Monitory studyjne do 1200zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
niemajarania

Monitory studyjne do 1200zł

Post autor: niemajarania » wtorek 28 sty 2014, 18:14

Siema

Jako ze nie znalazlem dokladnie odpowiedzi na swoje pytanie, postanowilem sie zarejestrowac i zalozyc temat.

Jak w temacie, szukam aktywnych monitorow studyjnych w tym zakresie cenowym , jezeli bylyby jakies naprawde warte rozwazenia opcje to jestem w stanie dolozyc do 1500zl.

Zdaje sobie sprawe ze za te pieniadze nie kupie sprzetu, ktory mnie w pelni zadowoli i musze isc na pewne kompromisy, wiec wszelkie protekcjonalne traktowanie mnie bede olewal. Olewam Alesis M1 Active MK II bo zalezy mi na w miare mozliwosci przejrzystym dolnym pasmie , sprawdzalem u ziomka i bass dudni, ogolnie fajnie by bylo gdyby sygnal ,(rowniez w miare mozliwosci ) nie byl za bardzo zaklamany. Moje "studio" to aka moj pokoj , wiec przestrzen jest ograniczona.Poza monitorami planuje rowniez zaopatrzyc sie w porzadne sluchawy i wspomagac sie nim przy roznych bardziej szczegolowych  zabiegach.

Mimo ze komentarze odnośnie sprzętu bywają rozne to zrobilem maly research i ponizej prezentuje jego efekty:

-Fostex PM 0.5

-MACKIE MR5MK2

-KRK RP5 G3

-Yamaha HS50M

-Tannoy Reveal 601a

-znalazlem tez opcje na uzywana Yamaha HS 80M , chociaz nie wiem czy warto inwestowac w uzywane monitory

Ktore z wyzej wymienionych olac? Ktorym bardziej sie przyjrzec? Jakie inne wziac pod uwage? Dlaczego?

Z gory dzieki za odpowiedzi

sam nie wiem

wvpv

Re: Monitory studyjne do 1200zł

Post autor: wvpv » wtorek 28 sty 2014, 19:55

Sądzę że warto warto pomyśleć o używanych. Jakby nie patrzeć to nie buty do piłki nożnej. Jeśli kupisz od rozsądnej osoby to możesz naprawdę sporo zyskać.
Budżet oferuje ci np. takie rozwiązanie
http://www.infomusic.pl/studio/test/34447,test_monitorow_referencyjnych_m-audio_bx_8_d2
Możesz również pomyśleć o Adam Audio A3X. Może nie jest mega wiarygodny ale myślę że na początek pozwoli ci na naprawdę dobrą zabawę dźwiękiem. Nie wiem czego ci potrzeba. Napisz czym to napędzisz jakie masz pomieszczenie. Co planujesz kminić :)

Awatar użytkownika
niemajarania

Post autor: niemajarania » wtorek 28 sty 2014, 20:44

...Sądzę że warto warto pomyśleć o używanych. Jakby nie patrzeć to nie buty do piłki nożnej. Jeśli kupisz od rozsądnej osoby to możesz naprawdę sporo zyskać.
Budżet oferuje ci np. takie rozwiązanie
http://www.infomusic.pl/studio/test/34447,test_monitorow_referencyjnych_m-audio_bx_8_d2
Możesz również pomyśleć o Adam Audio A3X. Może nie jest mega wiarygodny ale myślę że na początek pozwoli ci na naprawdę dobrą zabawę dźwiękiem. Nie wiem czego ci potrzeba. Napisz czym to napędzisz jakie masz pomieszczenie. Co planujesz kminić :)...

No z jednej strony, sprzet uzywany daje mi wieksze pole manewru jesli chodzi o wybor, ale tez wieksze ryzyko bo  jezeli kupie genialny sprzet za poltorej koła bez gwarancji a on sie rozleci, to bedzie lipa.Nie wiem na ile taki sprzet sie zuzywa.

Jesli chodzi o m-audio to nie jestem przekonany do tej firmy , moze mam bledne odczucie ale sprzet tej firmy z jakim sie zetknalem wydawal mi sie zabawkowy. Jesli chodzi o Adamy to tez mialem je na oku ale pasmo przenoszenia ma malo dolu zaczyna sie od 60Hz. Poki co nie moge sobie pozwolic na subwoofer wiec staram sie cos jak najbardziej uniwersalnego w stosunku do moich potrzeb.

Monitory potrzebuje do produkcji bitów , EDM, hip hop. Sluchawy i prowizoryczne glosniki przestaly mi wystarczac, glownie podczas miksu wokalu i bassu.Pokoj jak wspomnialem mam maly, planuje go w miare mozliwosci wyciszyc i odpowiednio wszystko rozmiescic, ale tez nie oczekuje jakis kosmicznych dzwiekowych anomalii.Nie planuje tam zgrywac wokali ani jakichkolwiek instrumentow, nie posiadam tez zadnych urzadzen zewnetrznych , raczej ograniczam sie do VST i roznego rodzaju oprogramowania.Planuje podpiac do zewn interfejsu scarlett-2i4.

yo

sam nie wiem

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 28 sty 2014, 20:49

Możesz również pomyśleć o Adam Audio A3X. Może nie jest mega wiarygodny

I do ilu to schodzi ... -3dB @ 70 Hz? ... kolega może być rozczarowany rozcignięciem pasma. Oczywiście za 1200zł to trzeba iść na mega kompromisy - kupi coś z serii F, to mu zejdzie nizej, ale jeszcze mniej dokładnie od A3X i koło się zamyka.

Nie wiem, czy nie lepiej kupić wyprzedawane Tannoy Reveal - choć jedni piszą że fajne, a inni przeciwnie.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 28 sty 2014, 20:52

Jesli chodzi o Adamy to tez mialem je na oku ale pasmo przenoszenia ma malo dolu zaczyna sie od 60Hz.

Zapomnij że ADAM A3X zejdą do 60 Hz przy 3 dB spadku SPL ... uprzedzam, że ADAM w spec pisze bzdury. Do 60 Hz @ -3dB to może A5X zejdą.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 28 sty 2014, 20:58

-Yamaha HS50M

Ktore z wyzej wymienionych olac?

Te bym olał. ... bo bassreflex z tyłu i ciszej grający zakres basu. Dopiero od HS7 jest równiej.

Awatar użytkownika
niemajarania

Post autor: niemajarania » wtorek 28 sty 2014, 21:17

...

-Yamaha HS50M

Ktore z wyzej wymienionych olac?

Te bym olał. ... bo bassreflex z tyłu i ciszej grający zakres basu. Dopiero od HS7 jest równiej.
...

-na drozsze adamy sobie nie pozwole , a skoro ledwo schodza do 60Hz to nie urzada mnie to, wiec odpadaja

-Yamaha HS50M odpada bo nie ma az tak dobrych opinii i nie zauwazylem ze tez ma bassreflex

-Yamaha HS 80M tez ma bassreflex , ale dolne pasmo ma szersze ,jest warta uwagi?

sam nie wiem

wvpv

Post autor: wvpv » wtorek 28 sty 2014, 21:35

Ponownie polecam M-Audio. Według mnie jest to bardzo dobry monitor w tej cenie. Realny przekaz
http://www.musicradar.com/news/tech/7-of-the-best-affordable-monitor-speakers-570959/2

Obczaj to

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 28 sty 2014, 22:00

...Ponownie polecam M-Audio. Według mnie jest to bardzo dobry monitor w tej cenie. Realny przekaz
http://www.musicradar.com/news/tech/7-of-the-best-affordable-monitor-speakers-570959/2

Obczaj to

...

Po M-Audio BX zawsze wszyscy jeździli, a ktoś teraz pisze "realny przekaz" ... hehe. Chciałbym zobaczyć ich pomiary, czy przynajmniej mają przyzwoicie równy SPL w paśmie (choć to oczywiście fragment informacji o monitorach, nie udowadniający że są dobre). ... no i maja bassreflex z tyłu. Jużbym wolał KRK RP3 G3 ew. Tannoy 5-6".

wienryk

Post autor: wienryk » środa 29 sty 2014, 02:37

Te M-Audio BX byly najlepiej sprzedajacymi sie monitorami w USA. Ale ja bym radzil poczekac az sie ukaza M3-6. W USA one kosztuja $249.- czyli u nas beda ok.1600PLN za pare. Mozna o nich poczytac tutaj:http://www.m-audio.com/products/en_us/M36New.html
Ich lepszy model z 8 calowym wooferem jest testowany tutaj: http://www.infomusic.pl/test/39392,test-studyjnych-monitorow-aktywnych-m-audio-m3-8

ODPOWIEDZ