Thomann - dlaczego warto tam kupować?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
VCO

Re: Thomann - dlaczego warto tam kupować?

Post autor: VCO » piątek 23 kwie 2010, 20:46

...
A kto jest tej sytuacji winien?

Sprzedawca. 

jasne...

Jeszcze rozwine ten watek. Piszac sprzedawca, nie mialem na mysli tego sprzedawcy ze Slaska, bo to on akurat padl ofiara "kultury cwaniactwa", ale bynajmniej nie cwaniactwa klientow. Jedyny zarzut jaki mozna miec do klientow w w/w przez Ciebie sytuacji jest taki, ze ich rodzice i oni za komuny dali sie nauczyc akceptowac to, ze ich sie nie szanuje i wprowadza w blad. Masa sklepow dzialajacych "na zamowienie", oferuje towar wirtualny, ktory dopiero jak klient wplaci pieniadze jest sprowadzany od dystrybutora badz producenta. Przez to, ze klienci akceptowali taki stan rzeczy zaczely pojawiac sie sklepiki jak grzyby po deszczu dzialajace wg zasady: wazne, zeby klient zostawil pieniadze, pozniej bedziemy sie martwic (wiec czesto dochodzilo i dochodzi do sytuacji, ze sklep oferowal cos czego juz nie bylo w magazynie u dystrybutora). Ale za taki stan rzeczy nie nalezy mylnie winic klientow, bo chca taniej (co wcale nie jest regula tylko w Polsce, ale na calym swiecie, amerykanie i japonczycy tez chca taniej), to sprzedawcy dawali ciala. Na szczescie swiadomosc polskich klientow rosnie i coraz rzadziej takie sklepiki beda mialy racje bytu, a sklepy dzialajace madrze z czasem z pewnoscia dorobia sie reputacji, (znow) polek sklepowych, bo niewatpliwie jakims atutem bedzie zawsze mozliwosc dotkniecia sprzetu.

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 23 kwie 2010, 21:47

...
Klient olany- ucieka. Proste jak budowa cepa.
...

Zgadza się. Nierzetelny sklep traci klienta. Ale to nie oznacza, że wszystkie polskie sklepy są nierzetelne. I nie oznacza, że trzeba uciekać od razu do niemieckiego sklepu. Bo w ten sposób wspierasz gospodarkę naszego sąsiada. I to też jest proste jak budowa cepa. ...

Dokłądnie. Ja przecież nie bronię nieuczciwych, czy nieudolnych sprzedawców. Chyba wszyscy się zgadzamy że takowych nam nie szkoda. Ale na Boga nie wrzucajmy do jednego wora 2 problemów: nieuczciwych rodzimych sprzedawców i dyskusyjnej działalności na naszym rynku obcego kapitału. To jakbym używał argumentu: nie kupujmy w Thomannie, bo Niemcy to faszyści. Stawianie znaku równości pomiędzy "polski sklep" a "nieuczciwy sklep" jest conajmniej nadużyciem.

Ludzkość przychodziła "ogrywać" sprzęt do niego, po czym szła do innego sklepu, gdzie kupowali sprzęt. Bo było trochę taniej.

Mam nadzieję że nie zrozumiałeś że kupiłem ten preamp gdzieindziej? Kupiłem u nich, a dodatkową zachętą było to, że jeden z właścicieli też miał już takowy. Pomyślałem sobie że w razie jakichś problemów z usterkami w nieznanej mi marce, będę miał przetarte szlaki. Zresztą większość sprzętu tam kupuję, bo są stacjonarni i w moim mieście. A ja tak mam że lubię "pomacać" sprzęt przed zakupem. Nie chciałm tego podawać jako argument, bo to tylko pewnie takie moje osobiste "zboczenie". I nawet wolę nieco więcej zapłacić za komfort pojechania sobie na miejsce i dostania produktu "do łapy". Ponadto zawsze można przy okazji sobe coś pooglądać. Zresztą pewne miało to też jakiś wpływ na napisanie tych wszystkich wywodów, bo nie chciałbym być takiej możliwości ze względu na ekspansję "Thomannizmu" pozbawiony. A już jak byłem tam ostatnio coś przebąkiwali że nie jest za wesoło ...

Ale zeby tak bylo sprzedawca musi ku temu wykreowac odpowiednie warunki.

A jak Ci on ma cokolwiek kreować, jak wjeżdża mu na rynek konkuent o kilkunasto- czy dziesięciokrotnie większym kapitale (obcym zresztą), lepszych warunkach kupna u producentów (bo podejrzewam że taki gigant nie bierze towaru od dystrybutora) itp? Zakładam że to jest sytuacja jak w branży spożywczej: supermrket sieciowy vs sklep osiedlowy. Tam jest o tyle łatwiej że mały sklep może konkurować jakością towaru czy unikalnością oferty. A jak działać na takim rynku, gdzie oferta z zasady jest unikatowa, a wszyscy krzyczycie tylko że w Thomannie jest taniej?

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 23 kwie 2010, 21:55

...
Sorry, ale to pieprzenie w bambus o patriotyźmie jest po prostu śmieszne.

a czemu nie kupować tylko w swoim mieście? Albo w swojej dzielnicy? Niech pieniądze zostaną w tym samym mieście! To dopiero patriotyzm!!

A poza tym gospodarka już nie tylko europy łączy się naprawdę błyskawicznie w jeden organizm i pieniądze tak czy inaczej zostają na ziemii. Proste jak konstrukcja cepa

prywanie: Ja nie jestem, nie byłem i nie będę patriotą, zawsze wolałem żeby podziały na narody nigdy nie istniały. Jak historia uczy, z istnienia podziałów i narodów wynkają prawie wyłącznie wojny, śmierć i zniszczenie. Poza tym ile kłopotów z nauką języków... ...

O czym Ty w ogóle pi ... szesz? Wiesz COKOLWIEK o funkcjonowaniu firm międzynarodowych? O polityce korporacyjnej? O działalności takowych n naszym rynku? O ekspansji na nie wydrenowane rynki? W jakiejkolwiek branży?

Awatar użytkownika
VCO

Post autor: VCO » piątek 23 kwie 2010, 22:32

A jak Ci on ma cokolwiek kreować, jak wjeżdża mu na rynek konkuent o kilkunasto- czy dziesięciokrotnie większym kapitale (obcym zresztą), lepszych warunkach kupna u producentów (bo podejrzewam że taki gigant nie bierze towaru od dystrybutora) itp? 

Tak to juz jest w kapitalizmie, ze jak sie naprawde chce, to szuka sie sposobow, a a jak sie nie chce- tlumaczen (nie wyszlo bo...).

Oczywiscie, jesli na przeciwko Twojego sklepu staje nagle gigant, to jesli nie masz pomyslu na zaistniala sytuacje- wypadasz. Proste jak drut.

Na moim osiedlu, 500m od wielkiego marketu, jest malutki spozywczy sklepik (na tych 500m sa jeszcze dwa inne spozywcze sklepiki), ktory funkcjonuje od kilkunastu lat (market powstal wczesniej!), jest tak maly, ze ledwo tam sie miesci 5 ludzi. Dziala. Wlasciciel co rusz wzbogaca asortyment. Towar znika w mgnieniu oka. Dalo sie ? Dalo sie.

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 23 kwie 2010, 22:42

...
A jak Ci on ma cokolwiek kreować, jak wjeżdża mu na rynek konkuent o kilkunasto- czy dziesięciokrotnie większym kapitale (obcym zresztą), lepszych warunkach kupna u producentów (bo podejrzewam że taki gigant nie bierze towaru od dystrybutora) itp? 

Tak to juz jest w kapitalizmie, ze jak sie naprawde chce, to szuka sie sposobow, a a jak sie nie chce- tlumaczen (nie wyszlo bo...).

Oczywiscie, jesli na przeciwko Twojego sklepu staje nagle gigant, to jesli nie masz pomyslu na zaistniala sytuacje- wypadasz. Proste jak drut.

Na moim osiedlu, 500m od wielkiego marketu, jest malutki spozywczy sklepik (na tych 500m sa jeszcze dwa inne spozywcze sklepiki), ktory funkcjonuje od kilkunastu lat (market powstal wczesniej!), jest tak maly, ze ledwo tam sie miesci 5 ludzi. Dziala. Wlasciciel co rusz wzbogaca asortyment. Towar znika w mgnieniu oka. Dalo sie ? Dalo sie.

To ja wiem. Dlatego też napisałem: "Tam jest o tyle łatwiej że mały sklep może konkurować jakością towaru czy unikalnością oferty. A jak działać na takim rynku, gdzie oferta z zasady jest unikatowa, a wszyscy krzyczycie tylko że w Thomannie jest taniej?" Bo ja bym osobiście nie miał pomysłu.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » sobota 24 kwie 2010, 00:12

Ludzie, wy macie zaszczepione komunistyczne myślenie. W ogóle nie czaicie jak wiele gospodarce daje zdrowa konkurencja. Na krótką metę można dać sąsiadowi zarobić, a nawet pięciu sąsiadom, ale za 5 lat się okaże że wydałeś za dużo i przez to zbiedniałeś, a sąsiad i tak jest nierentowny, bo cofał się w rozwoju podczas gdy inni szli do przodu. Świat nie stoi w miejscu i przetrwają tylko ci którzy najlepiej dostosują się do wymogów rynku, klientów. Jak myślicie, dlaczego Stany Zjednoczone ze swoimi głupimi Amerykanami i bezwzględnym rynkiem uciekają ciągle Europie? Nie dlatego, że patriotycznie wspierają własny rynek, tylko dlatego że mają system który stawia na konkurencję. Nawet jak im w Detroit zamkną fabryki bo ludzie kupują japońskie auta, to i tak w dłuższej perspektywie na tym skorzystają.

Taki pogląd jak niektórzy tu lansują jest dobry na krótką metę, na 2,3 czy 5 lat. Owszem, pozwoliłoby to nie zbankrutować lokalnemu sklepowi, i pociągnęłoby to za sobą chwilowy większy popyt na rynku wewnętrznym. Ale przejrzyjcie na oczy i pomyślcie co będzie za 5 lat

Paweł - tą Ekonomię to musiałeś chyba studiować w latach 80tych, ewentualnie nieźle balować zamiast studiować

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » sobota 24 kwie 2010, 00:12

Ludzie, wy macie zaszczepione komunistyczne myślenie. W ogóle nie czaicie jak wiele gospodarce daje zdrowa konkurencja. Na krótką metę można dać sąsiadowi zarobić, a nawet pięciu sąsiadom, ale za 5 lat się okaże że wydałeś za dużo i przez to zbiedniałeś, a sąsiad i tak jest nierentowny, bo cofał się w rozwoju podczas gdy inni szli do przodu. Świat nie stoi w miejscu i przetrwają tylko ci którzy najlepiej dostosują się do wymogów rynku, klientów. Jak myślicie, dlaczego Stany Zjednoczone ze swoimi głupimi Amerykanami i bezwzględnym rynkiem uciekają ciągle Europie? Nie dlatego, że patriotycznie wspierają własny rynek, tylko dlatego że mają system który stawia na konkurencję. Nawet jak im w Detroit zamkną fabryki bo ludzie kupują japońskie auta, to i tak w dłuższej perspektywie na tym skorzystają.

Taki pogląd jak niektórzy tu lansują jest dobry na krótką metę, na 2,3 czy 5 lat. Owszem, pozwoliłoby to nie zbankrutować lokalnemu sklepowi, i pociągnęłoby to za sobą chwilowy większy popyt na rynku wewnętrznym. Ale przejrzyjcie na oczy i pomyślcie co będzie za 5 lat

Paweł - tą Ekonomię to musiałeś chyba studiować w latach 80tych, ewentualnie nieźle balować zamiast studiować

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 24 kwie 2010, 00:22

To ja wiem. Dlatego też napisałem: "Tam jest o tyle łatwiej że mały sklep może konkurować jakością towaru czy unikalnością oferty. A jak działać na takim rynku, gdzie oferta z zasady jest unikatowa, a wszyscy krzyczycie tylko że w Thomannie jest taniej?"

Ale właśnie... niekoniecznie jest taniej. Poza tym juz widzę, jak nasi muzycy będą jeździć do Thomanna ogrywać sprzęt.

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

perfektsound

Post autor: perfektsound » sobota 24 kwie 2010, 00:28

Pisanina? Funta kłaków? IMHO ta "pisanina" poruszyła istotny problem.

Groover

Widzisz, jestes takim patriotycznym-polaczkowatym, ze jak ktos sie z toba nie zgadza to juz mu nie odpiszesz "pozdrawiam". Wlasnie taki jest polski rynek, jak ty - zapiekly, nienawistny, cwaniacki... Bardzo dobra projekcja :D

Nie poruszyles zadnego istotnego problemu, poza tym ze trolujesz od 3 stron. Probleme jest tylko twoje podejscie, ze klient ma byc dojna krową a jaśnie pan sprzedawca...ho ho!  Wez po prostu powiedz wprost ze jestes sprzedawca incognito albo reprezentujesz jakiegos i bedzie po bólu...

Dlaczego nie kupuje w USA? Bo jest cło,poza tym ja preferuje odbior osobisty. Czesto grywam koncerty w Niemczech, bywam i nie ma problemu z podskoczeniem do sklepu i odebraniem klunkrów ;) Jak cos sie spierdzieli to moge wpasc do niemieckiego serwisu - do USA raczej nie bedzie mi sie kalkulowalo.

Twoja pisanina ma taki rezultat, ze pozniechecales ludzi do trzymania sie polskiego rynku - tylko rozreklamowales za friko jeden niemiecki sklep ktorego nazwa pada w tytule watku i teraz wiecej osob zacznie tam sprawdzac, porownywac ceny, mozliwe ze kupowac; poobrazales tych ktorzy kupuja za granica a nikogo nowego nie przekonales. Ot, fortuna bywa przewrotna. Piszesz po proznicy tyle a nic konstruktywnego jeszcze nie zrobiles, po prostu nie ma z ciebie tutaj zadnego pozytku - gdzie ten ranking polskich sklepów godnych uwagi ??!!!!

Alternatywna muzyka elektorniczna.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » sobota 24 kwie 2010, 00:28

Jeszcze może dodam, że nie chodzi mi o kupowanie w polskim czy niemieckim sklepie. Raczej nie odważyłbym się kupować w Thomannie po tym co czytałem na temat uznawania reklamacji, m. in. na tym forum. Z kolei mam bardzo dobre doświadczenia z polskim sklepem BigBeat. Ale kupuję też rzeczy w Wielkiej Brytanii, i poza sklepem Reverb który chyba bankrutował kiedy robiłem tam zakupy, jestem zadowolony. I wiem, że jak zadzwonię z reklamacją to mniej się umęczę niż np w poznańskim Music Store, mimo że będę musiał zrobić przesyłkę międzynarodową (chociaż mogło się sporo zmienić w Music Store od czasów kiedy pracował tam ten mongoł który później pracował bodajże w sklepie na Św. Marcin)

ODPOWIEDZ