Czy homerecording daje radę?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Re: Czy homerecording daje radę?

Post autor: wishmaster2 » poniedziałek 25 sie 2008, 13:29

Jakość tych dźwięków jest napewno najwyższej próby, więc właśnie pod względem jakości używanie go przemienia homerecording w "high-recording"

Nieprawda. Zwlaszcza w departamencie muzyki klasycznej gwarancja prawdziwego "high-recordig" jest i zawsze bedzie zywy instrument.
O ile przed tworcami bibliotek "fortepianowych" wlasciwie nic nie stoi na przeszkodzie (rodzaje artykulacji wyznacza tylko funkcja velocity) - dzisiaj mamy klawisze na 300 GB, jutro pewnie na terabajta
(moim zdaniem teraz juz pajacuja, bo scigaja sie z jakoscia probkowania,
ktorej "mp3-kowa ludozerka" i tak nic nie pokuma) to dla oszolomionego tymi "nowymi jakosciami" artysty jest to kolejna pulapka, kolejny kamyczek w ogromnej stercie sampli, ktorych polowa i tak sie do niczego nie nadaje.
To mam wlasciwie do zarzucenia firmom typu EastWest, ktore zamiast
celowac w techniki pozwalajace coraz sprawniej aranzowac instrument
smyczkowy, czy dety (wierzcie mi - bardzo wielu rzeczy nie da sie zagrac dysponujac nawet takimi wypasionymi kolekcjami orkiestralnymi) zawalaja czlowieka coraz to wiekszymi krowami, powtorkami tych samych artykulacji, tyle, ze sciaganych przez inne mikrofony, w innej sali, czy (kompletny idiotyzm) okraszonych jeszcze innego rodzaju poglosem. Ale takie supergigabajtowe efekciarstwo sie sprzedaje - wiec spoko, jest luzik.

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » poniedziałek 25 sie 2008, 13:43

Matiz - Schiller jest w radiu regularnie - i uwierz ,jeżeli już leci, jakość jego produkcji dosłownie spala poziom produkcji, mixu i masteringu,prawie wszystkiego,co szło "before and after".Oczywiście wspomniałem przecież wcześniej,iż nikt o zdrowych zmysłach nie inwestowałby w kilkuzerowe studia , by zapętlać DRAMY AND BASY (także i w pokrewnych gatunkach).Chodzi właśnie o to piękno VELOCITY(czyt.Łomnicki ,Olbrychski,Hańcza), o której wspomniał Wishmaster2 i jak dorzucimy do tego utopijny dla nas finansowo hardware,to powstanie właśnie "Trylogia" Petera Jacksona".Nie do podrobienia na komputerach...
..
Podobał mi się ten włoski faul - dobra i któtka pamieć

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » poniedziałek 25 sie 2008, 13:48

Biznes sie kreci, dla pojedynczego tworcy tymczasem tortura coraz wieksza :)
Szkoda, ze przy okazji reklamowania tego czy innego softowego produktu uzytego w produkcji tej czy tej, a firmowanej jednym znanym nazwiskiem,
nie umieszcza sie nazwisk kilku, kilkunastu osob, ktore wspolpracowaly na roznych etapach tworzenia - sztab anonimowych ludzi. Dlatego zawsze pytam - czym jest homerecording i gzdie, w ktorym momencie on sie w rzeczywistosci konczy. Przeciez nie dajmy sie zwariowac etykietkom na pudelkach :)

bkz

Post autor: bkz » poniedziałek 25 sie 2008, 13:53

...Jakość tych dźwięków jest napewno najwyższej próby, więc właśnie pod względem jakości używanie go przemienia homerecording w "high-recording"

Nieprawda. Zwlaszcza w departamencie muzyki klasycznej gwarancja prawdziwego "high-recordig" jest i zawsze bedzie zywy instrument.
O ile przed tworcami bibliotek "fortepianowych" wlasciwie nic nie stoi na przeszkodzie (rodzaje artykulacji wyznacza tylko funkcja velocity) - dzisiaj mamy klawisze na 300 GB, jutro pewnie na terabajta
(moim zdaniem teraz juz pajacuja, bo scigaja sie z jakoscia probkowania,
ktorej "mp3-kowa ludozerka" i tak nic nie pokuma) to dla oszolomionego tymi "nowymi jakosciami" artysty jest to kolejna pulapka, kolejny kamyczek w ogromnej stercie sampli, ktorych polowa i tak sie do niczego nie nadaje.
Wbrew Twoim przekonaniu coraz to doskonalsze próbkowanie jest w końcowym efekcie słyszalne przez potencjalnego odbiorcę słuchającego mp3. Im lepsze próbkowanie, tym mniejsza strata na jakości przy filtrowaniu, FX i masteringu w szczególności jeśli chodzi o cyfrowe zabiegi. Często instrumenty potrafią przechodzić przez kilkanaście wirtualnych efektów (licząc również kompresory, limitery, eq, multibandy jak i te bardziej słyszalnie zmieniające brzmienie jak chorus'y, lowpassy, hipassy, emulatory amp'ów gitarowych, lamp itp). Jeżeli w mixie na jeden instrument zapniemy jeden, dwa efekty + kompresor na sumie, to owszem dla mp3-sluchacza nie bedzie odczuwalna troszke slabsza jakosc nagrania. Ale jeśli 80% tracków będzie latało z jakimiś wspomagaczami + na sumie pokaźna paczka wtyczek, to wierz mi, będzie słychać różnicę.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 25 sie 2008, 14:08

Matiz - Schiller jest w radiu regularnie - i uwierz ,jeżeli już leci, jakość jego produkcji dosłownie spala poziom produkcji, mixu i masteringu,prawie wszystkiego,co szło "before and after".Oczywiście wspomniałem przecież wcześniej,iż nikt o zdrowych zmysłach nie inwestowałby w kilkuzerowe studia , by zapętlać DRAMY AND BASY (także i w pokrewnych gatunkach).

No tak, ale jezeli, to jest wyjatek a nie regula. Mowimy raczej o "mielonce" a nie rodzynkach, choc obawiam sie (a Ty wiesz), ze z tym nie jest tak, jak sie wielu wydaje

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 25 sie 2008, 14:11

...Pierwszym hitem zrobionym calkowicie "in-the-box" czyli tylko i wylacznie w PT byla "La vida loca" Ricky Martina.

No wreszcie jakiś konkret! Trza było tak od razu. Masz jakieś materiały źródłowe? Jestem ciekaw szczegółów....
...
Ale jakie szczegoly? To bylo chyba 10 lat temu, ja to znam z forow (zagranicznych) i materialow digidesign, ale to naprawde dawno bylo... W kazdym razie ten utwor byl pierwszym znanym hitem zrealizowanym calkowicie wewnatrz PT (oczywiscie jakies zewnetrzne efekty byly, ale chodzi o mikser PT).

minimax

Post autor: minimax » poniedziałek 25 sie 2008, 14:18

W kazdym razie ten utwor byl pierwszym znanym hitem zrealizowanym calkowicie wewnatrz PT (oczywiscie jakies zewnetrzne efekty byly, ale chodzi o mikser PT)....

Mikser?? Ten wątek jest o instrumentach i metodzie pracy...
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 25 sie 2008, 14:28

...W kazdym razie ten utwor byl pierwszym znanym hitem zrealizowanym calkowicie wewnatrz PT (oczywiscie jakies zewnetrzne efekty byly, ale chodzi o mikser PT)....

Mikser?? Ten wątek jest o instrumentach i metodzie pracy...
...

Jak się okazuje, teraz już nikt nie wie nawet, o czym jest ten wątek i po co cała dyskusja. Fajnie

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » poniedziałek 25 sie 2008, 14:46

Jak się okazuje, teraz już nikt nie wie nawet, o czym jest ten wątek i po co cała dyskusja. Fajnie ...
..rzekł na to Pan Jabu co na chwilę ożył..wrócił do Lachowicz i w grób się położył..

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » poniedziałek 25 sie 2008, 15:31

Wbrew Twoim przekonaniu coraz to doskonalsze próbkowanie jest w końcowym efekcie słyszalne przez potencjalnego odbiorcę słuchającego mp3. Im lepsze próbkowanie, tym mniejsza strata na jakości przy filtrowaniu, FX i masteringu w szczególności jeśli chodzi o cyfrowe zabiegi. Często instrumenty potrafią przechodzić przez kilkanaście wirtualnych efektów (licząc również kompresory, limitery, eq, multibandy jak i te bardziej słyszalnie zmieniające brzmienie jak chorus'y, lowpassy, hipassy, emulatory amp'ów gitarowych, lamp itp). Jeżeli w mixie na jeden instrument zapniemy jeden, dwa efekty + kompresor na sumie, to owszem dla mp3-sluchacza nie bedzie odczuwalna troszke slabsza jakosc nagrania. Ale jeśli 80% tracków będzie latało z jakimiś wspomagaczami + na sumie pokaźna paczka wtyczek, to wierz mi, będzie słychać różnicę.

Wiem, nie mniej uwazam, ze juz pare lat temu osiagnelismy standardy na takim poziomie, ktory W PRAKTYCE (i mam na mysli sesje na ladnych kilkadziesiet sladow z wtyczkami) jest zupelnie wystaczajacy. W PRAKTYCE - bo wiem ze w teorii nigdy nie bedzie tak dobrze zeby lepiej byc nie moglo (innymi slowy zarobic jeszcze troche grosza na frajerach-pasjonatach).
Jak powiedzialem - szkoda tylko, ze przy okazji glowny problem obslugi takich pokaznych bibliotek jest w dalszym ciagu traktowany po maccoszemu. Ludzie maja dostep do ciagle tych samych, trudnoedytowalnych artykulacji, wlasciwie po kilkunastu sekundach mozna odgadnac z jakim produktem mamy do czynienia. Jesli robisz muzyke klasyczna czy filmowa, to sample mozna "masakrowac" na prawde tylko do pewnego stopnia, poniewaz owa biblioteka jest brzmieniowo bardzo spojna i glupie odstrojenie o jedna nute robi juz duza roznice (np.motyw nieszczesnych glissando w bardzo zawezonym przez producenta wyborze - czlowiek jest praktycznie ograniczony do narzuconej tonacji, czasu ataku, wygasania - istnieja spore graniczenia). Analogicznie moglbym zadac pytanie - po co mi np. probki "high-recordig" najbardziej nawet odjechanego brzmienia gitarowego (szybciej sie porozumiemy na tym przyladzie) jesli probkowana gitara posiada tylko trzy struny?

ODPOWIEDZ