Bonusy w klawiszach
- mr-hammond
Bonusy w klawiszach
Dzis wyczytałem ze k2500 posiada wbudowaną gre .
No i faktycznie sprawdzilem odpalam i arkanoid śmiga , a nawet dzwiek jest z sampli :) piłeczek .
Miło ze ktos pomyslał o takim bajerku , czy w innych instrumentach są jakies tego typu rzeczy ?:)
Napiszcie o jakiś ukrytych funkcjach swoich klawiszy .
Pozdrawiam
No i faktycznie sprawdzilem odpalam i arkanoid śmiga , a nawet dzwiek jest z sampli :) piłeczek .
Miło ze ktos pomyslał o takim bajerku , czy w innych instrumentach są jakies tego typu rzeczy ?:)
Pozdrawiam
Re: Bonusy w klawiszach
...Napiszcie o jakiś ukrytych funkcjach swoich klawiszy .
Pozdrawiam ...
Jeśli chodzi o gry, to Kurzweil jest chlubnym wyjatkiem, zaraz po Micromiękkim
. Natomiast faktem jest, iż wiele instrumentów ma zaimplementowane dziwne "ogony", uwidaczniające się najczęściej w sytuacjach ekstremalnych - czyli za niskiego napięcia, zimna...
Postawcie taką np. Yamaha DX7 w lodówie a na wyświetlaczu pojawią się a'la nutki, oczywiście w kwadratowym kodzie ASCI.
Pozdrawiam ...
Jeśli chodzi o gry, to Kurzweil jest chlubnym wyjatkiem, zaraz po Micromiękkim

Postawcie taką np. Yamaha DX7 w lodówie a na wyświetlaczu pojawią się a'la nutki, oczywiście w kwadratowym kodzie ASCI.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
...Dzis wyczytałem ze k2500 posiada wbudowaną gre .
[...]
Nie jestem pewien, ale ten bardziej squash a nie arkanoid z tego, co pamietam, nie jest chyba ukryta funkcja instrumentu.
Sporo instrumentow ma ukryty lub (rzadziej) opisany w manualu tryb serwisowy, pozwalajacy sprawdzic cala klawiatute, switche, display itd.
[...]
Nie jestem pewien, ale ten bardziej squash a nie arkanoid z tego, co pamietam, nie jest chyba ukryta funkcja instrumentu.
Sporo instrumentow ma ukryty lub (rzadziej) opisany w manualu tryb serwisowy, pozwalajacy sprawdzic cala klawiatute, switche, display itd.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Troche odejde od tematu, ale polecam gre VST Flight od PSPaudioware

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...Troche odejde od tematu, ale polecam gre VST Flight od PSPaudioware
...
, fakt to chyba jedyna tego typu aplikacja, i to za darmo! Tu przyznaję się też bez bicia, iż innych takowych nie znam.
A wracając do tematu - faktem jest, iż w trybie serwisowym dzieją się różne rzeczy, ale tak naprawdę to tylko Roland odważył się na opublikowanie np. pełnej obsługi wyświetlacza LCD (SC 55 i pochodne). Pozwoliło to m.in. na cuda wyświetlane na nim wraz odtwarzaniem "mida". Takie różne i dziwne "przypadki" możnaby mnożyć w relacji do każdej z firm, należy tylko umieć (chcieć) poszukać.

A wracając do tematu - faktem jest, iż w trybie serwisowym dzieją się różne rzeczy, ale tak naprawdę to tylko Roland odważył się na opublikowanie np. pełnej obsługi wyświetlacza LCD (SC 55 i pochodne). Pozwoliło to m.in. na cuda wyświetlane na nim wraz odtwarzaniem "mida". Takie różne i dziwne "przypadki" możnaby mnożyć w relacji do każdej z firm, należy tylko umieć (chcieć) poszukać.
...Takie różne i dziwne "przypadki" możnaby mnożyć w relacji do każdej z firm, należy tylko umieć (chcieć) poszukać....
Ok, wiesz coś o E-mu w te klocki?
Ok, wiesz coś o E-mu w te klocki?
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
......Takie różne i dziwne "przypadki" możnaby mnożyć w relacji do każdej z firm, należy tylko umieć (chcieć) poszukać....
Ok, wiesz coś o E-mu w te klocki?...
Z amerikańcami
rzecz się ma specyficznie. Np. bez trudu z zewnątrz za pomocą SysEx-u wyślesz dowolny scrollowany tekst na wyświetlacz. Jak to zrobić? To wyczytasz w każdej instrukcji do serii Proteus.
Generalnie jeśli chodzi o produkcje zza oceanu to długo bronili się oni rencami i nogiema z zastosowaniem LCD, wide Proteus 2000 - świetny instrument a upierdliwy przez swój wyświetlacz aż do bólu.
Z takim Kurzweilem była inna bajka, od serii 2000 został przejęty przez skośnookich a Ci zawsze mieli dryg do ułatwiania sobie życia. Długo trwało, aż E-mu i cała reszta z USA raczyła to zrozumieć; w E-mu chyba najwcześniej w serii ESI.
Ok, wiesz coś o E-mu w te klocki?...
Z amerikańcami

Generalnie jeśli chodzi o produkcje zza oceanu to długo bronili się oni rencami i nogiema z zastosowaniem LCD, wide Proteus 2000 - świetny instrument a upierdliwy przez swój wyświetlacz aż do bólu.
Z takim Kurzweilem była inna bajka, od serii 2000 został przejęty przez skośnookich a Ci zawsze mieli dryg do ułatwiania sobie życia. Długo trwało, aż E-mu i cała reszta z USA raczyła to zrozumieć; w E-mu chyba najwcześniej w serii ESI.
Zadzieram kiecę i lecę po instrukcję. Dawno mnie chyba przy niej nie było
. Dzięki!

Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Yamaha QY70 pozwala na wyświetlanie przy pomocy SysEx'ów dowolnego tekstu w ramce na ekranie. ZTCP z instrukcji, można też jakoś uzyskać bezpośredni dostęp do wyświetlacza, albo przynajmniej jakiegoś fragmentu i z poziomu SysEx zapalać i gasić poszczególne piksele.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
- mr-hammond
...Yamaha QY70 pozwala na wyświetlanie przy pomocy SysEx'ów dowolnego tekstu w ramce na ekranie. ZTCP z instrukcji, można też jakoś uzyskać bezpośredni dostęp do wyświetlacza, albo przynajmniej jakiegoś fragmentu i z poziomu SysEx zapalać i gasić poszczególne piksele....
Ooo
Akurat mam ten model w domu jeszcze przez kilka godzin , zaraz sprawdze :)
Pozdrawiam
Ooo
Akurat mam ten model w domu jeszcze przez kilka godzin , zaraz sprawdze :)
Pozdrawiam