Thomann - dlaczego warto tam kupować?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
VCO

Re: Thomann - dlaczego warto tam kupować?

Post autor: VCO » środa 21 kwie 2010, 08:53

Riff? Gorzej nie mogłeś trafić. Riff to kołchoz. Ludzie którzy tam pracują nie mają żadnej władzy ani możliwości robienia bezpośrednich zamówień. Wszystko idzie przez Centralę, a ta realizuje zamówieniaraz na tydzień. Jeśli ma wolne środki. hehehe...

Groover, a czy nie lepiej, zamiast nawolywac do mylnie pojetego patriotyzmu, stworzyc u siebie w serwisie aktualizowany ranking sklepow, skoro jestes zorientowany gdzie lepiej a gdzie gorzej mozna trafic ?

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 21 kwie 2010, 09:10

...
Riff? Gorzej nie mogłeś trafić. Riff to kołchoz. Ludzie którzy tam pracują nie mają żadnej władzy ani możliwości robienia bezpośrednich zamówień. Wszystko idzie przez Centralę, a ta realizuje zamówieniaraz na tydzień. Jeśli ma wolne środki. hehehe...

Groover, a czy nie lepiej, zamiast nawolywac do mylnie pojetego patriotyzmu, stworzyc u siebie w serwisie aktualizowany ranking sklepow, skoro jestes zorientowany gdzie lepiej a gdzie gorzej mozna trafic ?

hehe - przygotowuję taki ranking Premiera w czasie wakacji. Będzie się nazywać mało odkrywczo "Zakup kontrolowany".

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 21 kwie 2010, 09:27

Bardzo mocny zarzut. Sądzisz, że dystrybutorzy to mali "Kazie" w krótkich spodenkach, którym się wydaje że ściemniactwem cokolwiek można załatwić? Chyba znam zupełnie innych ludzi...

Niestety malych "Kaziów" ci u nas dostatek i w tym problem. Masz fuksa jeśli na nich nie wpadłeś.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 21 kwie 2010, 09:41

Wiele osób nie do końca rozumie jak działają sklepy, jak działa dystrybucja i podobne. Fakt. Wkurzające jest jak przy wpłacie się mówi, że się ma, a potem, że jednak nie. Są jednak jeszcze czynniki, które decydują o poszczególnych zachowaniach i podawanych informacjach, więc uważam, że zamiast się denerwować można na spokojnie pozwolić sobie na danie szansy sprzedawcy, aby wszystko wyjaśnił.

Mam iść do sklepu aby odnosić się ze zrozumieniem do sprzedawcy ? Mam być jego psychoterapeutą i wysłuchiwać jak to mu ciężko cokolwiek sprowadzić, załatwić ? Chyba sobie żartujesz ?! Co mnie to wszystko obchodzi ? Takie tłumaczenia były dobre 20 lat temu kiedy startował u nas kapitalizm, teraz nie ma zmiłuj. To ja jestem dyktatorem w te klocki bo mam kasę do wydania i jak nie tu to gdzie indziej ją wydam na to czego potrzebuję. Sprzedawca jest od tego by usuwać moje wątpliwości a nie piętrzyć je przede mną.

Inną sprawą jest iż nie zawsze istnieje wyjaśnienie. Wtopy są, ale nie możemy tego uogólniać i narzucać na wszystko co Polskie. To jest (jak już zauważyłem) spory problem - "jeśli jeden głupi, to inni też nimi są"...

Nie psioczymy na to co Polskie tylko na to co NIEPROFESJONALNE, a że żyjemy w Polsce to właśnie u nas ten brak profesjonalizmu odczuwamy, próbując być patriotami.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 21 kwie 2010, 10:32

Mam iść do sklepu aby odnosić się ze zrozumieniem do sprzedawcy ? Mam być jego psychoterapeutą i wysłuchiwać jak to mu ciężko cokolwiek sprowadzić, załatwić ? Chyba sobie żartujesz ?! Co mnie to wszystko obchodzi ? Takie tłumaczenia były dobre 20 lat temu kiedy startował u nas kapitalizm, teraz nie ma zmiłuj. To ja jestem dyktatorem w te klocki bo mam kasę do wydania i jak nie tu to gdzie indziej ją wydam na to czego potrzebuję. Sprzedawca jest od tego by usuwać moje wątpliwości a nie piętrzyć je przede mną.

Nie do końca o to mi chodziło. Bardziej o to, iż sprzedawca może być poinformowany przez dystrybutora np., że coś jest na stanie. Klient zamawia a nagle się okazuje, iż dystrybutor danego sprzętu tego nie ma. I w tym momencie to nie jest wina sprzedawcy, ale i tak na niego pada największa presja.

Niektóre sklepy naprawdę znają się na rzeczy i się starają. Pomijam wszelkie Riffy i MX Music`i, bo tam rotacja sprzedawców jest taka, że łoj-oj.

No i stosunek niektórych klientów do sprzedawcy... byłem światkiem takich rozmów w sklepach, gdzie naprawdę miało się ochotę dać w twarz, a sprzedawca nadal się uśmiecha i tłumi w sobie emocje. Po pewnym czasie zaczyna to mocno wpływać na psychikę ludzką i się zaczyna przez to regularnie olewać klientów. A to jest też po części nasza wina. Tak jak wcześniej pisałem - wszystko ma swoją drugą stronę.

A i jeszcze tematy rabatów, zniżek i podobnych. Czy kłócicie się też w Media Marktach, Euro AGD i pochodne o zniżkę wysyłając im linki sklepów w Niemczech lub podając tamte ceny? Lub w salonach samochodowych? Odziwo w takich miejscach wszyscy akceptują to co jest i za ile jest, jedynie rynek audio jest na maksa porąbany...

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 21 kwie 2010, 10:46

A i jeszcze tematy rabatów, zniżek i podobnych. Czy kłócicie się też w Media Marktach, Euro AGD i pochodne o zniżkę wysyłając im linki sklepów w Niemczech lub podając tamte ceny? Lub w salonach samochodowych? Odziwo w takich miejscach wszyscy akceptują to co jest i za ile jest, jedynie rynek audio jest na maksa porąbany...... 

Rynek audio jest niestety bardziej porąbany może dlatego że jest niszowy, ale to nie mój problem. Ja jestem wzorowym klientem który kupuje tam gdzie lepiej, szybciej i taniej. Jeśli kupuję RTV i AGD to idę do sklepu (wymieniłeś nazwy) oglądam, analizuję cene i kupuję albo w sklepie gdzie oglądałem, albo w "polskim internecie". Kupuję tam gdzie jest taniej. To prosty mechanizm który funkcjonuje bez większych problemów i jak widzisz jest w 100% patriotyczny. Fajnie by było gdyby działał tak samo rynek audio.

perfektsound

Post autor: perfektsound » środa 21 kwie 2010, 14:07

Nie do końca o to mi chodziło. Bardziej o to, iż sprzedawca może być poinformowany przez dystrybutora np., że coś jest na stanie. Klient zamawia a nagle się okazuje, iż dystrybutor danego sprzętu tego nie ma. I w tym momencie to nie jest wina sprzedawcy, ale i tak na niego pada największa presja.

Alez to jest wina sprzedawcy! Bo w tym momencie sprzedal mi towar ktorego nie ma. Ja nie rozumiem sprzedawania towaru ze nie ma go w sklepie ale jest u dystrybutora. Towar musi byc w sklepie. Co to za tlumaczenie? To co mnie wkurza tez w polskich sklepach ze juz zdarzylo sie ze jako nowy towar podawano mi sprzet ktory lezal Bóg wie ile czasu rozpakowany w sklepowej gablocie. I to bez zadnego rabatu z wlasnej woli - a w Niemczech schodzi jako demogearete z obnizona ceną. 

Cala dyskusja rozbija sie o to ze jak ktos sie sparzyl to na zimne dmucha. Po co mam kupowac w PL, skoro w Niemczech mam taniej i jestem szanowany jako klient? Mozliwe ze w Polsce sa profesjonalni sprzedawcy - ale po co ryzykowac, skoro prawdopodobienstwo wtopy za własne pieniądze jest duże? 

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 21 kwie 2010, 14:21

...

Groover, a czy nie lepiej, zamiast nawolywac do mylnie pojetego patriotyzmu

moim zdaniem to nie jest mylnie pojęty patriotyzm. To bardzo współcześnie pojęty patriotyzm. Niech sobie Unia Europejska będzie "unią narodów" czy "unią kultur". Ale jak przestaniemy myśleć kategoriami NASZEGO narodu i będziemy bardziej europejscy, niż narody ze starej Unii, to za chwilę będziemy tak słabi ekonomicznie, że będziemy tylko rynkiem zbytu.

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

rodzer116

Post autor: rodzer116 » środa 21 kwie 2010, 14:44

moim zdaniem to nie jest mylnie pojęty patriotyzm. To bardzo współcześnie pojęty patriotyzm. Niech sobie Unia Europejska będzie "unią narodów" czy "unią kultur". Ale jak przestaniemy myśleć kategoriami NASZEGO narodu i będziemy bardziej europejscy, niż narody ze starej Unii, to za chwilę będziemy tak słabi ekonomicznie, że będziemy tylko rynkiem zbytu.
Pozdro
Groover...

Grubo pojechałeś...grubo za grubo. Z takimi dylematami powinieneś napisać lub zadzwonić do ojca dyrektora to nie jest forum na tego typu kwestie. Patriotyzm do osobista sprawa i każdy definiuje je na swój sposób. Jeżeli twierdzisz, że masz monopol określanie tego czym jest patriotyzm a czym nie to na łamach "naszego dziennika" na pewno uzyskasz zrozumienie

ODPOWIEDZ