Z tego, co pamietam, zdarza mi sie synchronizowac od czasu do czasu dwie lub nawet trzy DAW i nie przypominam sobie o problemach nawet przed 2002 (tzn problemy w kwestii synchronizacji sa, ale chodzi o cos zupelnie innego).
PiotrK: Bede arumentowal konkretami, a nie cytatami z sieci: jako pierwszy z brzegu przyklad, moge Ci powiedziec, ze wydany w 2001 podwojny album M.Ostrowskiej "Instynkt" byl robiony zarowno na tasmie dwucalowej, jak i m.in. na Cubase VST, gdzie masterem byl magnetofon z nagranym timecode i poprzez synchronizator Motu Timepiece II generowany byl MIDI TC - masz wiec przyklad kilkunastu utworow na jednym wydawnistwie robiony takimi technikami synchro.
Teraz dla odmiany przeniesmy sie na koniec 2007 - co do blednej synchronizacji poprzez VST System Link - niedawno byl w EiS wywiad z pewna kapela, gdzie wspomniano o tym, jak to komputer glowny rezyserki poprzez VST System Link zarzadza laptopem jednego z muzykow. Plyta oczywiscie jest na rynku - bez takiej synchronizacji nie byloby mozliwe zrobienie tak duzych projektow.
I takich przykladow od czasow Cubase na Atari ST poprzez Cubase VST do wersji SX1-3 i obecnej Cubase 4 moglbym przytoczyc sporo wylacznie z wlasnego podworka. To tyle co do opisywanych w sieci historyjek.
Choć swoją drogą ten program wciąż mnie nie przekonuje. Z bardzo wielu powodów (od ceny począwszy, a na wyglądzie, wątpliwej stabilności, "ciężkości" dla komputera itp. skończywszy...). Lecz to może być akurat tylko mój problem.

Prawodopodobnie tak. Co do stabilnosci i wydajnosci: ostatnie prace u kolegi w studio: na kilkanascie kawalkow tylko dwa mialy "jedynie" ok. 100 sladow, reszta od 120 i wiecej, rekordem bylo 186 (jesli dobrze pamietam) trackow w jednym kawalku (CSX3/C4, jeden pecet C2D) - to taki kolejny przyklad z wlasnej skory, a nie z opowiadan w sieci.
A ze jest gorzej z Cubase - tego nie zaprzeczam - taka polityka Yamahy. Nie potrafie natomiast wyjasnic czesto opisywancyh tu problemow. Dlaczego jest tak, ze mi oraz moim kolegom, z ktorymi najczesciej wspolpracuje (dlatego z koniecznosci wymiany projektow wszyscy mamy C SX3/C4), Cubase 4 dziala przynajmniej na tyle, zeby mozna bylo pracowac z klientem (czyli kiedy czasu na wpadki nie ma)? Ale to juz pytanie nie do mnie.
I tak "duzy" Protools najlepszy :)