Phonic PAA3 - pomiar polaryzacji

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
WG

Phonic PAA3 - pomiar polaryzacji

Post autor: WG » czwartek 06 wrz 2007, 13:52

Może ktoś mi wyjaśnić czy to tak powinno być

Phonic PAA3 (miernik albo inaczej analizator widmowy, dosyć fajne urządzonko) mierzy i pokazuje mi polaryzację głośnika niskotonowego na [-] czyli wg. niego out of phase.
Pomiar wykonany około 1m od głośnika 300W przy w miarę solidnym podaniu mocy na niego. Pomiar z użyciem wbudowanego mikrofonu pomiarowego phonica. Całe urządzenie wygląda na sprawne i testowane wielokrotnie już szumem różowym i tutaj jest wszystko pięknie zatem mikrofonik wygląda na sprawny w 100%.

Tymczasem pomiar głośnika wysokotonowego jest na [+] czyli faza pomiędzy obydwoma głośnikami jest ok ale nie rozumiem dlaczego na niskotonowym pokazuje [-] a wysokotonowym [+] gdy przecież to w wysokotonowych jest odwrócona polaryzacja ze względu na pracę kondensatorów w zwrotnicy
Czy nie powinno być czasem odwrotnie. Głośnik niskotonowy jest podłączony poprawnie, membrana niskotonowego przy przyłożeniu 4.5V bateryjką wychyla się elegancko do przodu. Tak samo z próbki testowej również wychyla się do przodu.

Pomiar wykonywany zarówno z komputera próbką polarity oraz z płyty CD phonica jak i bezpośrednio podłączonym phonic-iem symetrycznymi kablami do wzmaczniacza mocy. Kable na bank w porządku. I zawsze rezultat ten sam na niskotonowym phonic pokazuje [-]

A i teraz ciekawa sprawa. Ten sam pomiar wykonany na sygnale liniowym w celu np. choćby sprawdzenia kabli działa bezbłędnie i przy kablach pokazuje [+] czyli poprawne podłączenie i polaryzacja zgodna.

Nic z tego nie rozumiem. Może ktoś uprzejmy wyjaśni mo to zjawisko, please.

WG

Re: Phonic PAA3 - pomiar polaryzacji

Post autor: WG » czwartek 06 wrz 2007, 14:05

Tak mi się nasunęło. Może coś jest nie tak w oprogramowaniu phonica pokazującym polaryzację za pomocą pomiaru mikrofonowego
Wg. mnie phonic pokazuje to na odwrót tam gdzie powinien wyświetlić [+] wyświetla na ekranie [-] no i vice versa i to zachodzi na odwrót zdaje się tylko w tym jednym przypadku pomiaru za pomocą wbudowanego mikrofonu. Z sygnałów liniowych, wyjściowych, wejściowych z końcówek mocy itp. jest wszystko ok. Reszta funkcji urządzenia działa bez zarzutu.

WG

Post autor: WG » wtorek 25 wrz 2007, 12:07

Z innych "kwiatków" phonica znalazłem mały feler, podczas pracy bateryjnej generator szumu albo przetworniki wyjściowe są wyraźnie zakłócone i szum różowy już nie ma płaskiej charakterystyki podbita częstotliwość 160hz, podbity dół, ujęty niski środek itd.
Podczas zasilania z gniazda sieciowego na szczęście wszystko jest ok.
Sprawa wyświetlania znaczków podczas pomiaru polaryzacji za pomocą wbudowanego mikrofoniku dalej nie rozwiązana, support phonica chyba pasuje ani oni ani ja nie wiem co jest grane :)

Waldorff

Post autor: Waldorff » niedziela 27 sty 2008, 03:30

...Z innych "kwiatków" phonica znalazłem mały feler, podczas pracy bateryjnej generator szumu albo przetworniki wyjściowe są wyraźnie zakłócone i szum różowy już nie ma płaskiej charakterystyki podbita częstotliwość 160hz, podbity dół, ujęty niski środek itd.
Sprawa wyświetlania znaczków podczas pomiaru polaryzacji za pomocą wbudowanego mikrofoniku dalej nie rozwiązana, support phonica chyba pasuje ani oni ani ja nie wiem co jest grane :)...
Używam PAA-3 od około roku. Nie ma w nim problemów z polaryzacją... testowałem. Prawdopodobnie masz "skopany" egzemplarz...
Co do liniowości szumu - musze to sprawdzić przy najbliższej okazji...

Awatar użytkownika
peter

Post autor: peter » niedziela 27 sty 2008, 14:42

......Z innych "kwiatków" phonica znalazłem mały feler, podczas pracy bateryjnej generator szumu albo przetworniki wyjściowe są wyraźnie zakłócone i szum różowy już nie ma płaskiej charakterystyki podbita częstotliwość 160hz, podbity dół, ujęty niski środek itd.
Sprawa wyświetlania znaczków podczas pomiaru polaryzacji za pomocą wbudowanego mikrofoniku dalej nie rozwiązana, support phonica chyba pasuje ani oni ani ja nie wiem co jest grane :)...
Używam PAA-3 od około roku. Nie ma w nim problemów z polaryzacją... testowałem. Prawdopodobnie masz "skopany" egzemplarz...
Co do liniowości szumu - musze to sprawdzić przy najbliższej okazji...

...
Ja też często używam PAA-3 i nie mam problemu z testem polaryzacji... Jedynie przy zasilaniu słabymi bateriami zauważyc można oszustwo przy 300Hz. Znacie jakieś inne urządzenie tych wymiarów na które warto wymienić tego phonica???

ODPOWIEDZ