Phones OUT a Line Output różnice?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Qubuś

Re: Phones OUT a Line Output różnice?

Post autor: Qubuś » wtorek 29 lip 2014, 23:32

No ok tylko za 2 tys to wole poszukać na e-bayu z drugiej ręki 2-kanałowy konwerter Mytek;)

Na pewno nie popsuje sygnału a może go nawet poprawi:) poza tym wyjście dodatkowe na słuchawki także nic się nie traci, jedynie 2- kanały czyli mozliwość podpięcia tylko jednej pary monitorów.

Ale ja nie potrzebuje kontrolerów z talkback, z dwoma wyjściami na słuchawki z wielkim "knobem" do kontroli sygnału itd..4 pary monitorów.

A z kolei nie wierze w to..każdy aktywny kontroler będzie wpływał na sygnał tak jak mixery, jakieś korektory itd..

a pasywne..hmm w Polsce to tylko dostępne są dwukanałowe - bezsensu

a np Coleman Audio LS3 - bardzo fajny ale dostępny tylko w USA..zwykły przełącznik pomiędzy odsłuchami bez zbędnych bajerów i pasywny. No ale w PL ani w Europie się nie znajdzie bo królują Presonusy, Mackie Big Knob itd..

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 30 lip 2014, 00:26

pasywne zawsze są dostepne tylko dwukanałowe bo innych nikt nie potrzebuyje i zwyczajnie traca na jakości sygnału

a aktywny zawsze wpłynie na jakość w mniejszym bądź wiekszym stopniu

beh wpływa

Awatar użytkownika
rednacz

Post autor: rednacz » środa 30 lip 2014, 16:58

Przepraszam, ale muszę sprostować

Poziom sygnału na wyjściu wzmacniacza słuchawkowego w zasadzie wszystkich interfejsów jest NIŻSZY niż na wyjściu liniowym. Urządzenie dysponujące mocą 500mW na obciążeniu 60R to raczej pewno nie jest interfejs - tyle mają dedykowane wzmacniacze słuchawkowe, a i to nie wszystkie. Standardem w intrefejsach jest parędziesiąt miliwatów - np. Focusrite Scarlett 2i2 ma moc wyjściową 30mW na 50R, a tytułowy Babyface teoretycznie jakieś 100mW...  [...]

Teoretycznie wszystko się zgadza, z jednym wszakże, dość istotnym wyjątkiem. Wyjścia liniowe nie pracują domyślnie z odbiornikami sygnału o niskiej impedancji mierzonej w dziesiątkach omów, ale ze strukturami, w których impedancja wejściowa to najczęściej 1.000-10.000 omów. I nawet jeśli ich impedancja wyjściowa wynosi, powiedzmy, 75 omów, to jeśli zmierzymy nominalne napięcie międzyszczytowe na wyjściu liniowym i wyjściu słuchawkowym na impedancji, dajmy na to, 600 omów, to będą one z grubsza jednakowe (owe rezystory zabezpieczające przed zwarciem nie będą miały w tej sytuacji praktycznie żadnego wpływu na pomiar). Dane odnośnie poziomów napięć na wyjściach liniowych i słuchawkowych podane w Pańskim poście odnoszą się do wyjść z obciążeniem nominalnym, czyli w przypadku wyjścia słuchawkowego będzie to obciążenie przynajmniej 50 razy mniejsze. Poza tym mam podstawy sądzić, że wzmacniacz słuchawkowy w RME jest zasilany z innej szyny napięciowej niż reszta układów pracujących liniowo, ponieważ akurat RME zwraca na to szczególną uwagę.

Reasumując: rzucając wartość 500 mW na wyjściu słuchawkowym interfejsu może faktycznie przesadziłem, co nie zmienia faktu, że przy nominalnej impedancji 30 omów na wyjściu słuchawkowym RME Babyface oferuje +7dBu. Bez tego obciążenia poziom może być sporo wyższy.

Ale i tak w sumie chodzi o to, żeby zgadzała się muzyka, a nie decybele i wolty . W każdym razie wyjście słuchawkowe, z pewnymi ograniczeniami, może być z powodzeniem wykorzystane jako wyjście liniowe. W niektórych, i to całkiem niezłych interfejsach (nawet nie wiem, czy nie w starszych RME), tak właśnie robiono, że wyjście liniowe było zamienne ze słuchawkowym.

Tomasz Wróblewski

zygmunt

Post autor: zygmunt » środa 15 kwie 2015, 17:53

... a jak to wygląda w drugą stronę?
Czyli czy można (wiadomo, że można ) drugą parę słuchawek podłączyć do wyjść LINE OUT w interfejsie audio, który ma tylko jedno wyjście słuchawkowe, żeby nie kupować dodatkowo wzmacniacza słuchawkowego ??

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 15 kwie 2015, 18:07

Można ale można też doprowadzić do uszkodzenia kiepsko zabezpieczonego interfejsu
Do tego sygnał będzie dość słaby
Jest tez jedna bardzo wielka wada - dostaniesz wyłącznie sygnał mono (jeden kanał) - chyba że to jakiś słaby interfejs który ma wyjścia jack trs stereo (maya bodajże tak miała)

Nie widzę sensu takiego podłączenia tym bardziej że za ok 100 pln masz behringerka z 4 wyjściami na słuchawki

Instrukcja HA400

zygmunt

Post autor: zygmunt » środa 15 kwie 2015, 18:37

...Można ale można też doprowadzić do uszkodzenia kiepsko zabezpieczonego interfejsu
Do tego sygnał będzie dość słaby
Jest tez jedna bardzo wielka wada - dostaniesz wyłącznie sygnał mono (jeden kanał) - chyba że to jakiś słaby interfejs który ma wyjścia jack trs stereo (maya bodajże tak miała)

Nie widzę sensu takiego podłączenia tym bardziej że za ok 100 pln masz behringerka z 4 wyjściami na słuchawki

Instrukcja HA400...

Myślałem o jakimś takim kabelku:
http://www.conrad.pl/Kabel-przej%C5%9Bci%C3%B3wka-SpeaKa-Professional,-jack-6,3-mm-(%C5%BCe%C5%84ski)-%20-2-x-jack-6,3-mm,-0,2-m.htm?websale8=conrad&pi=325117

ale rozumiem, że to i tak bez sensu rozwiązanie.

laser777

Post autor: laser777 » czwartek 16 kwie 2015, 14:17

Ja mam crossover z wyjściem mono na subwoofer i wymyśliłem sobie że jak nie będę miał końcówki mocy z opcją mono bridge to z tego wyjścia na subwoofer podłączyć się do lewego kanału wzmacniacza i z kanału lewego line out do kanału prawego input. Stosuję ktoś takie rozwiązania?

ODPOWIEDZ