Spectrasonics Omnisphere

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
kaziorkaski

Re: Spectrasonics Omnisphere

Post autor: kaziorkaski » piątek 13 lut 2009, 15:03

......
I kwestia kolejna, jak takie brzmienia "pokazać" Omnisphere?...

a nie działają po przegraniu do katalogu \\Patches\\User\\

?

Pozdrawiam
Marcin...
Ano nie. Wkleiłem je tam i Omni tego nie widzi w Browser. A u Ciebie działają te z linku?

Co do wymagań - Omnisphere ma większe wymagania. Większe są próbki, a i tor syntezy bardziej złożony. Atmosphere testowałem kiedyś na AMD Sempron 1,8 i śmigał, a Omni na Core2Duo dopiero nabrał tempa. Wymogi podaje producent i nie ma co, trzeba je potraktować poważnie!
www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » wtorek 21 kwie 2009, 20:50

Przypominam się z tematem patchy do Omnisphere. Moje są w TYMfolderze. Załączam DWA moje przykładowe proste brzmienia, może ktoś sprawdzi czy będą u niego działać?!

A może ktoś już natrafił na jakieś ciekawe brzmienia, lub jest gotów się podzielić własnymi dokonaniami?
Nie twierdzę, ze przepastna biblioteka Omni, mi nie wystarcza, raczej idę za odwiecznym dążeniem ludzkości;), ku nowemu!

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 16 maja 2009, 22:06

Witam!
Ja mam takie pytanie, a mianowicie jak z brzmieniami elektronicznymi ?? Chodzi mi głównie o klubowe bassy z powerem i mega potężne leady trancowe. Czy omnisphere też posiada takie barwy ?? I przede wszystkim taką moc ?

Pozdrawiam
Robert
Początkujący muzyk.

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » czwartek 09 lip 2009, 22:29

...Witam!
Ja mam takie pytanie, a mianowicie jak z brzmieniami elektronicznymi ? Chodzi mi głównie o klubowe bassy z powerem i mega potężne leady trancowe. Czy omnisphere też posiada takie barwy ? I przede wszystkim taką moc ?

Pozdrawiam
Robert...

Oczywiście!

Zwłaszcza po ostatniej aktualizacji(polecam filmik ze strony Spectrasonics: EPISODE 8 - 2000 NEW PATCHES), sprawdza się rewelacyjnie w takich klimatach. Barw analogów jest naprawdę sporo, gotowe programy są dopracowane i brzmią "tłusto" i potężnie. Basów spora kolekcja, bez trudu znajduję pasujące brzmienie.

Ale co najlepsze, to nieprzebrana kolekcja bazowych próbek, oraz rewelacyjny Browser. Ja osobiście stwierdzam, że nawet w oparciu o jedną próbkę już można wiele zdziałać, a programy sa oparte z regóły o dwie, a programy Live to już szał;) Ja jestem nieustanie zachwycony tym cudem od stycznia. Mimo, że dokupiłem w międzyczasie Zebra2, to i tak Omnisphere to HIT!!!!

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 09 lip 2009, 22:46

Oczywiście!

Zwłaszcza po ostatniej aktualizacji(polecam filmik ze strony Spectrasonics: EPISODE 8 - 2000 NEW PATCHES), sprawdza się rewelacyjnie w takich klimatach. Barw analogów jest naprawdę sporo, gotowe programy są dopracowane i brzmią "tłusto" i potężnie. Basów spora kolekcja, bez trudu znajduję pasujące brzmienie.

Ale co najlepsze, to nieprzebrana kolekcja bazowych próbek, oraz rewelacyjny Browser. Ja osobiście stwierdzam, że nawet w oparciu o jedną próbkę już można wiele zdziałać, a programy sa oparte z regóły o dwie, a programy Live to już szał;) Ja jestem nieustanie zachwycony tym cudem od stycznia. Mimo, że dokupiłem w międzyczasie Zebra2, to i tak Omnisphere to HIT!!!!

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź . Czy mógłbyś jeszcze tylko zdradzić jaki masz komputer i jak Ci na nim Omni chodzi ??
Ja chcąc kupić Omni musiałbym zainwestować chyba w lepszego kompa, to znaczy w lepszy procesor. Ja mam Core 2 duo 1.86 i 2 Gb Ram, dysk Twardy 80 Gb + zewnętrzny 500 Gb.

Pozdrawiam serdecznie
Początkujący muzyk.

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » czwartek 09 lip 2009, 23:06

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź . Czy mógłbyś jeszcze tylko zdradzić jaki masz komputer i jak Ci na nim Omni chodzi ?
Ja chcąc kupić Omni musiałbym zainwestować chyba w lepszego kompa, to znaczy w lepszy procesor. Ja mam Core 2 duo 1.86 i 2 Gb Ram, dysk Twardy 80 Gb + zewnętrzny 500 Gb.

Pozdrawiam serdecznie ...

Więc ja z dokladnie takim sprzętem zaczynałem na początku roku w laptopie i nie miałem większych zastrzeżeń, oczywiście moje próby zestawienia całego projektu w oparciu tylko i wyłącznie o Omnisphere, się nie powiodły, ale oczywiście można na bierząco zgrywać gotowe ścieżki i po problemie. Tak więc, taki zestaw na dłuższą metę to jednak za mało. Aktualnie skompletowałem "skrzynkę" C2D 2,5; 4GB ram; dysk SATA II(to ważne ze zwględu na szybkość ładowania próbek); E-MU1212m, taka konfiguracja pozwala swobodnie działać z Omni(dziś oczywiście już bardziej się skłaniam ku 4 rdzeniom, i 64bit, ale to z czasem;).

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 09 lip 2009, 23:08

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź . Czy mógłbyś jeszcze tylko zdradzić jaki masz komputer i jak Ci na nim Omni chodzi ?

Pozdrawiam serdecznie ...

------------------------

Omnisphere jest dość wymagający. Nie używam go jako głównego instrumentu, ale jako dodatku i już zdążyłem poczuć jak ciężki jest na procek i dysk, a mam Intel Q6600 2.4 (quad core) 8GB RAM i kilka wewnętrznych dysków.

Obawiam się, że laptop (bo podejrzewam, że takowego używasz) z zewnętrznym dyskiem (zwłaszcza USB) szybko powie, że dla niego to za dużo. Siła Omnisphere przede wszystkim w efektach, które niestety kosztują sporo mocy.

Ja bym jednak najpierw kupił instrument, sprawdził czy obecny komputer Ci wystarcza i ewentualnie potem planował inwestycję w sprzęt.

- Piotr

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 10 lip 2009, 14:15

W ramach wyjaśnień ja mam Peceta więc możliwa by była wymiana po prostu samego procka i dokupienia kości RAM. Przynajmniej mi tak przyszło do glowy.

Dziękuje Wam za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam,
Robert
Początkujący muzyk.

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 10 lip 2009, 14:18

...W ramach wyjaśnień ja mam Peceta więc możliwa by była wymiana po prostu samego procka i dokupienia kości RAM. Przynajmniej mi tak przyszło do glowy.

Dziękuje Wam za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam,
Robert...

Jak wymienisz procka, dodasz pamięci i dysk wewnętrzny na sample, to spokojnie da radę. Ale ja bym sprawdził czy jest to właściwie konieczne.

- Piotr 

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 12 lip 2009, 13:48

To znaczy mój zamysł był taki, że dysk zewnętrzny posłuży mi po prostu jako partycja i tam bym sobie wpakowywał takie aplikację jak Omni, czy inne biblioteki. Jednak muszę się porządnie zastanowić, czy omni jest mi właściwie potrzebny.
Pozdro
Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ