MIDI przez USB - problem

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Tmc

MIDI przez USB - problem

Post autor: Tmc » środa 29 mar 2006, 16:34

Witam wszystkich!

Mam klawiaturke YAMAHA PSR-530 z wyjsciem (i wejsciem oczywiscie) midi ale nie do karty dzwiekowej (tam gdzie dzojstick) tylko na port USB. No i jest problem. Po podlaczeniu kbrda do kompa i wlaczeniu FL wciskam jakis klawisz np #E i puszczam, i fakt na FLu gra ten klawisz tylko ze tj. sie zawisil i jest caly czas wcisniety i musze sam go myszka wciskac zeby wylaczyc, problem numer 2: to to ze komputer odczytuje wcisniete klawisze raz na 5-10 sekund. Dziala to mniej wiecej tak jak Quake 3 na Pentiumie 200 :P czyli po prostu jakby zarywalo :( Gdy wkladam kabelek USB do kompa wykrywa go jako standartowe urzadzenie MIDI wiec wszystko powinno byc w porzadku. Jesli chodzi o ustawienia portow We-Wy w FLu jest wszystko w porzadku wiec mysle ze jest to wina sterownikow ale nie jetsem pewien. Szukalem sterwonikow do tego lacza, klawiatury i lipa bo niema, aczkolwiek bede jeszcze szukac, moze trafie na odpowiednie sterowniki. Moze ktos mial podobny problem, borykal sie z nim ale jakos udalo mus sie go rozwiazac to proszę chociazby o szczatkowe informacje bo juz sam nie wiem czy moj sprzet jest kompatybilny czy mam go oddac czy moze po prostu problem tkwi w sterownikach.

Z gory dziekuje i pozdrawiam
[addsig]
Czlowiekiem jestem i pasjonuje sie muzyka - aczkolwiek pieniadz zakresla coraz wieksze kolo i chce ograniczyc mnie abym nie robil tego czym sie pasjonuje...

Awatar użytkownika
Tmc

Re: MIDI przez USB - problem

Post autor: Tmc » czwartek 30 mar 2006, 04:31

nie da sie grac, bo gra zarywa
Czlowiekiem jestem i pasjonuje sie muzyka - aczkolwiek pieniadz zakresla coraz wieksze kolo i chce ograniczyc mnie abym nie robil tego czym sie pasjonuje...

Awatar użytkownika
rapp2sebast

Re: MIDI przez USB - problem

Post autor: rapp2sebast » czwartek 30 mar 2006, 12:57

...nie da sie grac, bo gra zarywa...

Może to kwestia ustawienia latencji w sekcji audio FL. Jak masz długie bufory audio, to będzie opóźnienie w interpretacji tego, co wchodzi z portów midi.
Jestem zawodowym programistą. Moje hobby to kompozycja i nagrywanie dźwięku w środowisku komputerowym oraz elektroniczne instrumenty klawiszowe.

ODPOWIEDZ