Mastering pod TV
Re: Mastering pod TV
Zeby nie byc gołosłownym:
http://www.filmsound.org/QA/ADR-Discussion.htm
cytuje:
"Is hard to give you an exact figure on percentages, but in general most feature films today will have about 90% original production sound, the rest ADR."
Carl Warner
Oczywiscie sa rozne przypadki, sa filmy akcji gdzie poprawnie nie mozna zarejstrowac dzwieku z planu itp. Niemniej dla dzwiekowca w postprodukcji nie ma nic lepszego niz dobrze zarejestrowana setka.
pzdr
http://www.filmsound.org/QA/ADR-Discussion.htm
cytuje:
"Is hard to give you an exact figure on percentages, but in general most feature films today will have about 90% original production sound, the rest ADR."
Carl Warner
Oczywiscie sa rozne przypadki, sa filmy akcji gdzie poprawnie nie mozna zarejstrowac dzwieku z planu itp. Niemniej dla dzwiekowca w postprodukcji nie ma nic lepszego niz dobrze zarejestrowana setka.
pzdr
A skąd masz, kolego, takie precyzyjne informacje? Podaj jakieś żródło/źródła, proszę... Owszem, jest taka tendencja, ale nie uzbiera się jej na 70-80%. Poza tym te setki nagrywa się nieco inaczej...
...
Zrodla podalem, sam zgrywam filmy moze nie w hollywood ale techniki sa podobne zeby nie powiedziec takie same budzety tylko inne.
Co to znaczy ze setki sie nagrywa inaczej ?, albo sie nagrywa setki albo pilota...
A moze ty podasz zrodla wg ktorych postsynchrony to zwyczajna i najlepsza metodologia udzwiekawnia filmow...
Ja opierałem się na innych źródłach, wg których stosunek wynosił 30-40% setki i 60-70% ADR. Mam to w jakichś pismach branżowych - musiałbym pogrzebać w archiwum. W Twoim źródle koleś mówi dość luzacko, poza tym ten tekst powstał siedem lat temu...
Mówiąc, że setki nagrywa się "nieco inaczej", miałem na myśli głównie przepaść, jaka dzieli produkcje tutejsze o tamtejszych pod względem budżetów. Mam wrażenie, że przynajmniej co tego się zgadzamy. Żeby uściślić, chodzi mi o arsenał sprzętowy, ale przede wszystkim o ludzi (liczbowo i warsztatowo).
Efekty takich oszczędności słyszą nawet laicy. Czy ostatnio pojawił się jakiś polski film z przyzwoitym dźwiękiem (w wersjach: kino, DVD, TV) , którym można by się pochwalić na forum międzynarodowym?
Mówiąc, że setki nagrywa się "nieco inaczej", miałem na myśli głównie przepaść, jaka dzieli produkcje tutejsze o tamtejszych pod względem budżetów. Mam wrażenie, że przynajmniej co tego się zgadzamy. Żeby uściślić, chodzi mi o arsenał sprzętowy, ale przede wszystkim o ludzi (liczbowo i warsztatowo).
Efekty takich oszczędności słyszą nawet laicy. Czy ostatnio pojawił się jakiś polski film z przyzwoitym dźwiękiem (w wersjach: kino, DVD, TV) , którym można by się pochwalić na forum międzynarodowym?
W Twoim źródle koleś mówi dość luzacko, poza tym ten tekst powstał siedem lat temu...
----------------
Wiesz 8 lat temu powstal np. "Szeregowy Ryan" itp to zaden argument Francuzi i nie tylko dalej nagrywaja na starej, poczciwej i sprawdzonej Nagrze choc ta ma ponad 20 lat.
Czy luzacko nie wiem, opieram sie na doswiadczeniu wlasnym i konsultacjach z fachowcami z Wielkiej Brytanii oraz firmy Dolby. Film setkowy to podstawa wiekszosci tamtejszych produkcji.
----
-------
Tu sie zgadzam. Choc dobrze nagrana setka to wypadkowa sprzetu ktorym sie dysponuje, podejscia producenta i rezysera do spraw dzwieku oraz doswiadczenia dzwiekowca.
-------
...
Bez przesady, moze nie jestem obiektywny ale ostatnio wiele polskich filmow ma przyzwoity dzwiek.
"Superprodukcja", "Dzien Swira", "Symetria"...
----------------
Wiesz 8 lat temu powstal np. "Szeregowy Ryan" itp to zaden argument Francuzi i nie tylko dalej nagrywaja na starej, poczciwej i sprawdzonej Nagrze choc ta ma ponad 20 lat.
Czy luzacko nie wiem, opieram sie na doswiadczeniu wlasnym i konsultacjach z fachowcami z Wielkiej Brytanii oraz firmy Dolby. Film setkowy to podstawa wiekszosci tamtejszych produkcji.
----
-------
Tu sie zgadzam. Choc dobrze nagrana setka to wypadkowa sprzetu ktorym sie dysponuje, podejscia producenta i rezysera do spraw dzwieku oraz doswiadczenia dzwiekowca.
-------
...
Bez przesady, moze nie jestem obiektywny ale ostatnio wiele polskich filmow ma przyzwoity dzwiek.
"Superprodukcja", "Dzien Swira", "Symetria"...
Czy oglądaliście ostatnio Filmy Bareji "Zmiennicy" lub "Alternatywy 4"?
Filmy te są obecnie zdigitalizowane. Dźwięk jest gorszy niż był w oryginale. Ciche miejsca są zciszone, a głośne są zgłośnione. Tego nie daje się słuchać bez pilota w ręku Jest to prawdopodobnie skutkiem użycia w procesie digitalizacji noise gate'a lub expandera ze źle ustawionymi progami. Prawdopodobnie robią to ludzie nie mający o tym pojęcia.
Filmy te są obecnie zdigitalizowane. Dźwięk jest gorszy niż był w oryginale. Ciche miejsca są zciszone, a głośne są zgłośnione. Tego nie daje się słuchać bez pilota w ręku Jest to prawdopodobnie skutkiem użycia w procesie digitalizacji noise gate'a lub expandera ze źle ustawionymi progami. Prawdopodobnie robią to ludzie nie mający o tym pojęcia.
reżyser dźwięku, rencista
a mnie sie wydaje ze glowny problem to kontrola "dołu" no i zgodnosc z mono , rozejrzyj sie moze po sieci, nie wierze ze ten temat nie jest gdzies poruszany
...Czy oglądaliście ostatnio Filmy Bareji "Zmiennicy" lub "Alternatywy 4"?
Filmy te są obecnie zdigitalizowane. Dźwięk jest gorszy niż był w oryginale. Ciche miejsca są zciszone, a głośne są zgłośnione. Tego nie daje się słuchać bez pilota w ręku Jest to prawdopodobnie skutkiem użycia w procesie digitalizacji noise gate'a lub expandera ze źle ustawionymi progami. Prawdopodobnie robią to ludzie nie mający o tym pojęcia....
Piszesz o emisji telewizyjnej czy jakis wydaniach na DVD?
...a mnie sie wydaje ze glowny problem to kontrola "dołu" no i zgodnosc z mono , rozejrzyj sie moze po sieci, nie wierze ze ten temat nie jest gdzies poruszany...
Wiesz te filmy sa w mono wiec sa zgodne w 100%.
Wiesz te filmy sa w mono wiec sa zgodne w 100%.
Ciekawe, czy Unique spodziewał się, że to będzie taki hitowy temat?