Przyznam, że należę do tych osób, dla których sampler jest przede wszystkim narzędziem kreacji własnych barw, więc w naturalny sposób bardzo mnie to interesuje

Wersja developerska oznacza coś w rodzaju licencjonowanego engine'u, na którym można budować własne produkty (coś jak np. darmowa biblioteka FMOD)....
Tak. Troszkę zgadłeś. Może niedokładnie bo nie engine. Ale odgadłeś mniej więcej pomysł. Kupujesz sobie takie narzędzie developerskie za pomocą, którego zbudujesz własny VSTi Playerek oparty na silniku dużego brata. Czyli dokładnie coś na wzór KOMPAKT'a. Można zaprojektować nawet własny interfejs czyli posunięcie o krok dalej niż w KOMPAKCIE. Oczywiście takie narzędzie będzie licencjonowane na nieco odmiennych prawach. Jest to sprawa rozwojowa i zdecydowanie jeszcze za wcześnie o tym by mówić.
Zainteresowanie jest na razie małe ale z pewnością może wzrosnąć w momencie ukazania się głównego samplera. Mogę zdradzić, że już miałem kontakt i poważną rozmowę z np. CamelAudio w tych sprawach. Ich produkty wyglądają i brzmią wprost przepięknie gdyby ubrać je w super szybki silnik samplera no to po prostu powstaje prawdziwy rarytas dla muzyka głodnego sampli