Jaki program do grania na żywo - Ableton?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
havier3

Jaki program do grania na żywo - Ableton?

Post autor: havier3 » piątek 26 maja 2006, 20:55

Witam.

Mam pytanko do tych którzy grają koncerty na żywca i uzywaja do tego kompika. Zaczynam grać koncerty - jest to muza experymentalna, elektroniczna, więc potrzebuje do tego kompa. Zastanawia mnie jedno - co muszę muieć żeby grać? Jaki program? Jaki sterownik? Ogólnie jaki rider potrzebuje?

Osobiście chciałbym ominąć odtwarzanie samej muzy, czyli "play" i ściemniam że cos dłubię - chciałbym mieć jakieś 2 -3 gażety, które potrzebne sa do tego i świetnie ze sobą współpracują przy graniu tzw "Live act".

Słyszałem że do takich rzeczy No.1 to Ableton Live - czy to prawda jest, a jesli tak to co on ma w sobie takiego, czego nie ma np. Cubase, Acid lub jakis inny Reason. A jesli rzeczywiście jest naprawdę świetny to czy jest jakiś sprzęcik - sterownik MIDI - który dogaduje sie z Abletonem i można nawet cos poimprowizować. Proszę o podpowiedź i cenne rady. Z góry wielkie dzieki.
[addsig]

Awatar użytkownika
Bartos

Re: Jaki program do grania na żywo - Ableton?

Post autor: Bartos » piątek 26 maja 2006, 22:31

Mój faworyt i idol!

pozdr.

slobnob

Post autor: slobnob » piątek 26 maja 2006, 22:45

...Witam.

Mam pytanko do tych którzy grają koncerty na żywca i uzywaja do tego kompika. Zaczynam grać koncerty - jest to muza experymentalna, elektroniczna, więc potrzebuje do tego kompa. Zastanawia mnie jedno - co muszę muieć żeby grać? Jaki program? Jaki sterownik? Ogólnie jaki rider potrzebuje?

Osobiście chciałbym ominąć odtwarzanie samej muzy, czyli "play" i ściemniam że cos dłubię - chciałbym mieć jakieś 2 -3 gażety, które potrzebne sa do tego i świetnie ze sobą współpracują przy graniu tzw "Live act".

Słyszałem że do takich rzeczy No.1 to Ableton Live - czy to prawda jest, a jesli tak to co on ma w sobie takiego, czego nie ma np. Cubase, Acid lub jakis inny Reason. A jesli rzeczywiście jest naprawdę świetny to czy jest jakiś sprzęcik - sterownik MIDI - który dogaduje sie z Abletonem i można nawet cos poimprowizować. Proszę o podpowiedź i cenne rady. Z góry wielkie dzieki.

...

IMO Ableton to w tej chwili chyba najlepsza opcja do grania na żywo tzw. live actów. Przede wszystkim dlatego że Live pierwotnie służył jako 'odtwarzacz' pętli na żywo i obecna konstrukcja cały czas nawiązuje do tego zastosowania. Nie chciałbym tu porównywac Liva z innymi programami bo z niektórymi nie miałem styczności, a jesli już to tylko w wersji demo), ale z tych kóre wymieniłeś to Cubase jest raczej rasowym, pierwszoligowym sekwencerem, służacym raczej do pracy w studio, Reason natomiast również sprawdzi sie bardziej jako aplikacja do pracy studyjnej niż do grania na żywo. Zresztą, nad zaletami i wadami poszczególnych programów do różnych zastosowań można by tu dyskutować godzinami. Proponuję wizytę na stronce Abletona i wypróbowanie demka Live. Warto:)

Natomiast co do drugiej częsci pytania - jest trochę urządzeń które 'dogadują się' z Live'em. I znowu odsyłam na stronke Abletona - zerknij sobie na ofertę handlową - masz tam kilka opcji kupna programu w połączeniu z róźnymi urządzeniami. Myslę że dla twoich potrzeb spoko opcją byłoby zaopatrzyć się w M-Audio Ozone. W jednym urządzeniu masz sterownik Midi i kartę dźwiękową. Dzieki temu mozesz sterować parametrami Live'a a i zagrać parę ciekawych nutek na żywo też się da. Zresztą podobnych urządzeń jest kilka na rynku, kosztują w granicach 800 - 1000 PLNków i można na nich ukręcić naprawdę fajne live acty.

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » sobota 27 maja 2006, 00:29

Ludzie jak możecie to piszcie więcej kto jak ma skonfigurowany swój sprzęt do Live Actów - interesują mnie wszystkie rozwiązania. No i jeszcze małe pytanko - czy Korg Chaos Pad (czy jak tam to sie pisze) jest sprzęcikiem który również można zabrac na koncert, podłączytc do niego np Mini Disca, puścic ścieżkę i wykrecać na nim jakieś efekty? czy ktos może próbował takiego rozwiązania?

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » sobota 27 maja 2006, 02:19

Sprecyzuj nieco dokładniej co rozumiesz pod pojęciem "gram koncerty" i "live act". Z definicji każdy koncert to live act, więc po co dwa określenia tego samego? Mowisz, że interesuje Cię muzyka elektroniczna - czy to oznacza, że Twój koncert polega na grze na syntezatorach i ogólnej obróbce efektami? Do czego ma służyć komputer?

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » sobota 27 maja 2006, 06:06

Nie potrafię sprecyzować co to jest, ale jest coś w Twoim poście co mnie jakby zastanawia. Czy te "koncerty na żywo", które zaczynasz grać, to są imprezy publiczne? Mam nadzieję, że jeśli tak to wstęp jest bezpłatny i w grę nie wchodzi przestępstwo z tytułu wyłudzenia. Na ogół artysta, który występuje publicznie, ma za sobą staż praktyki z narzędziami, poparty jakimś sukcesem wydawniczym, nie mówiąc o talencie. Być może talentu Ci nie brakuje, ale - mając zaledwie mgliste pojęcie o warsztacie - mowy nie ma o koncercie. Chyba, że audytorium składa się z rodziny, kolegów z podwórka i przypadkowych przechodniów. Wtedy nie jest to koncert, tylko "street performance". Coś mi tu nie gra, prawdopodobnie na płaszczyźnie definicji...

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
AdelVent

Post autor: AdelVent » sobota 27 maja 2006, 10:08

...Witam.

Mam pytanko do tych którzy grają koncerty na żywca i uzywaja do tego kompika...

...

Hmmm... Czegoś nie roumiem - tworzysz muzyke elektroniczna i nie wiesz w jaki sposób ją "prezentować". Tak naprwawde jest kilka dróg do "grania na żywo":

1.Możesz dj'ować grając swoje produkcje

2. Grać na syntezatorach, programować automaty perkusyjne i samplery...

3.Grać z żwywymi muzykami "łącząc to z koputerem"

Ale pamiętaj, że wszystko zależy od ciebie i TO TY jesteś artystom...

P.S Nie sugeruj się tym co ludzie mówią o Abletonie bo to jest lobbing!!!

Uzywasz do produkcji jakiegoś programu, nie panikuj tylko dostosuj go do gry live: uporządkuj sample i odpowiednio je podpisz, naucz się robić efekty otwarzając projekt w czasie rzeczywistym, spróbuj zagrac jakieś proste melodie na VSTi, Włączaj i wyłączaj funkcje mute i solo, bądź kreatywny

!!!!!!!! POWODZENIA Pozdrawiam Adel Vent http://www.adelvent.mp3.wp.pl
\

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » niedziela 28 maja 2006, 12:29

...Nie potrafię sprecyzować co to jest, ale jest coś w Twoim poście co mnie jakby zastanawia. Czy te "koncerty na żywo", które zaczynasz grać, to są imprezy publiczne? Mam nadzieję, że jeśli tak to wstęp jest bezpłatny i w grę nie wchodzi przestępstwo z tytułu wyłudzenia. Na ogół artysta, który występuje publicznie, ma za sobą staż praktyki z narzędziami, poparty jakimś sukcesem wydawniczym, nie mówiąc o talencie. Być może talentu Ci nie brakuje, ale - mając zaledwie mgliste pojęcie o warsztacie - mowy nie ma o koncercie. Chyba, że audytorium składa się z rodziny, kolegów z podwórka i przypadkowych przechodniów. Wtedy nie jest to koncert, tylko "street performance". Coś mi tu nie gra, prawdopodobnie na płaszczyźnie definicji...

MD. ...

Heh....ja tylko chciałem sie dowiedziec jak inni występują na żywo - fajnie wymieniac sie doświadczeniami, zawsze można coś fajnego podchwycic - a z tego wszystkiego zostałem zbrukany że nie jestem kreatywny i mam mgliste pojęcie o tym co robię. Kurcze zamiast słuchac o tym wolałbym usłysze o tym o co naprawdę pytam. No ale dzieki za wylewną odpowiedź.

richtig

Post autor: richtig » niedziela 28 maja 2006, 12:51

Heh....ja tylko chciałem sie dowiedziec jak inni występują na żywo - fajnie wymieniac sie doświadczeniami, zawsze można coś fajnego podchwycic - a z tego wszystkiego zostałem zbrukany że nie jestem kreatywny i mam mgliste pojęcie o tym co robię. Kurcze zamiast słuchac o tym wolałbym usłysze o tym o co naprawdę pytam. No ale dzieki za wylewną odpowiedź.

Pytanie postawiłeś tak, że każdy czytający je ma podobne wrażenia jak większość odpowiadających Ci. Więc nie obrażaj się, a na przyszłość zastanów się nad formą i treścią pytania.

Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » niedziela 28 maja 2006, 13:19

Jeśli oprogramowanie, którego używasz nie daje możliwości pracy "na żywo", to oczywiście trzeba poszukać czegoś innego, ale trudno polecać Ci coś nie wiedząc nic o Twoich potrzebach.

Ableton Live to program zorientowany na pracę z sekwencjami i samplowanymi pętlami - stąd używają go głównie (choć nie tylko) twórcy muzyki tanecznej. Z mniej popularnych programów stworzonych do pracy koncertowej warto wspomnieć o Lisa (czyli Live Sampling - system do samplowania i przetwarzania sampli "na żywo"), wykorzystywanym głównie przez eksperymentatorów. Coraz więcej muzyków korzysta też z PureData lub Max/MSP.

ODPOWIEDZ