie wtedy kiedy namieszałem coś z synchronizacją.
Obstawiam sterowniki - a dokładniej ustawienia. Skoro masz dwie karty, to może coś z synchronizacją masz źle ustawione? Jak masz ustawioną komunikację w programie (ASIO, MME czy WDM)? W sterowniku do Mariana są opcje synchronizacji dwóch kart. Ustaw jedną ma Master drugą na Slave.
Poza tym jak chcesz działać na MME to musisz to uaktywnić w sterowniku (w W98 tego nie było).
Jeżeli miałem kiedykolwiek problem z Samplitude pod XP, to właśnie wtedy kiedy namieszałem coś z synchronizacją.
...2 karty MARC-8-MIDI
Właśnie. Sterowniki.
Jest tak:
Mając włozone 2 karyt Marc 8 Midi w slotach, połaczone szelką Synchro,
Win XP dostrzega je, woła o sterowniki. Ja instaluję sterownik. W tym czasie mam komunikat o "niezgodności produktu z Logo XP", który ignoruję i lece dalej. Sterownik sie instaluje i 1 karta zaczyna działać. Ale system XP woła o sterownik do drugiej karty. CZY TAK MA BYĆ? Bo na Win98 nie woła tylko obsługuje wszystkie karty tym jednym
No woęc ja instaluje drugi raz sterownik dla tej drugiej karty z podobnym skutkiem.
Potem są widoczne i działają 2 karty oddzielnie po 8 kanałów audio.
Więc wchodze w ustawienia i podaję, że jedna jest SYNC-MASTER i wtedy robi sie widoczne jedno urządzenie z 16 kanaami audio.
Ale gdy próbuje coś nagrać w Samplitude (kilka wersji programu po kolei) to ja piernicze... nikomu nie życze, jeden zawias, nawet w grafice.
Czy tak ma być, ze w XP oddzielnie instalują sie sterowniki dla obu kart Marc 8 Midi?
Wierzę, że z Waszą pomocą dojdę do tego.
Jurek
[addsig]
Właśnie. Sterowniki.
Jest tak:
Mając włozone 2 karyt Marc 8 Midi w slotach, połaczone szelką Synchro,
Win XP dostrzega je, woła o sterowniki. Ja instaluję sterownik. W tym czasie mam komunikat o "niezgodności produktu z Logo XP", który ignoruję i lece dalej. Sterownik sie instaluje i 1 karta zaczyna działać. Ale system XP woła o sterownik do drugiej karty. CZY TAK MA BYĆ? Bo na Win98 nie woła tylko obsługuje wszystkie karty tym jednym
No woęc ja instaluje drugi raz sterownik dla tej drugiej karty z podobnym skutkiem.
Potem są widoczne i działają 2 karty oddzielnie po 8 kanałów audio.
Więc wchodze w ustawienia i podaję, że jedna jest SYNC-MASTER i wtedy robi sie widoczne jedno urządzenie z 16 kanaami audio.
Ale gdy próbuje coś nagrać w Samplitude (kilka wersji programu po kolei) to ja piernicze... nikomu nie życze, jeden zawias, nawet w grafice.
Czy tak ma być, ze w XP oddzielnie instalują sie sterowniki dla obu kart Marc 8 Midi?
Wierzę, że z Waszą pomocą dojdę do tego.
Jurek
[addsig]
......2 karty MARC-8-MIDI
zainstaluj sterowniki od karty w trybie awaryjnym korzystając z konta administratora i daj znać czy poszło.
pozdrawiam
zainstaluj sterowniki od karty w trybie awaryjnym korzystając z konta administratora i daj znać czy poszło.
pozdrawiam