Focusrite Saffire 56 a Lynx/Apogee - nowa jakość?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
kruku15

Focusrite Saffire 56 a Lynx/Apogee - nowa jakość?

Post autor: kruku15 » sobota 23 kwie 2011, 13:40

Witam was serdecznie!
Pierwszy raz piszę na forum eis. Zawsze czytałem wasze posty, szukałem odpowiedzi na moje różne zagwostki sprzętowe, ale teraz już chce się osobiście do was zwrócić o poradę.

Jeśli chodzi o mój główny tor audio, który jest podstawą mojego małego studia to wchodzi w niego interfejs Focusrite Saffire 56, preamp Igs Ne72, neumann tlm 103. Używam także pakietu Gold Wavsa, procesora Tl audio 5052, drawmera mx 30, vitralizera lampowego Spl i wielu innych urządzeń. Od dłuższego czasu, coś mi w jakości dźwięku, który z tych klocków otrzymuje nie pasowało. Zmieniałem więc mikrofony, preampy, kupiłem nawet sumator Spl Mixdream. Stosowałem różne zabiegi aby zatrzeć to moje złudzenie takiego komputerowego, kompletnie zamkniętego brzmienia. I do jakiegoś czasu zastanawiam się, że może problem nie tkwi we wszystkim do o koła, a może w ostatecznym podzespole, czyli interfejsie. Niby ten focusrite, to dość wysoka półka, ale czy myślicie, że w opozycji do całego sprzętu, którym dysponuje może właśnie degradować tylko to brzmienie?
Zacząłem myśleć o tym wtedy, gdy posłuchałęm nagrań,z innych studiów nagrań, które pracują na podobnym sprzęcie z wyjątkiem interfejsa, którego zastąpili np. Lynx Aurora 16. Mam wrażenie, że to co oni uzyskują jest pełniejsze, bardziej otwarte i ciepłe. A może to po prostu to moje złudne wrażenie..

Czy uważacie, że na etapie, w którym posiadamy zawodowe urządzenia zewnętrzne, dobre mikrofony, i wszystkie inne urządzenia nieodzowne w działalności studyjnej, to zmiana interfejsa audio na streakte przetworniki, może dać dużą różnice w dźwięku?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź! :)

Awatar użytkownika
kruku15

Re: Focusrite Saffire 56 a Lynx/Apogee - nowa jakość?

Post autor: kruku15 » sobota 23 kwie 2011, 15:41

...Witam was serdecznie!
Pierwszy raz piszę na forum eis. Zawsze czytałem wasze posty, szukałem odpowiedzi na moje różne zagwostki sprzętowe, ale teraz już chce się osobiście do was zwrócić o poradę.

Jeśli chodzi o mój główny tor audio, który jest podstawą mojego małego studia to wchodzi w niego interfejs Focusrite Saffire 56, preamp Igs Ne72, neumann tlm 103. Używam także pakietu Gold Wavsa, procesora Tl audio 5052, drawmera mx 30, vitralizera lampowego Spl i wielu innych urządzeń. Od dłuższego czasu, coś mi w jakości dźwięku, który z tych klocków otrzymuje nie pasowało. Zmieniałem więc mikrofony, preampy, kupiłem nawet sumator Spl Mixdream. Stosowałem różne zabiegi aby zatrzeć to moje złudzenie takiego komputerowego, kompletnie zamkniętego brzmienia. I do jakiegoś czasu zastanawiam się, że może problem nie tkwi we wszystkim do o koła, a może w ostatecznym podzespole, czyli interfejsie. Niby ten focusrite, to dość wysoka półka, ale czy myślicie, że w opozycji do całego sprzętu, którym dysponuje może właśnie degradować tylko to brzmienie?
Zacząłem myśleć o tym wtedy, gdy posłuchałęm nagrań,z innych studiów nagrań, które pracują na podobnym sprzęcie z wyjątkiem interfejsa, którego zastąpili np. Lynx Aurora 16. Mam wrażenie, że to co oni uzyskują jest pełniejsze, bardziej otwarte i ciepłe. A może to po prostu to moje złudne wrażenie..

Czy uważacie, że na etapie, w którym posiadamy zawodowe urządzenia zewnętrzne, dobre mikrofony, i wszystkie inne urządzenia nieodzowne w działalności studyjnej, to zmiana interfejsa audio na streakte przetworniki, może dać dużą różnice w dźwięku? Bo w kosztach niestety na pewno. Lynx Aurora 16 z kartą to wydatek koło14000zł..

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź! :)...

AdamBielewicz

Re: Focusrite Saffire 56 a Lynx/Apogee - nowa jakość?

Post autor: AdamBielewicz » sobota 23 kwie 2011, 21:26

Cześć,

Nie chcę reklamować sprzętu, którym handlujemy w MBSie, więc nie wypowiem się na temat całości Twojego "problemu" (spytam może tylko jak u Ciebie z adaptacją akustyczną?), ale gdybyś chciał sprawdzić, co da Ci wymiana przetwornika, to z przyjemnością pożyczę Ci najnowszy interfejs/przetwornik Apogee Symphony I/O do niezobowiązujących nieodpłatnych testów.

Jeśli jesteś zainteresowany, napisz proszę na adamb@mbspro.com.pl

Pozdrawiam Cię
Adam Bielewicz

P.S.
Polski test Apogee Symphony I/O:
http://e-muzyk.pl/testy-muzyczne-mainmenu-34/sprzet-studyjny-mainmenu-63/3185-apogee-symphony-io-funkcjonalny-przetwornik-adda-o-budowie-modularnej-dla-komputerow-mac
Zapraszam do siedziby MBS Sp. z o.o. na ul. Sarmacką 5B w Wilanowie oraz na www.mbspro.pl

ODPOWIEDZ