Sprzęt do sali prób

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
garmet

Sprzęt do sali prób

Post autor: garmet » sobota 25 cze 2011, 22:30

Witam,

próbuję skompletować tzw. minimum sprzętu rejestrującego do sali prób. Sprzęt ma posłużyć do rejestracji materiału, który traktowalibyśmy jako pole do eksperymentów i pomógłby nam przygotować się przed wejściem do studia. Poza tym wykorzystywalibyśmy go do rejestracji materiału demo bądź live.

Zaznaczam, że jestem muzykiem, nie inżynierem dźwięku, więc moja wiedza w tym temacie jest ograniczona. Na pewno ktoś o odpowiednich umiejętnościach jest w stanie poradzić sobie z ograniczeniami sprzętowymi, jednak dla mnie wszelkie ułatwiacze są mile widziane.

Co klasy/jakości sprzętu: chciałbym, aby można go było określić jako 'akceptowalny' i 'dostateczny' do wyżej wymienionych przeze mnie zastosowań przy jak najniższej cenie. Jeśli chodzi o materiał na płytę zostejemy przy opcji: profesjonalne studio i doświadczenie realizatorów.

Zależy nam przede wszystkim na możliwości rejestacji perkusji na kilku śladach. Pozostałe instrumenty to 2 x gitara elektryczna, gitara basowa oraz wokal.

Perkusja przede wszystkim skłoniła nas do planowanych zakupów. Przy nagrywaniu chcemy zużyć na nią kilka śladów, aby dało się coś później z tego zrobić (do rejestracji perkusji planuję kupić zestaw mikrofonów Samson 8KIT - czyli w mojej opinii dostateczna jakość przy niskiej cenie). Do tego potrzebuję (tak mi się przynajmniej wydaje) interfejsu audio, który potrafi zarejestrować jednocześnie minimum 8 śladów. Pozostałe instrumenty jesteśmy w stanie dograć później.

Po poszukiwaniach w internecie wyłowiłem kilka propozycji:

Zasadniczo moje pytanie jest dość ogólne: czy na prawdę potrzebuję tego, co mi się wydaje, że potrzbuję? Smile Ile śladów rejestrowanych jednocześnie jest konieczne? Chodzi przede wszystkim o perkusję (resztę możemy dograć później, ale gdyby dało się razem...). Czy jakiś inny (tańszy) sprzęt spełnia te wymagania?

Z góry przepraszam, jeśli piszę tu jakieś głupoty, jak wspominałem jestem muzykiem, nie inżynierem dźwięku. Dzięki za wyrozumiałość i odpowiedzi.

Awatar użytkownika
KM77

Re: Sprzęt do sali prób

Post autor: KM77 » niedziela 26 cze 2011, 11:52

Może lepszym rozwiązaniem byłby rejestrator twardodyskowy(np.Zoom,Korg,Yamacha Itp.) takie urządzenie będzie zawsze gotowe do nagrywania i nie będzie trzeba z nim "walczyć" tak jak zdarza się to z systemami komputerowymi.

[addsig]
Jem,śpię i robię muzykę

Awatar użytkownika
irok84

Post autor: irok84 » niedziela 26 cze 2011, 12:40

My na próbach uzywamy ZOOM R16. 8 Śladów + możliwość dogrania następnych ośmiu. Przesiedliśmy się na niego z miksera i teraz mikser służy nam tylko do zadań pobocznych, np. wrzucenie sygnału z dwóch tomów na jedną grupę, żeby nie marnować kanału w Zoom'ie.

garmet

Post autor: garmet » poniedziałek 27 cze 2011, 09:46

...My na próbach uzywamy ZOOM R16. 8 Śladów + możliwość dogrania następnych ośmiu. Przesiedliśmy się na niego z miksera i teraz mikser służy nam tylko do zadań pobocznych, np. wrzucenie sygnału z dwóch tomów na jedną grupę, żeby nie marnować kanału w Zoom'ie....

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Faktycznie, rejestrator audio to lepsze rozwiązanie. Zainteresował mnie ZOOM R16, wygrywa w kategori cena/możliwości. irok84, co możesz powiedzieć na temat wad tego rejestratora, co Wam w nim przeszkadza? Na temat zalet już się naczytałem, poszukuję konstruktywnej opinii.

Jeszcze jedna sprawa: w ZOOMie R16 zasilanie phantom można włączyć tylko jednocześnie dla kanałów 3-8. Mikrofonów pojemnościowych będziemy mieć podłączonych maksymalnie 2 (jako overheady). Czy włączenie zasilania nie zaszkodzi pozostałym mikrofonom dynamicznym (mam tu na myśli zestaw Samson 8KIT)?

Awatar użytkownika
irok84

Post autor: irok84 » wtorek 28 cze 2011, 07:44

O Zoom R16 mogę powiedzieć jak narazie tyle, że jest bardzo intuicyjny. Bez zaglądania w instrukcję udało mi się ustawić poziomy na śladach, nagrać te ślady, zrobić dogrywki, nadpisać ścieżki, dodać efekty. Z tymi fantomami nie odpowiem, bo na razie nagrywaliśmy tylko na dynamikach. 

Na pewno zaletą jest to, że nagrywa na kartach pamięci, dzięki czemu łatwo jest przenieść sesję z sali prób do studia czy do domu. 

Kupując w Thomannie dostaliśmy do niego kartę 4GB dzięki czemu o pojemność nie musimy się martwić.

O wadach będe mógł powiedzieć zapewno dopiero za kilka dni, jak go sobie dobrze poużywamy.

garmet

Post autor: garmet » środa 29 cze 2011, 01:55

Ponieważ trochę goni mnie czas, a ZOOMa R16 dostać nigdzie nie mogłem (wszędzie czas oczekiwania większy niż 2 tyg., również w Thomannie; sprzedawca ze sklepu w Czechach powiedział nawet, że ciężko będzie ze zdobyciem, ponieważ R16 został już wycofany[?]), więc chcąc nie chcąc (nie planowałem takich wydatków, ale tak to zazwyczaj jest z zakupami) zamówiłem ZOOMa R24 (właśnie w Thomannie). W zestawie mikron pojemnościowy T.Bone (podobno coś warty) oraz słuchawki tej samej firmy. Sam R24 różni się od R16 dodanym samplerem do perkusji, odtwarzaniem 24 śladów jednocześnie i zasilaniem phantom na 6 gniazdach (w poście wyżej pomyliłem się, R16 ma zasilanie na 2 gniazdach - co na ogół wystarcza, chyba że chcemy pojemnościowo nagrać wokal, poza dwoma overheadami na bębnach). To podstawowe różnice, co do których zdążyłem się zorientować.

Za jakiś czas, kiedy już poznam sprzęt, podzielę się negatywnymi wrażeniami :), bo te ciężko wyszukać - internet zapełnił się chyba kryptoreklamami.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 29 cze 2011, 15:40

Za jakiś czas, kiedy już poznam sprzęt, podzielę się negatywnymi wrażeniami :), bo te ciężko wyszukać - internet zapełnił się chyba kryptoreklamami.... 

Albo i nie. Akurat jest to jedna z n iewielu firm o których produktach mało złego słyszałem (a trochę już słyszałem). Swoją drogą udany zakupSmile

elektroinspektor

Post autor: elektroinspektor » niedziela 13 lis 2011, 13:52

garmet

niepotrzebnie się tak pospieszyłeś

kilka dni po Twoim poście kupiłem na allegro nowy r16 za trochę ponad 1200zł z wysyłką na następny dzień, do tego gratis, a sprzedający miał pare sztuk

jak dla mnie zastąpienie r16 przez r24 jest całkowicie bez sensu

nagrywasz tyle samo śladów

fantom na więcej niż 2 kanały jest raczej niepotrzebny,

chyba że nagrywasz całą orkiestrę, ale wątpię, by ktoś to robił na takim sprzęcie jak zoom

używania samplera w ogóle nie biorę pod uwagę ze względu na to jaki on jest... nie ma co się rozpisywać

a odtwarzanie 16 ścieżek chyba można przeżyć, bo do dogrywania kolejnych traków nie musisz słyszeć 23 nagranych wcześniej, a osłuch i master sesji robisz raczej w kompie, a tam nie ma ograniczenia co do ilości traków

Awatar użytkownika
wirez

Post autor: wirez » poniedziałek 14 lis 2011, 21:03

...
 Za jakiś czas, kiedy już poznam sprzęt, podzielę się negatywnymi wrażeniami :), bo te ciężko wyszukać - internet zapełnił się chyba kryptoreklamami.... 

Albo i nie. Akurat jest to jedna z n iewielu firm o których produktach mało złego słyszałem (a trochę już słyszałem). Swoją drogą udany zakupSmile
...

No niestety ale trzeba to przyznać: zoom zaistniał dzięki reklamom i marketingowi szeptanemu (przez klakierów). "Pocket recoreder" odpalający się ponad minutę i chodzący na bateriach 2-4h to żart. No tak, dla mnie żart, a na rynku bestseller. Chociaż markowej konkurencji na rynku w bród i taniej.

Ale do rzeczy: czy dobrze rozumiem, że do zooma R16 mogę podłączyć tylko 2 pojemnościówki? Jakbym chciał więcej, to trzeba zewnętrzne zasilanie?

pozdrawiam.

ODPOWIEDZ