Spectrasonics Omnisphere
-
Re: Spectrasonics Omnisphere
I kwestia kolejna, jak takie brzmienia "pokazać" Omnisphere?...
a nie działają po przegraniu do katalogu \\Patches\\User\\
?
Pozdrawiam
Marcin...
Ano nie. Wkleiłem je tam i Omni tego nie widzi w Browser. A u Ciebie działają te z linku?
Co do wymagań - Omnisphere ma większe wymagania. Większe są próbki, a i tor syntezy bardziej złożony. Atmosphere testowałem kiedyś na AMD Sempron 1,8 i śmigał, a Omni na Core2Duo dopiero nabrał tempa. Wymogi podaje producent i nie ma co, trzeba je potraktować poważnie!
-
A może ktoś już natrafił na jakieś ciekawe brzmienia, lub jest gotów się podzielić własnymi dokonaniami?
Nie twierdzę, ze przepastna biblioteka Omni, mi nie wystarcza, raczej idę za odwiecznym dążeniem ludzkości;), ku nowemu!
Ja mam takie pytanie, a mianowicie jak z brzmieniami elektronicznymi ?? Chodzi mi głównie o klubowe bassy z powerem i mega potężne leady trancowe. Czy omnisphere też posiada takie barwy ?? I przede wszystkim taką moc ?
Pozdrawiam
Robert
-
...Witam!
Ja mam takie pytanie, a mianowicie jak z brzmieniami elektronicznymi ? Chodzi mi głównie o klubowe bassy z powerem i mega potężne leady trancowe. Czy omnisphere też posiada takie barwy ? I przede wszystkim taką moc ?
Pozdrawiam
Robert...
Zwłaszcza po ostatniej aktualizacji(polecam filmik ze strony Spectrasonics: EPISODE 8 - 2000 NEW PATCHES), sprawdza się rewelacyjnie w takich klimatach. Barw analogów jest naprawdę sporo, gotowe programy są dopracowane i brzmią "tłusto" i potężnie. Basów spora kolekcja, bez trudu znajduję pasujące brzmienie.
Ale co najlepsze, to nieprzebrana kolekcja bazowych próbek, oraz rewelacyjny Browser. Ja osobiście stwierdzam, że nawet w oparciu o jedną próbkę już można wiele zdziałać, a programy sa oparte z regóły o dwie, a programy Live to już szał;) Ja jestem nieustanie zachwycony tym cudem od stycznia. Mimo, że dokupiłem w międzyczasie Zebra2, to i tak Omnisphere to HIT!!!!
Oczywiście!
Zwłaszcza po ostatniej aktualizacji(polecam filmik ze strony Spectrasonics: EPISODE 8 - 2000 NEW PATCHES), sprawdza się rewelacyjnie w takich klimatach. Barw analogów jest naprawdę sporo, gotowe programy są dopracowane i brzmią "tłusto" i potężnie. Basów spora kolekcja, bez trudu znajduję pasujące brzmienie.
Ale co najlepsze, to nieprzebrana kolekcja bazowych próbek, oraz rewelacyjny Browser. Ja osobiście stwierdzam, że nawet w oparciu o jedną próbkę już można wiele zdziałać, a programy sa oparte z regóły o dwie, a programy Live to już szał;) Ja jestem nieustanie zachwycony tym cudem od stycznia. Mimo, że dokupiłem w międzyczasie Zebra2, to i tak Omnisphere to HIT!!!!
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź

Ja chcąc kupić Omni musiałbym zainwestować chyba w lepszego kompa, to znaczy w lepszy procesor. Ja mam Core 2 duo 1.86 i 2 Gb Ram, dysk Twardy 80 Gb + zewnętrzny 500 Gb.
Pozdrawiam serdecznie

-
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź . Czy mógłbyś jeszcze tylko zdradzić jaki masz komputer i jak Ci na nim Omni chodzi ?
Ja chcąc kupić Omni musiałbym zainwestować chyba w lepszego kompa, to znaczy w lepszy procesor. Ja mam Core 2 duo 1.86 i 2 Gb Ram, dysk Twardy 80 Gb + zewnętrzny 500 Gb.
Pozdrawiam serdecznie ...
Więc ja z dokladnie takim sprzętem zaczynałem na początku roku w laptopie i nie miałem większych zastrzeżeń, oczywiście moje próby zestawienia całego projektu w oparciu tylko i wyłącznie o Omnisphere, się nie powiodły, ale oczywiście można na bierząco zgrywać gotowe ścieżki i po problemie. Tak więc, taki zestaw na dłuższą metę to jednak za mało. Aktualnie skompletowałem "skrzynkę" C2D 2,5; 4GB ram; dysk SATA II(to ważne ze zwględu na szybkość ładowania próbek); E-MU1212m, taka konfiguracja pozwala swobodnie działać z Omni(dziś oczywiście już bardziej się skłaniam ku 4 rdzeniom, i 64bit, ale to z czasem;).
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź . Czy mógłbyś jeszcze tylko zdradzić jaki masz komputer i jak Ci na nim Omni chodzi ?
Pozdrawiam serdecznie ...
------------------------
Omnisphere jest dość wymagający. Nie używam go jako głównego instrumentu, ale jako dodatku i już zdążyłem poczuć jak ciężki jest na procek i dysk, a mam Intel Q6600 2.4 (quad core) 8GB RAM i kilka wewnętrznych dysków.
Obawiam się, że laptop (bo podejrzewam, że takowego używasz) z zewnętrznym dyskiem (zwłaszcza USB) szybko powie, że dla niego to za dużo. Siła Omnisphere przede wszystkim w efektach, które niestety kosztują sporo mocy.
Ja bym jednak najpierw kupił instrument, sprawdził czy obecny komputer Ci wystarcza i ewentualnie potem planował inwestycję w sprzęt.
- Piotr
Dziękuje Wam za pomoc.

Serdecznie pozdrawiam,
Robert
...W ramach wyjaśnień ja mam Peceta więc możliwa by była wymiana po prostu samego procka i dokupienia kości RAM. Przynajmniej mi tak przyszło do glowy.
Dziękuje Wam za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam,
Robert...
Jak wymienisz procka, dodasz pamięci i dysk wewnętrzny na sample, to spokojnie da radę. Ale ja bym sprawdził czy jest to właściwie konieczne.
- Piotr
Pozdro