Witam serdecznie,
proszę o praktyczną poradę i sugestie w kwestii zakupu monitorów. Przeczytałem wszystkie opinie, testy (oczywiście także na Forum) dot. tych lub podobnych modeli (YAMAHA HS-80M, HS-50M, Adam Audio A3x, A5x, A7x), nie znalazłem nigdzie jednak nigdzie porad, dotyczących wyboru akurat spośród dwóch typów monitorów jak w temacie niniejszego posta.
Odsłuchałem Yamahy HS-80M (jak dla mnie przyzwoite), jednak niestety żaden sprzedawca w rozsądnej odległości nie dysponuje możliwością odsłuchu Adam A5x.
Monitorki mają pracować w zaadaptowanym pokoju ok 10 m.kw., poza miksem ich rola ma polegać także na odsłuchu podczas nagrań basu, gitary elektrycznej, sporo dynamicznych sampli, muzyka gitarowo-elektroniczna (lżejszy rock, pop), również z wokalem.
Sprzęt przynajmniej przez pół roku będzie musiał w miarę przyzwoicie pracować bez suba.
Budżet na monitory to 2,5 tys zł, na tym etapie rozpoznania inne modele raczej już nie wchodzą w grę (odsłuchiwałem już kilka innych modeli).
A7x zebrał oczywiście bardzo dobre recenzje, A5x również nie najgorsze, moje pytanie jest proste - czy do powyższych zadań (i pokoju 10 m.kw) kupić w ciemno A5x bo np. "bardziej warto", czy bazować na tym co odsłuchałem.
Jak postąpilibyście?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie.
Mark