Logic vs Cubase

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Leff

Logic vs Cubase

Post autor: Leff » środa 08 paź 2003, 00:28

Od jakiegoś czasu spotykam się z opiniami, że Logic ma pewną przewagę nad Cubasem. Kilku ludzi nawet w wywiadach przyznalo, że przesiedli się z Cubka na Logica i teraz jest fajnie. Jeśli tak jest w istocie, to w czym tkwi jego siła? W czym jest lepszy, a w czym ustępuje Cubasowi?

Ja od zawsze pracuję na Cubku, z Logic'iem nie miałem styczności. A może powinienem? Jak to jest?

Pzdr - Leff

Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Jackart

Re: Logic vs Cubase

Post autor: Jackart » środa 08 paź 2003, 09:55

Po pierwsze - używasz PC ta czy Mac-a?

Jeśli PC-ta zapomnij o Logicu - rozwój programu na tej platformie stoi nadal pod znakiem zapytania - nie mam wprawdzie najnowszych wiadomości w tej sprawie ale, jeszcze kilka miesięcy temu było pewne że po przekształceniach własnościowych firma odpuszcza PCty - więc nie ma co liczyć na nowe wersje znaczące upgrady itp

Temat j.w pojawiał się wielokrotnie na różnych forach. Wielu użytkowników zauważa że Logic jest bardziej wymagający sprzętowo.

Jeśli chodzi o funkcjonalność - postaw sobie pytanie czy jest coś czego Ci brakuje w Cubase.

Kolejna sprawa - to obsługa. Jak piszesz, Cubase używasz od wielu lat - więc, jak sądzę wiele czynności wykonujesz automatycznie. Z całą pewnością efektywność pracy rośnie proporcjonalnie do czasu używania programu. Tymczasem przesiadając się na Logica większość czasu spedzisz studiując instrukcję obsługi z myślą " gdzieś to było - widziałem tylko gdzie".

Jeden i drugi program to tylko narzędzia i to na tyle zaawansowane że przesiadka ( zwłaszcza mentalna ) nie jest prosta, oba oferują na tyle zaawansowane opcje że bariery w kreowaniu dźwięku i kontroli poszczególnych parametrów midi praktycznie nie istnieją. Dlatego w tym przypadku najlepszy jest program z którego aktualnie korzystasz, chyba że dla satysfakcji chcesz znać i jeden i drugi - ale to juz całkiem inna historia...

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » środa 08 paź 2003, 10:40

Ja przez dłuższy czas używałem Logica jednak przesiadłem się na Cubase SX. Oto moje spostrzeżenia : przede wszystkim Logic od wersji 6 jest Mac exclusive. W tej chwili Cubase oferuje lepszą obsługę VST - na przykład w Logicu w niektórych wtyczkach i instrumentach były niedostępne presety. Również mikser Cubase jest nowocześniejszy, bardzo rozbudowany a jednocześnie logiczny, lepsza edycja MIDI, edytor perkusyjny i sporo innych rzeczy. Ogólnie SX/SL w stosunku do Logica 5.5 jest programem o generację nowocześniejszym zarówno funkcjonalnie jak i wizualnie. Wydaje się również prostszy do opanowania. Natomiast na korzyść Logica przemawiają : potężny pakiet świetnych pluginów zintegrowanych z programem, kilka niezłych instrumentów, bardzo sprawny, bezproblemowy sampler obsługujący SF2 Giga Akai itp. łącznie z odczytem prosto z dysku ( tylko w wersji platinum )

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » środa 08 paź 2003, 10:46

w kilku miejscach moge sie zgodzic ale napewno nie to ze LOGIC jest bardziej wymagający sprzętowo.

Nie wiem gdzie kolega to słyszał

ABSOLUTNIE nie prawda ....... używam Logic-a od lat mam także Cubase w swoim kompie który oprócz tego ze ma 100 ustawień i testów jest dla mnie mało czytelny masa buforów kompensacje Letencji które ręcznie trzeba ustawiać a Logic ustawia Automatycznie .

Instalowałam ten program kilkakrotnie i zawsze było .... Instalacja i gotowy do pracy .....

czego nie można powiedzieć o Cubase.. już słyszę oburzenie , no cóż, dla mnie Cubase jest wizualnie zamotany , Podobno Logic na PC ma być kontynuowany , lecz za każdym razem z opóźnieniem do MAC, nie wiem na ile to prawda ale .............

Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia , najbardziej brakuje mi starego Dos-owskiego CAKEWALK-a
Pozdrawiam Ula :)

Gizmo

Post autor: Gizmo » środa 08 paź 2003, 10:52

Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia , najbardziej brakuje mi starego Dos-owskiego CAKEWALK-a ...

Witam,

a mnie Scream Trackera od chociażby w wersji 3 - to było coś!!:)

Pozdrawiam

Tomcjusz

Post autor: Tomcjusz » środa 08 paź 2003, 15:43

używam Logic-a od lat mam także Cubase w swoim kompie który oprócz tego ze ma 100 ustawień i testów jest dla mnie mało czytelny masa buforów kompensacje Letencji które ręcznie trzeba ustawiać a Logic ustawia Automatycznie .

Instalowałam ten program kilkakrotnie i zawsze było .... Instalacja i gotowy do pracy .....

Używam Cubase'a od lat , instalowałem ten program kilkakrotnie i zawsze było .... Instalacja i gotowy dopracy

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » środa 08 paź 2003, 16:35

Witam.

Słyszałem że Logic ma ponoć "lepsze" brzmienie...?!? Cokolwiek ktoś przez to rozumiał, napewno nie chodziło mu o pluginy czy audioinsrument'y, tylko o samo "przetwarzanie" generowanie dzwięku. Czy to w ogóle możliwe żeby Logic "przetwarzał" dzwięk lepiej od SX'a?

Dodam że korzystam z SX'a i czasem z LOGIC'a...
Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » środa 08 paź 2003, 19:57

...Witam.

Słyszałem że Logic ma ponoć "lepsze" brzmienie...?!? Cokolwiek ktoś przez to rozumiał, napewno nie chodziło mu o pluginy czy audioinsrument'y, tylko o samo "przetwarzanie" generowanie dzwięku. Czy to w ogóle możliwe żeby Logic "przetwarzał" dzwięk lepiej od SX'a?

Dodam że korzystam z SX'a i czasem z LOGIC'a......

Niewykluczone, że delikatna różnica jest zauważalna, choć napewno na granicy percepcji... Takie stwierdzenie można też obrócić w drugą stronę, w zależności od tego czy wypowiada je zwolennik sxa czy platinuma :). Ale tak poważnie, dopiero sx2 uzyskał bezkonkurencyjny 32 bitowy engine Nuendo2 (mixer 32 bitowy...), w związku z tym powyższe stwierdzenie (że platinum "gra" lepiej) może być już od 4go wrzesnia nieaktualne...

Leff

Post autor: Leff » środa 08 paź 2003, 21:07

Dzięki wszystkim. Używam PC ta i pewnie zostanę przy Cubku. Jedyne, co mnie intrygowało, to właśnie "brzmienie" Logica, na które przecież wpływają pokładowe pluginy. Właściwie wszyscy podkreślają, że są świetne - a jak się mają do Cubase'owych? Z pewnością działają inaczej, ale czy lepiej? A jeśli, to na ile?

Pozdrowionka - Leff

Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » środa 08 paź 2003, 22:03

Używam SX'a i zdażyło mi sie zetknąć z Logic'em i...w sumie na pierwszy rzut oka pluginy w Logic'u wydały mi się bardziej... ;) ...logiczne...nie wiem czy to zasługa interfejsu graficznego czy może fajnie brzmiących presetów fabrycznych...ale jedno jest pewne - MIX się sam nie zrobi - trzeba posiadać wiedzę i pewne doświadczenie...a jaki program - moim zdaniem ten ktory sie lepiej zna...

A z tego co zauważyłem użytkownicy LOGIC'a bardzo faworyzują ten program...ale skoro ktoś sprawnie się porusza w cubase- nie widzę sensu tego zmieniać - bo w sumie możliwości brzmieniowe i muzyczne - tak naprawdę zależą od UŻYTKOWNIKA programu i jego talentu...

Sampling (kreatywny): z użyciem PC

ODPOWIEDZ