Mam dość komputerów wielkich jak TIR
Mam dość komputerów wielkich jak TIR
Od wielu lat króluje standard ATX, serwuje się mam wieeelkie pudła z mnóstwem niewykorzystanego miejsca (np. obowiązkowo 4 zatoczki ?). Konstrukcje elektroniki użytkowej cały czas są miniaturyzowane, a w tym przypadku króluje ARCHAICZNY standard z odległych lat ubiegłego wieku. Marzy mi się coś małego, miłego dla oka, kompaktowego, cichego, ładnego, posiaśnego.
Chyba w najbliższym czasie będę coś kupował, więc jeśli macie w tym zakresie konkretne doświadczenia doradźcie.
Chyba w najbliższym czasie będę coś kupował, więc jeśli macie w tym zakresie konkretne doświadczenia doradźcie.
Re: Mam dość komputerów wielkich jak TIR
Dodam tylko, że o laptopach nie piszcie. Mam. Interesują mnie rozwiązania, w których można instalować standardowe karty PCI.
Mi sie zdawalo , ze niestety nic innego niz atx jesli chesz miec pci zwykle to nie znajdziesz ....
ale za to , mozna popatrzec po pobudowach typu "media pc" - jak zobaczylem pierwszy raz silverstone'a to myslalem ze to jakis wzmacniacz albo co :>
A i rowniez tansze "malenstwa" sie znajda ktore nie graca tak mozno jak zwykla obudowa.
ale za to , mozna popatrzec po pobudowach typu "media pc" - jak zobaczylem pierwszy raz silverstone'a to myslalem ze to jakis wzmacniacz albo co :>
A i rowniez tansze "malenstwa" sie znajda ktore nie graca tak mozno jak zwykla obudowa.
...Mi sie zdawalo , ze niestety nic innego niz atx jesli chesz miec pci zwykle to nie znajdziesz ....
A i rowniez tansze "malenstwa" sie znajda ktore nie graca tak mozno jak zwykla obudowa....
http://www.hipergroup.com/English/products/media.html
http://eu.shuttle.com/en/Desktopdefault.aspx/tabid-3/
A i rowniez tansze "malenstwa" sie znajda ktore nie graca tak mozno jak zwykla obudowa....
http://www.hipergroup.com/English/products/media.html
http://eu.shuttle.com/en/Desktopdefault.aspx/tabid-3/
ATX?
ATX to królował, ale parę lat temu. Dzisiaj jest już zdecydowanie wyparty przez micro-ATX.
ATX to królował, ale parę lat temu. Dzisiaj jest już zdecydowanie wyparty przez micro-ATX.
Wybór bywa, mp.: http://www1.us.dell.com/
Od ponad roku z powodzeniem używam komputera marki AOpen XC Cube Edition (między innymi stacjonarnymi w studiu), który służy mi jako mobilny 16-kanałowy rejestrator audio w Sonarze i dyskoteka w Traktorze - http://xc.aopen.com.tw/. Od tamtego czasu ta taiwańska firma znacznie poszerzyła linię podobnych produktów. Płyta główna (P4 2.8GHz/1GB RAM, on-board wideo) ma tylko 2 sloty: 1 PCI dla interfejsu audio i 1 AGP dla ewentualnej karty graficznej. Przeprowadziłem drobną modyfikację usuwając zbędny floppy drive i w to miejsce zainstalowałem drugi dysk SATA 200GB dla audio. Pliki muzyczne dla dyskoteki znajdują się na partycji dysku systemowego (200GB). Na szczycie obudowy zamocowałem wygodną rączkę do transportu - nosi sie to jak teczkę. Do nagrań w terenie biorę jeszcze 15" monitor LCD i - oczywiście - parę preampów/konwerterów 8-kanałowych w formacie ADAT z całym okablowaniem i mikrofonami. Komputer - mimo zrozumialej ciasnoty - jest wyjątkowo cichy, kontrolowany termicznie i stabilny. Polecam.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
BTX is coming...
[addsig]
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Dzięki za dotychczasowe informacje. Proszę o ewentualne dalsze.
Jakoś ten nowy standard BTX nie do końca do mnie przemawia. Ja przyjąłbym inne założenia: przede wszystkim uciekałbym z ciepłem na zewnątrz urządzenia i poszedłbym maksymalnie w chłodzenie bierne (błoga cisza - bezcenna dla muzyka). W jaki sposób?
Widzę to tak:
1. Zaproponowałbym całkowicie nową konstrukcję zasilacza - zasilacz maksymalnie płaski, który jednocześnie stanowiłby ściankę boczną (lub górną) obudowy i którego ścianka zewnetrzna byłaby odpowiednio dużym radiatorem wypromieniowującym ciepło wprost do otoczenia (bez żadnego wentylatora). Taki zasilacz pracowałby w całkowitej "separacji termicznej" od reszty układów PC-ta. Skonstruować "cienki" zasilacz to żaden problem (to zwykła wysokoczęstotliwościowa przetwornica z niewielkimi elementami elektronicznymi). To pozwoliłoby również na obniżenie wielkości dotychczasowych obudów o kilkanaście cm, a to już naprawdę dużo.
2. Podobnie druga ścianka byłaby radiatorem do bezpośredniego odprowadzenia ciepła z drugiego, największego źródła ciepła - procesora (również bez potrzeby użycia wentylatora).
3. Pozostałe źródła ciepła (dyski, chipset, karty) byłyby chłodzone w wyniku naturalnej konwekcji bądź wolnoobrotowym wentylatorem.
Czyli cały problem w tej koncepcji polegałby na odpowiednim skonstruowaniu zasilacza i obudowy. Pozostałe elementy możnaby wykorzystać z dzisiejszych standardów.
Znane mi są konstrukcje obudów całkowicie aluminiowych, z układami chłodzenia pasywnego opartymi na rurkach heatpipe, których ścianki boczne są użebrowanymi radiatorami, lecz są one duże i bardzo drogie (ok. 4-5 tys. zł), więc z całą pewnością standardem nie będą.
Czekam dalszych uwag i propozycji.
Jakoś ten nowy standard BTX nie do końca do mnie przemawia. Ja przyjąłbym inne założenia: przede wszystkim uciekałbym z ciepłem na zewnątrz urządzenia i poszedłbym maksymalnie w chłodzenie bierne (błoga cisza - bezcenna dla muzyka). W jaki sposób?
Widzę to tak:
1. Zaproponowałbym całkowicie nową konstrukcję zasilacza - zasilacz maksymalnie płaski, który jednocześnie stanowiłby ściankę boczną (lub górną) obudowy i którego ścianka zewnetrzna byłaby odpowiednio dużym radiatorem wypromieniowującym ciepło wprost do otoczenia (bez żadnego wentylatora). Taki zasilacz pracowałby w całkowitej "separacji termicznej" od reszty układów PC-ta. Skonstruować "cienki" zasilacz to żaden problem (to zwykła wysokoczęstotliwościowa przetwornica z niewielkimi elementami elektronicznymi). To pozwoliłoby również na obniżenie wielkości dotychczasowych obudów o kilkanaście cm, a to już naprawdę dużo.
2. Podobnie druga ścianka byłaby radiatorem do bezpośredniego odprowadzenia ciepła z drugiego, największego źródła ciepła - procesora (również bez potrzeby użycia wentylatora).
3. Pozostałe źródła ciepła (dyski, chipset, karty) byłyby chłodzone w wyniku naturalnej konwekcji bądź wolnoobrotowym wentylatorem.
Czyli cały problem w tej koncepcji polegałby na odpowiednim skonstruowaniu zasilacza i obudowy. Pozostałe elementy możnaby wykorzystać z dzisiejszych standardów.
Znane mi są konstrukcje obudów całkowicie aluminiowych, z układami chłodzenia pasywnego opartymi na rurkach heatpipe, których ścianki boczne są użebrowanymi radiatorami, lecz są one duże i bardzo drogie (ok. 4-5 tys. zł), więc z całą pewnością standardem nie będą.
Czekam dalszych uwag i propozycji.
problem z malymi komputerami polega na tym ze maja bardzo malo miejsca na dyski.....ale jak widzisz po koledze Dobmatt da sie wcisnac drugi....niestety z kartami na pci skladajacymi sie z dwoch(emu1212) jest powazny problem.....
z instalacja interfejsow na firewire przy braku zlacza jeszcze sobie jakos poradzisz....
ale to tyle.....problem chlodzenia staje sie bardzo powazny
niestety standart microatx nie oferuje nic - te niby fajne nizsze obudowy maja wspanialy feler w postaci pionowo montowanego zasilacza skutecznie ograniczajacego montaz wiekszego wentylatora na proc badz powazne zaklocenia w obiegu powietrza....
niestety dopoki nie zmieni sie projektowanie pewnych rzeczy zostaniemy przy skrzynkach....i z tego co widac raczej na dlugo(nowosci i te male komputerki sa dobre - do domu zamiast wiezy ale nie do pracy.....szczegolnie profesjonalnej
brak miejsca i olbrzymia temperatura zamiennie z olbrzymim halasem....ciezko sie skusic na cos takiego chyba ze kogos ta kwestia nie interesuje
niestety ale i ceny tych mniejszych komputerow przyprawiaja o zawrot glowy....
jednak polecilbym dobrego laptopa z mozliwoscia montazu dwoch dyskow...najlepiej 3.5 calowych....
z instalacja interfejsow na firewire przy braku zlacza jeszcze sobie jakos poradzisz....
ale to tyle.....problem chlodzenia staje sie bardzo powazny
niestety standart microatx nie oferuje nic - te niby fajne nizsze obudowy maja wspanialy feler w postaci pionowo montowanego zasilacza skutecznie ograniczajacego montaz wiekszego wentylatora na proc badz powazne zaklocenia w obiegu powietrza....
niestety dopoki nie zmieni sie projektowanie pewnych rzeczy zostaniemy przy skrzynkach....i z tego co widac raczej na dlugo(nowosci i te male komputerki sa dobre - do domu zamiast wiezy ale nie do pracy.....szczegolnie profesjonalnej
brak miejsca i olbrzymia temperatura zamiennie z olbrzymim halasem....ciezko sie skusic na cos takiego chyba ze kogos ta kwestia nie interesuje
niestety ale i ceny tych mniejszych komputerow przyprawiaja o zawrot glowy....
jednak polecilbym dobrego laptopa z mozliwoscia montazu dwoch dyskow...najlepiej 3.5 calowych....