PC i gitara (2)

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
pawello

Re: PC i gitara (2)

Post autor: pawello » środa 26 kwie 2006, 22:02

...Albo TubeBaby...

Z tym TubeBaby to bym nie przesadzał :-/

Już lepszy jest (też darmowy) GuitarSuite....

Ja lubie TubeBaby... mam tez Amplitube LE i Dsound GTPlayer LE... GuitarSuite tez robi... Wszystko zalezy jakiego brzmienia sie oczekuje... Grunt zeby otrzymac brzmienie jakiego sie chce... Ja np mam w d.... do czego podpieta jest moja gitara byle to co sie nagralo mialo brzmienie i jakosc o ktora chodzilo... I w sumie to nie interesuje mnie czy symulator brzmi bardziej podobnie czy mniej podobnie do pierwowzoru... MA BRZMIEC tak jak sobie zycze - jak nie brzmi to zmienie sprzet czy soft na inne i tyle... Sa dema programow sa darmowe softy sa sklepy muzyczne, probki na stronach itd... Do skutku...

Do autora watku - Digitecha pogon... Wybierz cos z oprogramowania lub sprzetu... Dobrze brzmi moim zdaniem Vox ToneLab ale kosztuje wiecej niz 1600zl o ile sie nie myle - ale to bedzie niezla inwestycja! Idealne narzedzie do grania w domowym studio... Z softow - moze przetestuj wszystkie darmowe - a moze ktorys z nich zrobi to czego szukasz, potem wyprobuj dema tych za kase - tansze: NI Guitar Combos, Amplitube Live i LE, GTPlayer... Drozsze - Amplitube i NI Guitar Rig... Do doprowadzenia sygnalu gitary do kompa bedzie niezbedny najlepiej NISKOSZUMNY przedwzmacniacz w Twojej karcie dzwiekowej lub dodatkowe urzadzenie dopasowujace impedancje przetwornikow do wejscia liniowego w karcie jesli nie bedzie miala ona przedwzmacniacza... Nie spiesz sie z decyzja - co nagle to po diable

powodzenia
[addsig]
pozdrawiam.

peter1pl

Post autor: peter1pl » środa 26 kwie 2006, 22:15

I w sumie to nie interesuje mnie czy symulator brzmi bardziej podobnie czy mniej podobnie do pierwowzoru..

Z tym akurat się zgadzam. Moim zdaniem symulatory nie powinny za wszelką cenę naśladować oryginału ale dawać przyjemne dla ucha brzmienie, które może się podobać. To jest droga, którą chyba powinni pójść producenci, bo ślepe naśladowanie urządzeń hardware to raczej droga donikąd.

Niemniej jednak TubeBaby, podobnie jak GreenMachine-cośtam są na maksa specyficzne i ja np. nie byłem w stanie znaleźć dla nich zastosowania
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

peter1pl

Post autor: peter1pl » środa 26 kwie 2006, 22:20

Fatman, nie wiem czy ten Twój GNX ma preamp "na pokładzie" - sprawdź to. Jeśli ma, to z tego co piszesz raczej kiepski. Dobry preamp to podstawa przy gitarowych soft-symulacjach.

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » środa 26 kwie 2006, 22:25

...Fatman, nie wiem czy ten Twój GNX ma preamp "na pokładzie" - sprawdź to. Jeśli ma, to z tego co piszesz raczej kiepski. Dobry preamp to podstawa przy gitarowych soft-symulacjach.

...

tak ma preamp i nie az tak niskiej jakosci, sam Digitech nie szumi dopiero po odpaleniu symulacji zaczyna sie brum tzn przy wysokich przesterach (i jest to btum tak glosny ze slychac go podczas gry) przy cleanach jest OK

peter1pl

Post autor: peter1pl » środa 26 kwie 2006, 22:26

Szumu, który pojawia się gdy nie dotykasz strun, można się pozbyć w taki sposób, że podpiąć jedną stronę jakiegoś kabla do metalowej części gitary (np. mostka) a na drugiej stanąć bosą nogą. Pomaga!

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » środa 26 kwie 2006, 22:31

no niestety jest to szum ktory slychac nawet jak gram a wiec definitywnie gitara jest wtedy uziemiona :(

peter1pl

Post autor: peter1pl » środa 26 kwie 2006, 22:32

tak ma preamp i nie az tak niskiej jakosci, sam Digitech nie szumi dopiero po odpaleniu symulacji zaczyna sie brum tzn przy wysokich przesterach (i jest to btum tak glosny ze slychac go podczas gry) przy cleanach jest OK...

Hmm.. musiałbym usłyszeć żeby stwierdzić czy to "normalny" poziom brumu i szumu, bo zawsze im mocniejszy przester tym większe szumy. A niektóre symulatory emitują całkiem spore szumy na przesterach - też Amplitube np. (choć są gorsze - np. Revalver)

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » środa 26 kwie 2006, 22:35

wiec moze Ci jutro nagram jakas prosta probke, ten brum jest powodem dla ktorego ja osobiscie dyskwalifikuje symulacje, no bo po co mi przester skoro gitara nie moze wybrzmiewac ...

peter1pl

Post autor: peter1pl » środa 26 kwie 2006, 23:00

...wiec moze Ci jutro nagram jakas prosta probke, ten brum jest powodem dla ktorego ja osobiscie dyskwalifikuje symulacje, no bo po co mi przester skoro gitara nie moze wybrzmiewac ......

rozumiem, że na normalnym wzmaku po odkręceniu "siary" szum jest dużo mniejszy?

Wiesz, czasem zdarzają się dziwne, trudne do wyjaśnienia historie... Kiedyś nagrywałem gitarę (cienka Yamaha Pacifica) w studiu Rembrand Radia Białystok - tym samym w którym nagrywał ostatnio zespół Analog. Podpięłem gitarę do Mesa Boogie Dual i..... - szumi jak wodospad, poszliśmy do reżyserki, podpiąłem się do jakiegoś preampa i spróbowaliśmy z AmpFarm'em - szum jeszcze gorszy, a przełącznik przestawek głośno trzeszczy przy każdym przestawianiu - tragedia... Nagraliśmy cośtam, ale wróciłem do domu załamany. Realizator klął na moją gitarę

Następnego dnia odpaliłem swój sprzęt w domu, podpiąłem się do symulatorów - najpierw GuitarPort, potem Amplitube 1 i nagrałem wszystkie ścieżki sam na swojej karcie. Szumy były 100x mniejsze (w normie), brzmiało to ładnie, a Amplitube1 zabrzmiał lepiej niż AmpFarm. Realizator w studiu był w szoku. Ale do dziś nie wiem co było przyczyną tamtych szumów w studio.

peter1pl

Post autor: peter1pl » środa 26 kwie 2006, 23:12

Co dziwniejsze, znam przypadki osób którym przy nagrywaniu w tym studio przytrafiło się to samo (a mają lepsze gitary) oraz przypadki osób, które nie miały tam takich problemów w ogole

ODPOWIEDZ