Korg Monotron

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
lakiernik

Korg Monotron

Post autor: lakiernik » piątek 30 lip 2010, 09:35

Witajcie,

Kupiłem tego malucha i jestem oczarowany....Wszystkim niezdecydowanym gorąco polecam. Prawdziwy analog, zawsze pod reką, posiada wejście także można przetwarzać sygnał z zewnątrz, rewelacyjny filtr...

Dla wszystkich których nie stać na pełnowymiarowego analoga jest to doskonała oferta.

Sound poraża ! Tzw "fun factor" wyśmienity...Korg trafił w 10!

Pozdrawiam

[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
irok84

Re: Korg Monotron

Post autor: irok84 » piątek 30 lip 2010, 11:50

To ja zapytam o tego monotrona, gdyż ciekawi mnie to urządzonko, głównie ze względu na filtr. Ale czy oprócz przetwarzania zewnętrznych sygnałów przez analogowy filtr, ma ono inne zastosowania poza zabawą?

Synteza oparta jedynie na pojedyńczych VCO, VCF, LFO jakoś niespecjalnie mnie przekonuje. Tym bardziej, że bez wejścia MIDI jesteśmy zmuszeni do wydobywania dźwięków przy pomocy zabawkowej klawiatury. 

Podsumowując - jedyne przeznaczenie jakie widzę dla tego "instrumentu" to wykorzystywanie go jako filtr dla zewnętrznych urządzeń + sterowanie Cutoff przez LFO.

A teraz proszę o wyprowadzenie mnie z błędu ;)

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 30 lip 2010, 12:12

Z tej wstęgowej klawiaturki można uzyskać b.ciekawe efekty, niemożliwe do uzyskania za pomocą klasycznej klawiatury. najpierw grałem opuszkami palców a ostatnio zabawiam się grając po niej patyczkiem. Np. bardzo szybkie ruchy patyczka z góry do dołu i równocześnie na boki dają efekt kosmicznego arpeggio ze względu na fakt zę przy górnych i dolnych krawędziach ribbona dźwięk jest odcinany a jak jeszcze w tym samym czasie kręcę drugą reką gałkami robi się super ciekawie.

Druga rzecz, że za 250 zł nie kupisz prawdziwego analogowego soundu z analogowymi potencjometrami co zaletą jest dodatkową.Brzmienie naprawdę powala i potrafi zaskoczyć żę tak wiele można uzyskać z tak prostego układu ! Kolejne zastosowanie to preparowanie biblioteki brzmień-sampli pzrepuszczając dźwięki przez układy Monotrona ale o tym już wiesz. Miałem w łapach i w posiadaniu kilka zacnych i mniej zacnych analogów i stwierdzam zę filtr Monotrona jest jednym z najlepszych jaki słyszałem. Za 250 pln? Nie mam pytań...

Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 30 lip 2010, 12:18

Podobno tam jest zamontowany dokładnie taki sam filtr jak w kultowym Korgu MS-10 !

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 30 lip 2010, 12:19

...
Podobno tam jest zamontowany dokładnie taki sam filtr jak w kultowym Korgu MS-10 !
...

przepraszam: MS-20

Drexciyan

Post autor: Drexciyan » piątek 30 lip 2010, 12:43

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » sobota 31 lip 2010, 16:11

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » sobota 31 lip 2010, 16:50

Oj, panowie, panowie... ależ na was działa magia słowa ''analogowy'' :)
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » niedziela 01 sie 2010, 13:04

...Oj, panowie, panowie... ależ na was działa magia słowa ''analogowy'' :) ... 

mógłbyś rozwinąć swoją myśl? 

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » niedziela 01 sie 2010, 17:30

...
...Oj, panowie, panowie... ależ na was działa magia słowa ''analogowy'' :) ... 

mógłbyś rozwinąć swoją myśl? ...

Myśli rozwijać nie musi :) wszyscy wiemy o co biega (chyba... {#śmiech})

Stay Psychedelic People!

ODPOWIEDZ