Jaki sprzet do nagrywania wokalu?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Mruczasss

Jaki sprzet do nagrywania wokalu?

Post autor: Mruczasss » czwartek 28 kwie 2005, 17:08

No coz jest problem...

Posiadam budzet wysokosci okolo 1200 zlotych oraz w miare nowego kompa amd 2,8ghz, 1giga ramu dysk 80giga oraz naprawde

STRASZNA karte muzyczna ktora jest zintegrowana. Zeby nagrac wokal potrzebuje 3 rzeczy. Karte muzyczna, przedwzmacniacz i mikrofon. I o ile wiem ze w miare dobra karta muzyczna niezbyt droga na ktora moge sobie pozwolic to esi juli@ to calkowicie nie wiem jaki kupic do niej mikrofon i przedwzmacniacz tak zeby zgrany dzwiek byl b. dobrej jakosci. A i jeszcze jedno posiadam tez stary unitrowski mikrofon MB-Unitra Tonsil MDU 24 700"om" - ale obawiam ze on sie nie nada... pomocie.

lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
netes

Re: Jaki sprzet do nagrywania wokalu?

Post autor: netes » czwartek 28 kwie 2005, 18:25

...No coz jest problem...

Posiadam budzet wysokosci okolo 1200 zlotych oraz w miare nowego kompa amd 2,8ghz, 1giga ramu dysk 80giga oraz naprawde

STRASZNA karte muzyczna ktora jest zintegrowana. Zeby nagrac wokal potrzebuje 3 rzeczy. Karte muzyczna, przedwzmacniacz i mikrofon. I o ile wiem ze w miare dobra karta muzyczna niezbyt droga na ktora moge sobie pozwolic to esi juli@ to calkowicie nie wiem jaki kupic do niej mikrofon i przedwzmacniacz tak zeby zgrany dzwiek byl b. dobrej jakosci. A i jeszcze jedno posiadam tez stary unitrowski mikrofon MB-Unitra Tonsil MDU 24 700"om" - ale obawiam ze on sie nie nada... pomocie.

...

Za 1200zł chcesz kupić kartę, przedwzmaka i mikrofon?

Julia 750zł, zostaje 450... starczy Ci co najwyżej na mikrofon (np. MXL 990, ew. Studio Projects B1). A co do przedwzmacniacza to lepiej zainwestować w mały mikserek, np Soundcraft Compact 4.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » czwartek 28 kwie 2005, 19:50

1. mikrofon Superlux CM-H8A............... 600 zł

2. Mikser Samson MDR 624...................370 zł

3. kartę SoundBlaster Live! 24bit*..........140 zł

*nie chodzi pod Win98. Chodzi na wyższych systemach

A jak w przyszłości będzie kasa, to sobie wymienisz na lepszy sprzęt. Jednak gwarantuję Ci, że ta konfiguracja umożliwi Ci uzyskanie bardzo dobrych efektów
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » czwartek 28 kwie 2005, 19:53

...No coz jest problem...

...

http://novamusic.pl/index.php

julia za 600 pln, mxl 990 za 400 pln, zostaje ci jeszcze 200. dorzuc niecale 400 pln i kup compact 4, tak ja radzi kolega powyzej
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
go

Post autor: go » czwartek 28 kwie 2005, 21:11

Compact 4 jest extra mam go co prawda od niedawna ale jakość jest rewelacyjna, karte dzwiękową M-audio Audiophile 24/96 ma świetne parametry oraz mikrofon Joumek JM47 Można na tym zrobić dobre rzeczy polecam powodzenia.GO

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » sobota 30 kwie 2005, 00:11

O kurcze wielkie dzieki za tak szybka odpowiedz na moje pytania :)

A zapytam jescze czy byl by sens kupna juli i mixera(soundcraft compact 4), a za mikrofon uzyc mojego starego mikrofonu stereofonicznego MDU 24 MB UNITRA?

Podejzewam ze pewnie powiecie ze nie ma sensu ale jednak nie jestem tak doswiadczony w tej plaszczyznie na tyle dobrze co Wy :)
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Vestax

Post autor: Vestax » sobota 30 kwie 2005, 08:27

...

mikrofon Superlux CM-H8A............... 600 zł

kurde jestem na kupnie mikrofonu i szczególnie zainteresowany jestem akg c 3000 lub c 2000 b ale po sprawdzeniu jak brzmi wokal nagrany tym mikrofonem jestem miło zaskoczony

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 01 maja 2005, 09:34

Superlux CM-H8A to mikrofon ktorym zpowodzeniem nagrasz zawodowo brzmiący wokal. Sam uzywam tego w wielu nagraniach, bez zarzutu. Zwarzywszy na jego cene - REWELACJA.

ODPOWIEDZ