Dostępność markowych produktów w Polsce

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Dostępność markowych produktów w Polsce

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 23 mar 2006, 00:41

Witam,

Ostatnio dosc mocno zrazilem sie sposobem zasilnia polskich przedstawicieli znanych koncernow audio w sprzet. Otoz sprawa wygladala w nastepujacy sposob, ze probowalem zamowic kilka produktow marki C i ... i gdzie bym nie zadzwonil, to niczego nie ma, a jesli juz jest to tylko produkt zupelnie chinski z najnizszej polki. Nie wiem, czy to jest tak bardzo wlasciwe, by autoryzowani dealerzy nie mieli na stanie magazynowym choc jednego egzemplarza kazdego z produktow. Wszystko byloby OK, gdyby mozna bylo zamowic i w rozsadnym terminie (a przede wszystkim wiadomym) moc otrzymac to urzadzenie. Tymczasem ani terminy dostaw nie sa do konca jasne, a 100-procentowej pewnosci, czy dany przedmiot sie tam znajdzie tez nie ma. Czy Polski narod jest az tak bublarskim narodem, ze nie sprzedaje sie w nim niczego zawodowego, tylko same chinskie substytuty?! Napisalem to, poniewaz wiekszosc "chinczykow" lezy dostepna w kazdej chwili (z pewnymi nielicznymi wyjatkami) a o czyms bardziej wysublimowanym pozostaje tylko w naszym pieknym kraju myslec, zachwycac sie i ogladac na stronie producenta albo (wersja ekstremalna) po prostu zamowic i czekac i obserwowac przyrost kolejnych decymetrow brody. W Niemczech rzecz to nie do pomyslenia - wchodzi sie do sklepu muzycznego i wszystko mozna pomacac, sprobowac a nawet kupic :) , a u nas nawet wylaczni dealerzy nie moga pochwalic sie posiadaniem urzadzenia "x". W zaistnialej sytuacji pozostaje tylko dac zarobic niemieckiemu handlowcowi, mimo najszczerszych checi wobec wspierania rodzimych, polskich przedsiebiorcow-handlowcow itp. SZKODA Czy to wina tylko polskiej gospodarki?

Awatar użytkownika
MB

Re: Dostępność markowych produktów w Polsce

Post autor: MB » czwartek 23 mar 2006, 00:47

Czy Polski narod jest az tak bublarskim narodem, ze nie sprzedaje sie w nim niczego zawodowego, tylko same chinskie substytuty?!

o, to to!

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 23 mar 2006, 00:50

o, to to!...

Po co zatem pojecie wylacznego/autoryzowanego dealera, skoro i tak wielu produktow u takowego nie ma?! Toz to bezsens. Tak jakby w piekarni nie bylo chleba, ale byl za to mily sprzedawca, ktory mowi, ze byc moze za miesiac, jesli pan zamowi, to bedzie. Trzeba sie z tego kraju ewakuowac, bo coraz bardziej trudno tu o normalnosc

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » czwartek 23 mar 2006, 06:01

Nei od razu Rzym naglosnili... Sprzetu powoli przybywa, ale prosze pamietajcie ze to wina tego, ze wciaz wiekszosc ludzi w naszym kraju po prostu nie moze sobie na niego pozwolic, ktos kiedys pisal na tym forum o kwotach ok 2000 ze to groszowe sprawy, ja zarabiam 700 miesiecznie i takich jak ja jest ogrom, nikt nie bedzie sprowadzal sprzetu za 10000 zeby mu lezal 6 miesiecy i czekal az ktos go kupi, co nie zmienia faktu ze mogli by poprawic jego dostepnosc na zamowienie

KYMY

Post autor: KYMY » czwartek 23 mar 2006, 06:28

....ja zarabiam 700 miesiecznie i takich jak ja jest ogrom, nikt nie bedzie sprowadzal sprzetu za 10000 zeby mu lezal 6 miesiecy i czekal az ktos go kupi, co nie zmienia faktu ze mogli by poprawic jego dostepnosc na zamowienie ...

Bardzo trafnie to podsumowałeś, nie ma się co obruszać tylko spojrzeć na chociażby proporcje średnich, najniższych zarobków w poszczególnych krajach- to są proste rzeczy do zrozumienia...

Ale nic się nie zmieni tak długo jak z Polski będzie więcej pieniędzy wyjeżdżać niż do niej trafiać...

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 23 mar 2006, 09:47

... ....ja zarabiam 700 miesiecznie i takich jak ja jest ogrom, nikt nie bedzie sprowadzal sprzetu za 10000 zeby mu lezal 6 miesiecy i czekal az ktos go kupi, co nie zmienia faktu ze mogli by poprawic jego dostepnosc na zamowienie ...

Bardzo trafnie to podsumowałeś, nie ma się co obruszać tylko spojrzeć na chociażby proporcje średnich, najniższych zarobków w poszczególnych krajach- to są proste rzeczy do zrozumienia...

Ale nic się nie zmieni tak długo jak z Polski będzie więcej pieniędzy wyjeżdżać niż do niej trafiać......

No tak, ale wezcie pod uwage, ze nie tylko prywatne pojedyncze osoby zyja w kraju - sa jeszcze firmy, czy kompanie, ktore maja kase (czasami nawet duza) i chetnie wydalyby ja w Polsce, ale niestety sytuacja zmusza do wydawania pieniedzy za granica. A kto powiedzial, ze dystrybutorzy sa do zasilania tylko klientow prywatnych w 'swe' dobra?

KYMY

Post autor: KYMY » czwartek 23 mar 2006, 10:11

No tak, ale wezcie pod uwage, ze nie tylko prywatne pojedyncze osoby zyja w kraju - sa jeszcze firmy, czy kompanie, ktore maja kase (czasami nawet duza) i chetnie wydalyby ja w Polsce, ale niestety sytuacja zmusza do wydawania pieniedzy za granica. A kto powiedzial, ze dystrybutorzy sa do zasilania tylko klientow prywatnych w 'swe' dobra?...

Pewnie ci, którzy zamawiają oferty cenowe na duże dziesiątki, czy setki tysięcy nie mają problemu bo na przykład nie kupią w Polsce- pogarszając jeszcze bardziej sytuację... To co piszesz nie zmienia faktu, że w Polsce jest co najmniej cztery razy mniej do wyrwania w tej branży niż gdzie indziej w np.

Jewropie zachodniej.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » czwartek 23 mar 2006, 10:16

Miesiąc temu chciałem kupić pewien sprzęt. Wartość około 2500 zł. Podstawowa sprawa jeśli chodzi o studio. Bardzo chodliwa. Nic wyszukanego. Dzwonimy do dystrybutora. Nie ma. Nie wiadomo kiedy będzie. Dzwonimy do następnego po altarnatywny produkt. To samo. Obdzwoniliśmy 5 dystrybutorów i to samo. Kupiłem w końcu nie to co chciałem i to u byłego przedstawiciela, któremu resztki towaru zaległy jeszcze gdzieś w magazynie.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 23 mar 2006, 10:49

...

No tak, ale wezcie pod uwage, ze nie tylko prywatne pojedyncze osoby zyja w kraju - sa jeszcze firmy, czy kompanie, ktore maja kase (czasami nawet duza) i chetnie wydalyby ja w Polsce, ale niestety sytuacja zmusza do wydawania pieniedzy za granica. A kto powiedzial, ze dystrybutorzy sa do zasilania tylko klientow prywatnych w 'swe' dobra?...

Pewnie ci, którzy zamawiają oferty cenowe na duże dziesiątki, czy setki tysięcy nie mają problemu bo na przykład nie kupią w Polsce- pogarszając jeszcze bardziej sytuację... To co piszesz nie zmienia faktu, że w Polsce jest co najmniej cztery razy mniej do wyrwania w tej branży niż gdzie indziej w np.

Jewropie zachodniej....

Wiesz, tylko po co taki delaer (autoryzowany czy wylaczny na polske), u ktorego niczego nie ma?! W takim przypadku, to kady Marian z ulicy moze zostac dealerem, bo nie wymaga to zadnych zasobow finansowych na zakup produktow - kompletnie niczego. Zamowic to kazdy potrafi. A problem jest, bo kontaktujac sie z producentem zreguly odsylaja cie do 'rejonowego' dealera, czyli firmy, gdzie nie znajdziesz tego co chcesz. To jest problem! Tu nie chodzi o kasowosc narodu polskiego, tylko o to, czy taki dealer powinien byc dealerem, skoro w rzeczywistosci niczego (prawie) nie ma.
[addsig]

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » czwartek 23 mar 2006, 13:27

wygórwane ceny rzeczy używanych to chyba z przekonania, że jak coś kupimy za 5.000 to ma tak zostac przez dwa lata i nie mozna nic stracic

To generalna cecha krajow biedniejszych - o wiele wiekszy popyt na rzeczy uzywane, stad wyzsze ceny. Z mojego doswiadczenia: w Austrii 10-letnie Cinquecento mozna z trudem sprzedac za 200 euro, a na Slowacji 20-letnia Skoda kosztuje rzedu 500 euro.

ODPOWIEDZ