Jaki sampler?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Monk

Re: Jaki sampler?

Post autor: Monk » czwartek 26 lip 2007, 08:53

No, no... portable - przydalby mi sie taki! A skrecze daje rade zapodac z niego?

To paskowiec. Robi skrecze, ale krótko haha..

Awatar użytkownika
coffeeSounds
Kontakt:

Post autor: coffeeSounds » czwartek 26 lip 2007, 20:30

...mam numarka pt-01

I jak się spisuje? Jesteś zadowolony z niego? Rozumiem że zarówno do diggingu jak i sampli? ...
non stop w uzyciu :)
sluchamy z żoną muzyki, ja digguję i sampluję :)
bardzo porządne wykonanie + nie potrzeba przedwzmacniacza na phono - wyjscia: chinch, jack mały/duży no i głośniczek (malutki, ale gra naprawdę spoko - oczywiście nie róbmy z tego cudu)
co do skreczy... no direct-drive to to nie jest, ale krótkie cuty da się robić (sprawdzone ;)) na siłę da się - ale na igłę to dobrze nie działa

ja polecam - miałem okazję kupić mocno przeceniony (ale nieużywany)
polecam osobiście, ale warto przetestować samemu (jak ma się okazję)
"my knots get blown in vinyl spots"

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » piątek 27 lip 2007, 18:53

Dzięki za podzielenie się swoimi wrażeniami nt Numarka. Ja rozpatrywałem jego zakup, ale wziąłem co innego, teraz nie wiem czy żałować czy nie, na pewno wiele problemów miałbym dzięki PT01 z głowy.

Co do samplerów to ciekawostka z portalu gearjunkies (nowy Rolandzik):
http://www.gearjunkies.com/news_info.php?news_id=2156

Jak dla mnie trochę zbyt futurystyczny wygląd ma cała linia Rolanda, ale może być to fajna zabawka.

Awatar użytkownika
darekbrgmpc500

Post autor: darekbrgmpc500 » piątek 27 lut 2009, 01:19

......wiesz co wbh - musisz sam pokombinowac z ustawieniem bo ostatnio jak czegos w lapie nie mam to mi nie idzie podpowiadanie:)))))
laczysz mpc z mikserem czy z kompem??
jak z mikserem to lacz to jackami najlepiej symetrycznymi(choc nie wiem czy 1k ma wyjscia symetryczne) i ustaw odpwiednio gain
ja w 4k mialem output ustawiony na max zawsze z tego wzgledu ze jeszcze w samym mpc byla regulacja glosnosci....tam mialem -6......
nie wiem czy u ciebie jest

co do samplerow to s6000 - kozacki odlaczany panel i az 16 wyjsc indywidualnych...

No mam tak: mpc500 out wyprowadzone duzymi jackami mono do wejsc chinch w mikserze SC Compact 4 (monitory podpinalem kablami symetrycznymi i pewnie dlatego bylo ok, ale kupujac czesci na kable do podlaczenia bitmaszynki z mikserem, gosc mi sie dziwil, ze chcialem laczyc koncowke TRS z RCA, dlatego wzialem TS), a mikser znowu przez RCA do TS jacka w karte EMU0404 (mysle wlasnie zeby moze ja wymienic na ta siostre z symetrycznymi wejsciami - oplaca sie w ogole? ). W ogole to jakos dziwnie sie zrobilo jak wcisne guzik REC na kanale miksera w ktory jest wpieta MPC, zeby sygnal sie zgrywal, to slychac jakby lecial "podowjony" (niby brzmi tlusciej, ale nie wiem czy to pozadany efekt) ...
siemasz.calkiem niedawno kupilem sobie mpc500 proboje to rozgrysc ale jak do tej pory nie daje sobie z tym rady.szukam osoby ktora byla by w stanie wytlumaczyc mi chociaz troszke dzialanie tej maszynki.jezeli byl bys zainteresowany to prosze o kontakt dgolonka@poczta.onet.pl lub gg 9526942 z gory dzieki.darek
[addsig]

Mamoń
Kontakt:

Post autor: Mamoń » piątek 27 lut 2009, 10:06

Dobrym, ale dużym rozwiązaniem jest też akai cd3000xl. Swego czasu dużo na nim grałem i od razu był w nim napęd cd + osiem wyjść. Nawet rozbudowałem go o dysk twardy, ale czytał chyba tylko do 2 gb. Od jakiegoś czsu nie chce mi się tego wszystkiego po prostu taszczyć i najpierw sampler zamieniłem na laptopa, a później na porządny klawisz, gdzie już miałem wszystko. W domu stoi teraz i czeka na lepsze czasy, bo soft poszedł na tyle do przodu, że spokojnie go zastępuje.
Pomysl zanim wydzsz kaskę.
http://aranzacjemuzyczne.c0.pl/nauka-gry-gitarze-lodz/

gomor

Post autor: gomor » czwartek 28 maja 2009, 15:52

poniewaz dopiero zaznajamiam się z tematyką MPC, pojawilo mi się pytanie - czy jest mozliwe stworzenie sekwencji za pomocą komputera i wgrania ich do samplera (juz jako plikow sekwencyjnych z okreslonym programem sampli) - jednym słowem: czy istnieje jakiś edytor na PC dla MPC?

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » czwartek 28 maja 2009, 16:55

...poniewaz dopiero zaznajamiam się z tematyką MPC, pojawilo mi się pytanie - czy jest mozliwe stworzenie sekwencji za pomocą komputera i wgrania ich do samplera (juz jako plikow sekwencyjnych z okreslonym programem sampli)
tylko poprzez MIDI - gdzie sam określasz sobie pod jaki klawisz masz sampel
(na pc robisz sekwencje midi i przenosisz do mpc i tam pod sekwencje ładujesz sample)

- jednym słowem: czy istnieje jakiś edytor na PC dla MPC? ...
jedynym edytorem ktorego spotkasz to taki, ktory mozesz sobie zrobic pgm-y z samplami
na pc są bodajże 2 takie edytorki min: BlueBox

http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » czwartek 28 maja 2009, 18:07

...poniewaz dopiero zaznajamiam się z tematyką MPC, pojawilo mi się pytanie - czy jest mozliwe stworzenie sekwencji za pomocą komputera i wgrania ich do samplera (juz jako plikow sekwencyjnych z okreslonym programem sampli) - jednym słowem: czy istnieje jakiś edytor na PC dla MPC? ...
A jaki jest w tym sens?
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » piątek 29 maja 2009, 10:40

A jaki jest w tym sens?...
żaden, no chyba że chcesz sobie utrudniać życie...
http://www.myspace.com/audiophone

gomor

Post autor: gomor » piątek 29 maja 2009, 11:32

...A jaki jest w tym sens?...
żaden, no chyba że chcesz sobie utrudniać życie......

sens jest taki ze mam sporo sekwencji porobionych na pc (w programach typu modplug) i fajnie by bylo je przekonwertowac i wgrac jako pgm-y do MPC, zamiast wybijac jeszcze raz wszystko... wiec w tym przypadku jesto ułatwienie życia:)

ODPOWIEDZ