Korg M3 - użytkownicy
Re: Korg M3 - użytkownicy
!!! U W A G A !!!
Mamy niespodziankę (czytaj prezent) na Święta od Korga.
Na stronie korg.com w zakładce M3 znajduje się najnowsza aktualizacja systemu do Korga (1.11) oraz jego edytora (1.51).
A w niej nowe 32 barwy w banku I-E.
Zainstalowałem i... Podłaczyłem mikrofon... Akord i cisza...
Po wypowiedzeniu niecenzuralnego słowa (k...) do mikrofonu usiadłem i zaniemówiłem. To słowo zabrzmiało jak Chór niejakiego Pana R przepuszczony przez 16 oscylatorów i marsjanskie filtry.
To 32 barwy typu Vocoder. Jeszcze nie słyszałem tak świetnego Vocodera. A mikrofon to podstawowy dynamiczny Shure za troche więcej niż 100 zł.
Korg wypuścił naprawde kawał maszyny. Coraz bardziej ten sprzęt mnie rozpieszcza.
Na stronie korg.com w zakładce M3 znajduje się najnowsza aktualizacja systemu do Korga (1.11) oraz jego edytora (1.51).
Po wypowiedzeniu niecenzuralnego słowa (k...) do mikrofonu usiadłem i zaniemówiłem. To słowo zabrzmiało jak Chór niejakiego Pana R przepuszczony przez 16 oscylatorów i marsjanskie filtry.
To 32 barwy typu Vocoder. Jeszcze nie słyszałem tak świetnego Vocodera. A mikrofon to podstawowy dynamiczny Shure za troche więcej niż 100 zł.
Korg wypuścił naprawde kawał maszyny. Coraz bardziej ten sprzęt mnie rozpieszcza.
...!!! U W A G A !!!
Korg wypuścił naprawde kawał maszyny. Coraz bardziej ten sprzęt mnie rozpieszcza. ...
Zaraz, te barwy i wokoder bez Radiasa? Myślałem, że to razem jest
Korg wypuścił naprawde kawał maszyny. Coraz bardziej ten sprzęt mnie rozpieszcza. ...
Zaraz, te barwy i wokoder bez Radiasa? Myślałem, że to razem jest

Rzeczywiście! Zainstalowałem, supersprawa !
Rzeczywiście! Zainstalowałem, supersprawa !

Cieszę się, że podoba Wam się KORG M3. To jest jeden z najlepszych syntezatorów workstation ostatnich lat. Życzyłbym sobie jedynie więcej brzmień na pokładzie.
_ REMI_
Korg KRONOS, Korg OASYS, Korg M3, Yamaha Motif XS, Access Virus TI
...Cieszę się, że podoba Wam się KORG M3. To jest jeden z najlepszych syntezatorów workstation ostatnich lat. Życzyłbym sobie jedynie więcej brzmień na pokładzie....
Jak już o życzeniach (dobry czas na to
), to życzyłbym sobie też barw..., ale też do samplera. Chyba nic jeszcze nie wyszło?
Jak już o życzeniach (dobry czas na to

...brakuje Ci brzmień do samplera?
Przecież na rynku jest ogromna ilość sampli.
Zajrzyj na www.bestservice.de
Jest to kopalnia próbek. Oni wiedzą, co jest dobre. Bardzo często korzystam z ich propozycji :)
Poza tym, bestservice ma polskiego dystrybutora, więc z dostępnością nie ma najmniejszych problemów!
Zajrzyj na www.bestservice.de
Jest to kopalnia próbek. Oni wiedzą, co jest dobre. Bardzo często korzystam z ich propozycji :)
Poza tym, bestservice ma polskiego dystrybutora, więc z dostępnością nie ma najmniejszych problemów!
_ REMI_
......brakuje Ci brzmień do samplera?
Zajrzyj na http://www.bestservice.de
Poza tym, bestservice ma polskiego dystrybutora, więc z dostępnością nie ma najmniejszych problemów!...
Źle się wyraziłem :) Chodziło mi swego rodzaju docenienie M3 i wypuszczanie barw specjalnie dla tego instrumentu
tak jak ostatnio Kid Nepro. Barw mam sporo bo używałem e-5000, ale rzeczywiście dawno nie odwiedzałem bestservice
Zajrzyj na http://www.bestservice.de
Poza tym, bestservice ma polskiego dystrybutora, więc z dostępnością nie ma najmniejszych problemów!...
Źle się wyraziłem :) Chodziło mi swego rodzaju docenienie M3 i wypuszczanie barw specjalnie dla tego instrumentu

Mnie się też ten instrument bardzo podoba, i pasuje do muzyki, jaką tworzę...
... ale niestety sobie go nie kupię. Dla kogoś takiego jak ja (kto opiera się w dużej mierze na oprogramowaniu i komputerze, a potrzebuje instrumentu tylko jako wsparcie), M3 jest po prostu za drogi.
Dla moich potrzeb M3 nie wnosi aż tyle lepszego w stosunku do takiego np. Juno-G, żeby opłacało się wydać o 5000 zł więcej... Ja wiem, że M3 ma lepszą klawiaturę, lepszy ekran, lepsze brzmienia, Karmę itp. Ale nie czyni to takiej różnicy, którą możnaby nazwać przepaścią. A takie brzmienia - tu różnica naprawdę jest nieduża (zwłaszcza jeżeli ktoś może posiłkować się komputerem). Tymczasem różnica w cenie to jest przepaść.
Chyba żeby ktoś próbował mnie przekonać, żeby opchnąć komputer z całym softwarem i pracować tylko na M3...
Bo gdybym nie używał komputera, to na pewno M3 byłby teraz dla mnie na 1 miejscu listy życzeń. Ale nie potrafię uwierzyć, że nie ograniczyłoby mnie to mocno (to tak właściwie bardziej pod kątem dyskusji w wątku "software vs. hardware"
)
... ale niestety sobie go nie kupię. Dla kogoś takiego jak ja (kto opiera się w dużej mierze na oprogramowaniu i komputerze, a potrzebuje instrumentu tylko jako wsparcie), M3 jest po prostu za drogi.
Dla moich potrzeb M3 nie wnosi aż tyle lepszego w stosunku do takiego np. Juno-G, żeby opłacało się wydać o 5000 zł więcej... Ja wiem, że M3 ma lepszą klawiaturę, lepszy ekran, lepsze brzmienia, Karmę itp. Ale nie czyni to takiej różnicy, którą możnaby nazwać przepaścią. A takie brzmienia - tu różnica naprawdę jest nieduża (zwłaszcza jeżeli ktoś może posiłkować się komputerem). Tymczasem różnica w cenie to jest przepaść.
Chyba żeby ktoś próbował mnie przekonać, żeby opchnąć komputer z całym softwarem i pracować tylko na M3...

-
- Kontakt:
No ale kolego kup wszystkie wtyczki, programy i do tego odpowiedni komputer oraz karte muzyczną to sie okaze ze ... M3 a nawet Oasys taki wcale drogi nie jest.
A tak pozatym miałem Juno-G ... uwazam ze ten instrument ma duzo zalet .. ale jedna wade - brzmienie bardzo płaskie i mało wyraziste jak zreszta cala seria rolandów i duzo lepiej pracuje mi sie na Korg TR. No ale kazdy ma inne potrzeby :)
A tak pozatym miałem Juno-G ... uwazam ze ten instrument ma duzo zalet .. ale jedna wade - brzmienie bardzo płaskie i mało wyraziste jak zreszta cala seria rolandów i duzo lepiej pracuje mi sie na Korg TR. No ale kazdy ma inne potrzeby :)

...
Panie Jakubie
Po przeczytaniu tego postu pojawił się na mojej twarzy uśmiech. Ja własnie zrobiłem tak jak piszesz :) Sprzedałem cały sprzet wszystko co miałem źeby kupić M3. Przyznam źe nie zrobiłem tego tylko dla jego brzmień bo wcześniej teź miałem korga ale zrobiłem to dla komfortu pracy. Obecnie w fazie komponowania nie włączam wogóle komputera. Korzystam z Sekwensera pokładowego i skonczyły sie wszystkie moje problemy z konfiguracją, latencją i całym tym soft recordingiem.
Ale pozostawiam to do indywidualnej interpretacji.
Powiem tylko źe moja M-trójka zastapiła mi Korga X50. Waldorfa, Rolanda i kartę M-Audio FW1418.
Rozpatruję zakup modułu Radiasa dla dodania Analogowości lub Waldorfa Biofelda
Pozdrawiam i życzę Zdrowych Świąt.