Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Mr.Lee

Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: Mr.Lee » sobota 22 gru 2007, 15:54

!!! U W A G A !!!

Mamy niespodziankę (czytaj prezent) na Święta od Korga.
Na stronie korg.com w zakładce M3 znajduje się najnowsza aktualizacja systemu do Korga (1.11) oraz jego edytora (1.51).
A w niej nowe 32 barwy w banku I-E.
Zainstalowałem i... Podłaczyłem mikrofon... Akord i cisza...
Po wypowiedzeniu niecenzuralnego słowa (k...) do mikrofonu usiadłem i zaniemówiłem. To słowo zabrzmiało jak Chór niejakiego Pana R przepuszczony przez 16 oscylatorów i marsjanskie filtry.
To 32 barwy typu Vocoder. Jeszcze nie słyszałem tak świetnego Vocodera. A mikrofon to podstawowy dynamiczny Shure za troche więcej niż 100 zł.

Korg wypuścił naprawde kawał maszyny. Coraz bardziej ten sprzęt mnie rozpieszcza.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » sobota 22 gru 2007, 17:20

...!!! U W A G A !!!

Mamy niespodziankę (czytaj prezent) na Święta od Korga.
Na stronie korg.com w zakładce M3 znajduje się najnowsza aktualizacja systemu do Korga (1.11) oraz jego edytora (1.51).
A w niej nowe 32 barwy w banku I-E.
Zainstalowałem i... Podłaczyłem mikrofon... Akord i cisza...
Po wypowiedzeniu niecenzuralnego słowa (k...) do mikrofonu usiadłem i zaniemówiłem. To słowo zabrzmiało jak Chór niejakiego Pana R przepuszczony przez 16 oscylatorów i marsjanskie filtry.
To 32 barwy typu Vocoder. Jeszcze nie słyszałem tak świetnego Vocodera. A mikrofon to podstawowy dynamiczny Shure za troche więcej niż 100 zł.

Korg wypuścił naprawde kawał maszyny. Coraz bardziej ten sprzęt mnie rozpieszcza. ...
Zaraz, te barwy i wokoder bez Radiasa? Myślałem, że to razem jest

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » sobota 22 gru 2007, 20:17

Korg wypuścił naprawde kawał maszyny. Coraz bardziej ten sprzęt mnie rozpieszcza. ...

Rzeczywiście! Zainstalowałem, supersprawa !

Awatar użytkownika
remimusic
Kontakt:

Post autor: remimusic » sobota 22 gru 2007, 21:09

Cieszę się, że podoba Wam się KORG M3. To jest jeden z najlepszych syntezatorów workstation ostatnich lat. Życzyłbym sobie jedynie więcej brzmień na pokładzie.
_ REMI_

Korg KRONOS, Korg OASYS, Korg M3, Yamaha Motif XS, Access Virus TI

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » sobota 22 gru 2007, 21:31

...Cieszę się, że podoba Wam się KORG M3. To jest jeden z najlepszych syntezatorów workstation ostatnich lat. Życzyłbym sobie jedynie więcej brzmień na pokładzie....
Jak już o życzeniach (dobry czas na to ), to życzyłbym sobie też barw..., ale też do samplera. Chyba nic jeszcze nie wyszło?

Awatar użytkownika
remimusic
Kontakt:

Post autor: remimusic » sobota 22 gru 2007, 23:45

...brakuje Ci brzmień do samplera?

Przecież na rynku jest ogromna ilość sampli.

Zajrzyj na www.bestservice.de

Jest to kopalnia próbek. Oni wiedzą, co jest dobre. Bardzo często korzystam z ich propozycji :)

Poza tym, bestservice ma polskiego dystrybutora, więc z dostępnością nie ma najmniejszych problemów!
_ REMI_

Korg KRONOS, Korg OASYS, Korg M3, Yamaha Motif XS, Access Virus TI

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » niedziela 23 gru 2007, 08:53

......brakuje Ci brzmień do samplera?
Przecież na rynku jest ogromna ilość sampli.
Zajrzyj na http://www.bestservice.de
Jest to kopalnia próbek. Oni wiedzą, co jest dobre. Bardzo często korzystam z ich propozycji :)
Poza tym, bestservice ma polskiego dystrybutora, więc z dostępnością nie ma najmniejszych problemów!...
Źle się wyraziłem :) Chodziło mi swego rodzaju docenienie M3 i wypuszczanie barw specjalnie dla tego instrumentu tak jak ostatnio Kid Nepro. Barw mam sporo bo używałem e-5000, ale rzeczywiście dawno nie odwiedzałem bestservice

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 23 gru 2007, 11:32

Mnie się też ten instrument bardzo podoba, i pasuje do muzyki, jaką tworzę...

... ale niestety sobie go nie kupię. Dla kogoś takiego jak ja (kto opiera się w dużej mierze na oprogramowaniu i komputerze, a potrzebuje instrumentu tylko jako wsparcie), M3 jest po prostu za drogi.

Dla moich potrzeb M3 nie wnosi aż tyle lepszego w stosunku do takiego np. Juno-G, żeby opłacało się wydać o 5000 zł więcej... Ja wiem, że M3 ma lepszą klawiaturę, lepszy ekran, lepsze brzmienia, Karmę itp. Ale nie czyni to takiej różnicy, którą możnaby nazwać przepaścią. A takie brzmienia - tu różnica naprawdę jest nieduża (zwłaszcza jeżeli ktoś może posiłkować się komputerem). Tymczasem różnica w cenie to jest przepaść.

Chyba żeby ktoś próbował mnie przekonać, żeby opchnąć komputer z całym softwarem i pracować tylko na M3... Bo gdybym nie używał komputera, to na pewno M3 byłby teraz dla mnie na 1 miejscu listy życzeń. Ale nie potrafię uwierzyć, że nie ograniczyłoby mnie to mocno (to tak właściwie bardziej pod kątem dyskusji w wątku "software vs. hardware" )

piotrel_muzyk
Kontakt:

Post autor: piotrel_muzyk » niedziela 23 gru 2007, 12:39

No ale kolego kup wszystkie wtyczki, programy i do tego odpowiedni komputer oraz karte muzyczną to sie okaze ze ... M3 a nawet Oasys taki wcale drogi nie jest.

A tak pozatym miałem Juno-G ... uwazam ze ten instrument ma duzo zalet .. ale jedna wade - brzmienie bardzo płaskie i mało wyraziste jak zreszta cala seria rolandów i duzo lepiej pracuje mi sie na Korg TR. No ale kazdy ma inne potrzeby :)

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » niedziela 23 gru 2007, 13:07

Chyba żeby ktoś próbował mnie przekonać, żeby opchnąć komputer z całym softwarem i pracować tylko na M3... Bo gdybym nie używał komputera, to na pewno M3 byłby teraz dla mnie na 1 miejscu listy życzeń. Ale nie potrafię uwierzyć, że nie ograniczyłoby mnie to mocno (to tak właściwie bardziej pod kątem dyskusji w wątku "software vs. hardware" )
...
Panie Jakubie

Po przeczytaniu tego postu pojawił się na mojej twarzy uśmiech. Ja własnie zrobiłem tak jak piszesz :) Sprzedałem cały sprzet wszystko co miałem źeby kupić M3. Przyznam źe nie zrobiłem tego tylko dla jego brzmień bo wcześniej teź miałem korga ale zrobiłem to dla komfortu pracy. Obecnie w fazie komponowania nie włączam wogóle komputera. Korzystam z Sekwensera pokładowego i skonczyły sie wszystkie moje problemy z konfiguracją, latencją i całym tym soft recordingiem.
Ale pozostawiam to do indywidualnej interpretacji.
Powiem tylko źe moja M-trójka zastapiła mi Korga X50. Waldorfa, Rolanda i kartę M-Audio FW1418.
Rozpatruję zakup modułu Radiasa dla dodania Analogowości lub Waldorfa Biofelda
Pozdrawiam i życzę Zdrowych Świąt.

ODPOWIEDZ