DAW na stacji roboczej typu serwer

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
DJOZD

DAW na stacji roboczej typu serwer

Post autor: DJOZD » środa 14 sty 2009, 15:23

Witam.
Tym razem ja zadam pytanie
Mam okazje wzięcia prawie za darmo komputer typu serwer. Model IBM xSeries 226. Jest nim 2x Xeon 3.2ghz (chyba dualcore), pare giga ramu na ddr2, dyski SCSI, itp itd. obudowa tower.

Mysle ze po malym tuningu (np. wyeliminowanie zbednej ilosci witaraków, byc moze tam sa dwa zasilacze?) daloby sie to uzywac do muzyki. Kuszą wysokiej klasy podzespoly typu zasilacz, plyta glowna itp itd. Jak to w serweracch, bez kompromisów.

Moje pytanie dotyczy tego czy ktoś z was mial docyznienia z takimi maszynami przy pracy z aplikacjami DAW? CHodzi mi najbardziej o obsluge systemu wieloprocesorowego. Czy np. Samplitude nie bedzie mialo probelmów? Teoretycznie powinno to wygladac jak 4 rdzenie, ale czy na pewno DAW'y tak to beda widzialy?

Jeszcz jedno, czy nie ma problemów ze współpracą miedzy dyskami SCSI a SATA, czy nawet ATA? Szkoda byloby wyrarzucac to co ma jest zamontowane. Chociazby na system.

PS. Proszę nie pisac mi ze to nie ma sensu na serwerze itp. Mam swiadomosc tego ze to byc moze prądozerna maszyneria, glosna itp. Pytam bo jest maszyna za friko do wzięcia, a potencjlnie jest duzo szybsza od tego na czym teraz pracuje i byc moze gra jest warta swieczki. Patrząc na jakosc wykonania serwerów. A sprzet w cale nie stary jest.

Bede wdzięczny za jakies informacje

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: DAW na stacji roboczej typu serwer

Post autor: szkudlik » środa 14 sty 2009, 15:43

Win XP pro to po pierwsze, inaczej nie bedzie pracował na 2 fizycznych prockach. Albo lepiej Windows Server do którego producenci dostarczają drivery (nie wiem jak tam z DirectX?). Nie jestem pewien czy Vista by wzięła drivery od Win2008 server... jak nie to Vista odpada. A wogóle takie maszyny najlepiej się czują na Linux RedHat Enterprise5

Od strony programowej niczym sie toto nie różni od 4 rdzeni.

Mogą być problemy sprzętowe - niekóre "domowe" karty PCI nie chcą działać (sprawdzone praktycznue niestety na maszynie Proliant HP380 G2)

Póki jest na gwarancji - OK, ale jak potem coś się zepsuje to koszta naprawy powalają. A te maszyny potrafią sie zepsuć.

Słabiutka karta grafiki, ale do DAW to nie powinno rzutować.

Tuning z wentylatorami - nie radzę. Nie wiem jak ten model ale np. Sun Netra 4500 potrafi się przegrzać w ciągu 30 sekund (!!) pracy bez założonej górnej pokrywy obudowy.

Hałas - porównywalny z małym odkurzaczem.

Pobór prądu z sieci - duży, podnad kilaset wat, 3-4 razy więcej niż domowa maszyna. To też trza wliczyć w koszta używania czegoś takiego

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 14 sty 2009, 16:27

Dzieki za garsc sensownych uwag. Byc moze ktos jeszcze sie odezwie kto mial doczynienia z serwerami a jednoczesnie jest stydyjnym.

A wiesz cos na temat pamieci do tych maszyn? Nie umiem sie doczytac czy te maszyny dzialaja tylko z konkretnym rodzajem DDR2 czy moze da sie tam wlozyc inne pamieci. W przypadku tego konkrenie modelu pisze o PC2-3200 DDR II ECC. Tak jakby tylko te pamieci (400mhz) mogly byc tam wsadzone. A co z klasycznymi DDR2 (nie strikte do serwerów) o wyzszym taktowaniu?

Powiedz mi to grzanie sie tego pudła pochdzi głownie od procesorów czy moze ze sposobu gospodarki energią? Na zasadzie "wszytsko na full". Dwa zasilacze kolo 500W, czy to tez konieczne. Moze pojdzie na jednym.

Awatar użytkownika
estbeatz

Post autor: estbeatz » środa 14 sty 2009, 16:49

Ogólnie dosyć niedawno "królował" tu na forum wątek o takiej stacji roboczej "serwerowej". Fakt, że tam bardziej chodziło o słuszność zakupu ale możesz poczytać, może dowiesz się czegoś konkretnego. Wyszukiwarka;)

Ja bym się nie zastanawiał tylko brał od razu taki kąsek!

A co do pamięci, jak wiesz jaka dokładnie jest tam płyta główna to poszukaj w necie info o niej i bedziesz wiedział wszystko na temat swojej platformy;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 14 sty 2009, 17:15

...Ogólnie dosyć niedawno "królował" tu na forum wątek o takiej stacji roboczej "serwerowej". Fakt, że tam bardziej chodziło o słuszność zakupu ale możesz poczytać, może dowiesz się czegoś konkretnego. Wyszukiwarka;)

Ja bym się nie zastanawiał tylko brał od razu taki kąsek!

A co do pamięci, jak wiesz jaka dokładnie jest tam płyta główna to poszukaj w necie info o niej i bedziesz wiedział wszystko na temat swojej platformy;)

Pozdrawiam...
Znam ten wątek, sam tez bralem w nim udzial. Tyle ze tam temat poszedł w strone sesnsownosci inwestowania w taka maszyne pieniedzy, w sytuacji kiedy kolega mial juz wtedy procesor 4 rdzeniowy.

Osobiscie nie inwestowalnym w to kasy, sytuacja jest poporstu wyjatkowa kiedy to komputer moge miec za darmo.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 14 sty 2009, 17:15

Właśnie, IBMy (tak jak z resztą też Dell, HP czy Sun) mają swoje własne płyty główne opracowane specjalnie do konkretnego modelu serwera. Jedno co tam jest standardowe to procki.

Pamięci - są z tym problemy, każda z maszyn akceptuje tylko i wyłącznie jeden typ pamięci ze ściśle określonymi parametrami. Przynajmniej tak działają SunFire, Sun Netra i HP Proliant. Innych nie jestem pewien. Można oczywiście dopasować coś z rynku, ale nie jest to łatwe.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » środa 14 sty 2009, 22:30

Pamięci - są z tym problemy, każda z maszyn akceptuje tylko i wyłącznie jeden typ pamięci ze ściśle określonymi parametrami. Przynajmniej tak działają SunFire, Sun Netra i HP Proliant.

Dell'owskim przeważnie wystarcza zgodność slotu. Prędkość, pojemność a nawet producent wydają się nie grać roli. Testowałem ręcznie we wszystkich modelach Dell'a które wyszły przez ostatnie dwa lata. Ale z wyjątkami! Foxconn (robi dla Dell'a płyty) wprowadza rzadko takie ograniczenia. Po co nie wiem, jedynie się domyślam - konkretny model jest skazany na dany ram przez cały okres swojej produkcji - producenci ramu pewnie lubią takie kontrakty. Tak tak, parametry te same, ale inny producent i nie ma zabawy. Ale jeśli nawet jest kilka plusów, dla których jako stację roboczą audio warto by mieć serwer, to jednak jest za dużo dużych minusów, dla których nie warto W zeszłym roku marzyło mi się postawić wszystko na serwerze. Podchodziłem do tematu kilka razy. Ale głową muru nie przebijesz i tak na przykład:
- odkurzacz zawsze będzie odkurzaczem (nie ma stosowanego wydajnego chłodzenia pasywnego czy płynnego - wywiew coniekórego serwera można z powodzeniem używać jako suszarki do włosów)
- i tu mogę pisać dalej, ale szkudlik najważniejsze rzeczy już powiedział, a ja chciałem z serca przytaknąć i pomysł odradzić. Serwer bym przyjął, sprzedał, odłożył pieniążki na kupkę, dozbierał i kupił standardowe zabawki. Jedyne "serwerowe" części z jakich korzystam to dyski Barracuda ES - przy 7200rpm niewiele głośniejsze od zwykłych dysków. Tak a propos zrezygnowałem z planu postawienia wszystkiego na dyskach 15k z uwagi na hałas. Bariera osiągów to w tej chwili bardziej systemy, sterowniki i programy, a właściwie ich kompilacja. Przy wydajności quadów z serii extreme xenony wcale tak różowo nie wypadają, a wszystko tanieje. Ja swój QX9650 odkupiłem za 1600zł od kolegi maniaka, który musiał mieć QX9770, gdy tylko wyszedł, bo te dwie dziesiąte GHz'a to dla niego skok w nadprzestrzeń

[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 14 sty 2009, 23:19

Serwer bym przyjął, sprzedał, odłożył pieniążki na kupkę, dozbierał i kupił standardowe zabawki.

Ja od siebie dodam tylko, że dokładnie właśnie tak bym zrobił, jak kolega powyżej pisze...
Miałem do czynienia z wieloma przeróżnymi serwerami i jedno czego jestem pewien, to że żadnego nie chciałbym mieć w domu.

Awatar użytkownika
estbeatz

Post autor: estbeatz » czwartek 15 sty 2009, 01:22

Ale w sytuacji gdy można mieć taka platformę za bezcen można się tym zainteresować. I przy okazji to forum wzbogaci się o nowe informacje. Po prostu weź ten sprzęt, zainstaluj wszystko jak leci i kombinuj. Wszelkie niejasności będziemy rozwiązywać na żywo w toku:) Sam chętnie bym wziął to w swoje łapki:P

Faktem jest, że taki sprzęt może okazać się nie wypałem, ale czemu nie spróbować? Może jednak będą z tego jakieś smaczne owoce?:)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tureakh

Post autor: Tureakh » czwartek 15 sty 2009, 01:38

Wypowiem sie na temat halasu:
Z czym jak z czym, ale z tym to ja problemow wiekszych nie mam.
Da sie to zrobic po cichu, w moim przypadku:

Radiatory Thermalright HR-01X
Wiatraki Noctua
Obudowa Thermaltake Armor + boczna klapa z wiatrakiem 25cm
Cichy dysk Barracuda

Wszystko ciche i wydajne, choc moze troche zbyt duzo miejsca zajmuje

ODPOWIEDZ